Administraţie repetentă – Anchetă penală în desfăşurare

Administraţia sătmăreană este pur şi simplu una repetentă. Sătmărenii sunt păcăliţi de zeci de ani cu cel de-al treilea pod şi centura de ocolire, proiecte absolut necesare. Doar că nivelul promisiunilor a atins în ultimii ani alte cote. Adică sătmărenii din Micro 17 şi Carpaţi II au fost păcăliţi cu parcări moderne în locul garajelor. Fosta administraţie a făcut mare tam tam pe acest subiect, a demolat garaje şi a lăsat dezastru în urmă. Iată că administraţia nu este în stare să facă nişte amărâte de parcări, dar îi amăgeşte pe sătmăreni cu proiecte grandioase, gen centură, pod, sală polivalentă sau bazine de înot.

 

Promisiuni frumoase

În anul 2014 Primăria a somat toţi proprietarii de garaje din cartierele Micro 17 şi Carpaţi II să le dărâme pentru ca în locul lor să fie amenajate parcări moderne.

În vara anului următor, primarul de atunci, Dorel Coica, a prezentat macheta parcărilor, în special noile spaţii pentru parcare, precum şi zonele verzi din cartiere. Edilul a declarat atunci că până la finele anului cartierul Micro 17 va fi modernizat cu noi străzi, noi parcări şi cu inel de circulaţie pe strada Braşov.

Macheta a fost realizată de arhitectul Adrian Pop care a încercat amenajarea a cât mai multe parcări şi spaţii verzi, precum şi spaţii pentru biciclişti şi pietoni.

Primarul Coica a spus că Micro 17 va fi modernizat până la finele anului, iar în urma demolării a peste 1000 de garaje, vor fi amenajate în plus peste 30% de locuri de parcare. Costurile modernizării cartierului Micro 17 şi Soarelui erau estimate la 6-7 milioane lei.

 

Contracte suspecte sistate

Actualul primar, Kereskenyi Gabor, şi viceprimarul Adrian Albu au anunţat, într-o conferinţă de presă că în cartierele Micro 17 şi Carpaţi II nu va fi amenajată nicio parcare în acest an. Ba mai mult, ei au spus că fostele contracte încheiate de fosta administraţie fac obiectul unor verificări de ordin penal.

Dintr-un motiv care ţine de legalitatea unor contracte începute pe vremea fostei administraţii şi care ar fi trebuit să le ducem noi la capăt, parcările din Micro 17 şi Carpaţi II nu se vor mai face în cursul acestui an, urmând să reevaluăm. Explicaţia este simplă, anumite persoane din primărie au considerat că nu sunt încheiate în condiţii depline de legalitate. Am cerut şi de la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice un punct de vedere şi am anulat aceste contracte, urmând ca toamna asta să luăm hotărârea de care parcări facem şi cum ne încadrăm. Nu se vor mai face individual, ci pe grupuri“, a declarat viceprimarul.

Primarul Kereskenyi Gabor a precizat că fosta administraţie a făcut 17 contracte de câte 100.000 de euro pentru amenajarea parcărilor, în loc să facă o licitaţia publică, astfel că au fost demarate investigaţii penale.

Au fost făcute 17 parcări date cu încredinţare directă, cu câte 100.000 de euro, deci în jur de 1,7 milioane euro s-a dat cu încredinţare directă la o anumită firmă. Sunt deja suspiciuni şi demarate şi unele investigaţii de natură penală cu aceste chestii. Bineînţeles şi noi am semnalat  de mai multe ori că soluţia nu era cea mai legală să dea cu încredinţare directă aceste lucrări. Noi, după o analiză care o facem în aceste zile, o să dăm drumul, vom face o licitaţie deschisă, la care poate să participe oricare dintre firmele interesate“, a declarat primarul.

Albu a mai spus că decizia de a se demola garajele a fost una nefericită, rămânând un aspect trist. Oamenii au reclamat că nu au lăsat garajele până la amenajarea parcărilor.

Cei care au de suferit sunt sătmărenii. Probabil, dacă nu se vor găsi fonduri pentru amenajarea parcărilor, cele două mari cartiere nu vor ieşi din dezastru ani buni.