Primarii opoziţiei, cumpăraţi de putere

Mai mulţi primari ACL se vor înscrie în PSD şi PLR

 

Proiectul ordonanţei de urgenţă a guvernului care le permite consilierilor şi primarilor să-şi schimbe partidul la mijlocul mandatului a stârnit reacţii diverse. Evident, rolul acestei ordonanţe este de întărire a principalului partid de guvernare. De cealaltă parte, cei din opoziţie se tem să nu rămână fără primari. Migraţia aleşilor locali a fost interzisă printr-o lege adoptată în 2006. Dacă puterea se laudă că are mai mulţi primari decât în urmă cu doi ani, opoziţia acuză că primarii sunt ameninţaţi şi şantajaţi cu fonduri.

Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia, arată ordonanţă propusă de vicepremierul Liviu Dragnea.

Primarii şi preşedinţii de CJ depun declaraţia la: partidul politic sau la organizaţia minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective. Conilierii locali, judeţeni şi supleanţii îşi vor anunţa opţiunea politică la: partidul politic sau la organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale, după caz, din care optează să facă parte; autoritatea deliberativă pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Conform proiectului, cei care nu vor depune această declaraţie rămân membri ai partidului politic sau organizaţiei minorităţii naţionale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta/aceasta continuă să existe din punct de vedere legal; devin independenţi, dacă partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale, după caz, dacă acesta/aceasta nu mai există din punct de vedere legal.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.

Liderii ACL Satu Mare: Dragnea şi Ponta vor să ia primarii cu japca

Copreşedinţii ACL Satu Mare, Petre Mureşan şi Romeo Nicoară, au criticat într-o conferinţă de presă, intenţia guvernanţilor de a da primarilor posibilitatea să-şi schimbe partidul, susţinând că edilii din Satu Mare sunt şantajaţi şi ameninţaţi.

“Dragnea şi Ponta vor să ia primarii cu japca, prin OUG si doresc refacerea PCR-ului-partidul stat. Liviu Dragnea, vicepremier şi şef de campanie al lui Ponta, a anunţat o nouă manevră murdară a PSD în pragul campaniei pentru prezidenţiale. Dragnea intenţionează să promoveze o ordonanţă de urgenţă prin care aleşilor locali li se dau două săptămâni în care vor putea trece la alt partid fără să-şi piardă mandatele. OUG-ul lui Dragnea va pune o presiune fără precedent pe primarii Opoziţiei ca să treacă la PSD şi la sateliţii partidului condus de Ponta. Asta se întâmplă şi în Satu Mare zi de zi. Govor, Ştef şi acoliţii lor fac presiuni, ameninţă şi şantajează aleşii locali”, a declarat Mureşan.

El a ţinut să-i transmită preşedintelui PSD Satu Mare, Mircea Govor, care a afirmat că primarii PSD sunt cei mai buni, că de fapt unii dintre ei sunt semianalfabeţi iar alţii au probleme cu legea. Mureşan a admis că unul dintre primarii PDL este „cam roşu”.

„Mesajul transmis de PSD primarilor şi consilierilor din Opoziţie, cu asemenea alocări clientelare este de tipul ”dacă nu treceţi la noi sau la cine vă spunem noi să treceţi, nu vedeţi un ban pentru comunitatea pe care o reprezentaţi!” Agresiunea PSD împotriva primarilor este o agresiune la adresa comunităţilor locale şi a fiecărui cetăţean din aceste comunităţi. Nu doar partidele de opoziţie din care fac parte primarii şi consilierii vor fi afectate, ci vor fi afectaţi, în primul rând, cetăţenii şi comunităţile care au ales primarii şi consilierii locali”, a mai spus Petre Mureşan.

Liderul PDL a mai făcut o scurtă prezentare a situaţiei economice, arătând că execuţia bugetară pe primele 7 luni este de fapt o oglindă a proastei guvernări a lui Ponta.

„Din păcate, Ponta nu ştie cum să ia măsuri de dreapta, după cum nu ştie să ia nicio măsură de stimulare economică. Guvernul Ponta a prăbuşit creşterea economică şi ne-a plasat la coada clasamentului Uniunii Europene. Bilanţul execuţiei bugetare pe primele 7 luni confirmă, de asemenea, faptul că intrarea României în recesiune are drept cauză exclusivă contraperformanţele Guvernului Ponta, guvern care îi duce pe români la sapă de lemn”, a mai punctat Mureşan.

Preşedintele PNL Satu Mare, deputatul Romeo Nicoară, a făcut o paralelă între guvernul francez care şi-a dat demisia din cauza proastei situaţii economice cauzată de măsurile de stânga şi guvernul din România.

„Guvernul socialist francez a demisionat după un scandal în interiorul său legat de politicile economice care au dus Franţa la stagnarea economiei. Premierul Valls şi-a depus demisia, iar preşedintele Hollande l-a însărcinat cu formarea unui nou guvern. Scandalul din Franţa arată că modelul socialist francez atât de lăudat de Ponta, este un model economic ineficient şi păgubos aşa cum este socialismul mai peste tot. În Franţa, ca şi în România, a adus creştere de taxe şi şomaj. Diferenţa este că în Franţa politicile guvernului socialist au dus la stagnarea economiei (2 trimestre consecutive de creştere zero), pe când în România, guvernul Ponta a aruncat economia în recesiune, deşi avea posibilităţi să ofere o creştere substanţială şi sănătoasă. În Franţa, ca urmare a rezultatelor slabe din punct de vedere economic, Guvernul demisionează, la noi economia scade, subiectul recesiunii economice este îngropat de către guvern, iar Ponta candidează”, a afirmat Romeo Nicoară.

Liderul PNL a mai făcut unele precizări cu privire la atacurile pesediste împotriva lui Klaus Iohannis, susţinând că acestea „trădează frica lui Ponta”. EL susţine că Iohannis nu se află într-o “bigamie politică”, fiind şi preşedinte PNL şi membru în Forumul Democrat German pentru că legea permite acest lucru.

„Atacurile pesediste împotriva lui Klaus Iohannis trădează frica lui Ponta şi a aliaţilor săi la prezidenţiale. Ponta se teme că va pierde competiţia cu Iohannis. Iar Iohannis îl va învinge pe Ponta pentru că este altfel decât Ponta. Are două calităţi care sunt exact opusul lui Ponta: seriozitate şi competenţă”, a mai spus preşedintele PNL Satu Mare.

 Pataki Csaba despre ordonanţa privind migraţia. La Satu Mare ajunge şi o jumătate de oră!

Preşedintele UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că dacă ar fi permisă migraţia aleşilor locali, printr-un proiect de ordonanţă de guvern care se pregăteşte, în judeţul Satu Mare s-ar produce mişcări serioase.

“La Satu Mare ar ajunge şi o jumătate de oră de liber şi am vedea transformări spectaculoase“, a spus senatorul.

El a arătat că UDMR nu este de acord cu ordonanţa care ar da aleşilor un termen de două săptămâni în care să-şi poată schimba partidul fără să-şi piardă mandatele, atrăgând atenţia că există o recomandare a Comisiei de la Veneţia de a stopa migraţia politică în România. Pataki a subliniat că există o presiune internaţională de a stopa migrările şi consideră că Româna s-ar alege cu „o pată neagră”.

Totodată, deputatul Kereskenyi Gabor a consideră că o astfel de ordonanţă este „o mare mizerie, care, din păcate, caracterizează în general politicul românesc”.

Conducerea centrală a UDMR încă nu a văzut un astfel de proiect, dar Kereskenyi a afirmat că traseismul „şi-a băgat coada şi în judeţul Satu Mare în ce priveşte unii politicieni”.

În opinia sa, într-o democraţie normală şi civilizată nu se pot face schimbări de partid în timpul unui mandat, el motivând că aleşii au primit o încredere din partea electoratului.

„Nu se poate intra şi ieşi ca dintr-un bar. Ieşi dintr-un bar şi intri în cealaltă cârciumă, pentru că nu aceasta este menirea aleşilor. Este o mare mizerie“, a afirmat Kereskenyi.