Studiu îngrijorător în Satu Mare

 Consumul de droguri creşte din ce în ce mai mult şi în judeţul Satu Mare, asemenea fenomenului care ia amploare pe mapamond. Deşi se ştia că şi în Satu Mare se consumă droguri, subiectul a fost unul tabu ani la rând. Astăzi, să spui că ai auzit despre cineva care consumă cannabis sau ia alte droguri, nu mai reprezină o noutate şi o ştire şocantă. Şocant este însă un studiu dat publicităţii din care reiese că 80% din elevii sătmăreni afirmă că au colegi care consumă droguri.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat în cadrul campaniei de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor sătmăreni, intitulată ”O zi în şcoala ta” în care au fost chestionaţi un număr de 1180 elevi, 82,6 % dintre aceştia cred că în şcoala lor sunt copii care consumă droguri. Rezultatul sondajului a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă de către şefa Centrului de Prevenire şi Evaluare Antidrog Satu Mare (CPEA), Camelia Iacob.

Camelia Iacob a declarat că din numărul total de elevi chestionaţi, 419 elevi cred că sunt copii în şcoala lor care consumă droguri în procent de 5%, 267 elevi cred că 10%, 289 elevi cred că 25% iar 189 elevi cred că nu sunt elevi care consumă droguri în şcoala lor. Totodată, a afirmat că mulţi dintre ei au recunoscut că au văzut copii care consumă droguri, că au văzut anumite tipuri de droguri şi că unii chiar au încercat să le consume.

Sunt copii consumatori de droguri pe care i-am îndreptat spre centre de dezintoxicare, am încercat şi pe părinţi să-i conştientizăm că ar trebui să se adreseze la astfel de centre dacă copii lor au probleme cu consumul de droguri”, a spus Camelia Iacob.

Campania antidrog s-a desfăşurat în 23 de şcoli din judeţul Satu Mare, fiind informaţi despre riscurile consumului de droguri 3566 de elevi, 320 de cadre didactice şi 165 de părinţi.

Am discutat cu elevii, am organizat dezbateri, am răspuns la întrebările de interes pentru ei. De asemenea, am avut întâlniri cu toate cadrele didactice din fiecare unitate şcolară, încercând să îi sensibilizăm cu privire la fenomenul drogurilor şi întâlniri cu părinţii elevilor”, a afirmat Camelia Iacob.

Reprezentanţii instituţiilor sătmărene implicaţi în acestă campanie, au transmis în cadrul conferinţei că misiunea cea mai grea este să ajungă la părinţi, că mulţi dintre ei nu îşi pun problema că copii lor ar putea consuma droguri iar dacă copii lor consumă droguri, de ruşine s-au de frica poliţiei, nu îşi duc copii la centrele de dezintoxicare, fără să gândească că de multe ori consumul drogurilor poate duce la deces.

 

Rezultatele au mai arătat că un elev din cinci consideră că drogurile nu sunt chiar rele. Astfel, la întrebarea “Etnobotanicele sunt droguri legale, sigure pentru consum?”, 211 elevi, reprezentând 17,8%, au răspuns afirmativ.

Reprezentantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare, Simona Săndulescu, a tras un semnal de alarmă vizavi de pasivitatea părinţilor în faţa acestui pericol. “Părinţii nu manifestă interes faţă de activităţile de prevenire. Doar în 12 şcoli din judeţ au fost prezenţi părinţii elevilor. Cu toate că am programat şedinţa la ora 18.00. Faptul că părinţii au impresia că copiii lor nu sunt supuşi acestui pericol se înşală. Copiii consideră că etnobotanicele nu le fac rău. Dar în unele etnobotanice sunt inclusiv insecticide”, a spus Simona Săndulescu.

Trebuie remarcat faptul că autorităţile se declară total împotriva drogurilor, dar nu îşi pun problema dacă strategia abordată este una bună. Cu siguranţă prin concursuri de desen şi competiţii sportive nu-i convingi pe tineri că e periculos să consumi substanţe interzise.