Tăierile sunt în plină floare

Fie că sunt private sau de stat, pădurile din județul Satu Mare sunt efectiv decimate în fiecare zi. În vreme ce politicienii şi administratorii declară frumos şi repetat la televizor că sunt foarte preocupaţi de mediul înconjurător, de calitatea aerului şi de păduri, în foarte multe zone se taie fără nicio reţinere. Un sătmărean, proprietarul unei mici păduri din zona Medieşului a avut surpriza să se trezească peste noapte cu zeci de arbori lipsă. Dacă el îşi îngrijeşte pădrea de ani buni, hoţii nu s-au sfiit să taie cei mai frumoşi arbori.

Se ştie faptul că în România se taie mai mult ilegal pădurea. Fiind în locuri pustii, pe unde omul nu prea trece, tăierile de pădure sunt mai greu de depistat. Pădurarii fie nu văd, fie nu vor să vadă.

EcoAssist, un ONG pentru protecția mediului din Romania, a creat o harta unde oricine vede o tăiere de pădure, poate raporta cazul. Mai departe, reprezentanții asociației, împreuna cu voluntari verfică dacă informația este corectă și sesizează autoritățile. Datorită acestei aplicații s-a descoperit tăierea ilegală a 900 de hectare din județul Argeș, iar mai multe persoane s-au ales cu dosare penale.
Județele în care ONG-ul a acționat sunt Arges, Brasov, Cluj, Covasna, Prahova și Satu Mare.
În urma controalelor făcute de ONG cu voluntari și autorități s-au făcut plângeri la autoritățile competente (Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și de Vânătoare, Ministerul Mediului și Inspectoratele de Politie Județene). În urma sesizărilor în Satu Mare s-a găsit o zonă chiar rasă.
“În judeţul Satu Mare, însă la limita cu judeţul Maramureş echipele noastre au fotografiat o zonă extinsă parcursă cu tăieri rase. Iniţial ni s-a comunicat existenţa unor dosare pe numele unor persoane fizice, cu prejudiciul comunicat la valoarea de 642.317,33 RON. După sesizarea noastră au fost reactualizate verificarile pe teren iar prejudiciul a fost actualizat până la valoarea de 1.666.293,57 RON, deci cu aproximativ 1.000.000 RON în plus faţă de ceea ce se cunoştea atunci”, explica Liana Buzea, fondatorul hărţii tăierilor de păduri.

Cele mai mari probleme sunt în zona Oaşului, dar se fură şi în Codru şi peste tot.

Un alt scandal a avut loc recent în Livada, unde şeful ocolului silvic, Cristian Pop, a aprobat o tăiere ilegală a 7 ha de pădure din comuna Orașu Nou, suprafață aflată în Rezervația Naturală Râul Tur. Conform OUG 57/2007 șeful de ocol trebuia să obțină avizul custodelui rezervației, adică al Societății Carpatina Ardeleana.

Agent Green a publicat o nouă investigaţie care îl expune pe Cristian Pop, şeful ocolului silvic Livada.

Tăierea din rezervaţia Tur este emblematică pentru comportamentul Romsilva faţă de ariile naturale protejate. Mai mult, ea reprezintă un simbol al abisului dintre silvicultori şi biologi. Silvicii văd profit în fiecare copac. Biologii caută să protejeze puţinele suprafeţe naturale protejate pe care le mai avem”, a spus Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

Societatea Carpatină Ardeleană este custodele rezervaţiei natural Râul Tur. Aceasta a reuşit de-a lungul timpului să oprească investiţii serioase în zonă, pe motiv că ar afecta mediul, dar nu a reuşit să oprească o tăiere masivă. Ba mai mult, acest ONG a stârnit revolta localnicilor după ce le-au impus tot felul de condiţii aberante.

taieri2

Filmarea Agent Green culminează cu şeful de ocol Livada în ipostaza de creator al naturii şi judecător suprem. Acesta afirmă că “speciile protejate şi habitatele naturale au fost create de silvici”. Mai mult, deşi este în prezent anchetat penal pentru această tăiere rasă, Cristian Pop a decis deja că tăierea a fost legală, deşi judecătorul nu s-a pronunţat încă.

Agent Green reiterează solicitarea adresată ministerului mediului şi pădurilor de a elimina ROMSILVA de la ariile natural protejate şi să înfiinteze de urgenţă o agenţie naţională a ariilor natural protejate. O astfel de agenţie ccu o legislaţie clară ar elimna şi multe din abuzirile care se fac în teren.

Concluzia care se poate trage este aceea că sistemul este lăsat să funcţioneze aşa tocmai pentur că unii au foarte mult de câştigat şi se pot face mulţi bani negri. Din păcate, nu există o clasă politică şi la nivel administrativ care să stopeze cu adevărat furturile.

Introducerea monitorizării transportului lemnelor prin telefon şi GPS nu a făcut altceva decât să scumpească foarte mult lemnul, în vreme ce furturile continuă. Ce s-a făcut de fapt? Cei care vor să transporte legal o fac mai greu decât înainte, iar cei care fură o fac mai departe fără nicio problemă. După introducerea noului sistem s-a promovat în presa centrală informaţia că orice cetăţean poate suna la 112 în cazul în care vede un transport suspect de material lemnos. Un maramureşean care a făcut acest lucru, adică a sunat la 112 a fost amendat cu 1.000 de lei deoarece camionul respectiv avea toate actele în regulă.

Cel mai dureros lucru pentru proprietarii de păduri este că nu sunt lăsaţi să taie pentru ei decât foarte puţini arbori anual, în anumite condiţii şi dacă achită anumite sume, în vreme ce îşi văd pădurile distruse. Copaci pe care i-au văzut crescând în zeci de ani dispar într-o noapte, fără ca nimeni să nu poată da măcar o explicaţie.