Cota de impozitare este acum la nivelul maxim!

Un grup de inițiativă din municipiul Satu Mare, coordonat de Adelin Ghiarfaș, directorul unei instituții bancare din oraș, a elaborat o petiție on-line adresată Primăriei și Consiliului Local prin care se cere reducerea cotei de impozitare la Satu Mare. Petiția este bine documentată, iar inițiatorii acesteia spun că, printr-o hotărâre a Consiliului Local, cota de impozitare poate fi redusă.

 În vreme ce în alte oraşe cota de impozitare a fost menţinută la nivel redus, la Satu Mare consilierii au votat cota la valorile ei maxime. Pentru multe firme şi PFA-uri acest lucru este chiar fatal. Multe dintre ele au început deja să se închidă.

Redăm, în continuare textul integral al acestei petiții:

”Către Consilul Local Satu Mare

Primăria Municipiului Satu Mare

Având în vedere prevederile noului Cod Fiscal şi Hotărârile Consiliului Local în ceea ce priveste stabilirea cotelor de impozitare ale anului fiscal 2016 ale bunurilor folosite în scop economic, proprietatea persoanelor fizice (persoane fizice autorizate) şi a persoanelor juridice, ţinem să vă informăm că ne-am creat un grup de iniţiativă şi vă solicităm prin prezenta convocarea în regim de urgenţă a unei şedinţe de Consiliu Local în care să reanalizaţi şi să supuneţi aprobării alte cote de impozitare care să fie sustenabile şi realiste.

Înţelegem necesitatea unor majorări, dar considerăm că este aberant ca sumele plătite, având în vedere hotărârile dumneavoastră, să crească la o cotă de 1,3% din valoarea impozabilă a clădirii, adică o creştere cu 1.620,55% faţă de anul fiscal anterior, la care se mai adaugă încă o creştere netă de 16%. Ca şi bază de pornire propunem ca acestea să fie stabilite la minimul permis de lege, având în vedere că şi acest minim ar reprezenta o creştere semnificativă faţă de anul trecut adică la 0,2%, care ar reprezenta o creştere de 249,32% faţă de anul 2015. Nu ne spuneţi că nu este posibil, prin puterea exemplului vă ataşăm hotărârea unui consiliu local din Alba, unde la iniţiativa primarului acest lucru a fost posibil.

Considerăm că nivelul actual de impozitare nu are niciun fundament economic, şi e menit să descurajeze libera iniţiativă şi profesiile libere care constituie punctul de plecare într-o economie sănătoasă, durabilă şi care sperăm noi cu perspective de creştere, deşi realităţile municipiului Satu Mare ne contrazic din plin de 25 ani, iar acest lucru chiar ar constitui o piatră de moară în dezvoltarea şi asa precară a municipiului Satu Mare”.

Petiția a fost distribuită pe aproape toate rețelele de socializare și a fost despusă și la sediul Primăriei Satu Mare.

Liderul grupului de inițiativă, Adelin Ghiarfaș, a declarat că actuala cotă de impozitare este aberantă și dacă este mențiuntă PFA-urile și micii intreprinzători vor fi nevoiți să-și mute sediul social și activitatea în localitățile învecinate municipiului Satu Mare. După părerea acestuia, Consiliul Local trebuie să ia o hotărâre până la finele lunii martie pentru a putea fi redusă cota de impozitare în Satu Mare.

Petiția poate fi semnată aici: http://www.petitieonline.com/scaderea_cotei_de_impozitare_in_satu_mare

 

Exemplul de la Zalău

Consiliul Local al municipiului Zalău s-a întrunit luni, 7 martie, pentru a aproba o reducere a cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale pentru persoanele fizice de la 1,3%, cât fusese votat la sfârşitul anului trecut, la 0,6%.
La finalul şedinţei, în urma propunerilor unui consilier local, cota de impozitare a fost diminuată şi mai mult şi a fost votată la o valoare de 0,3%, respectiv la limita prevăzută de Codul Fiscal.
„La momentul aprobării creșterii impozitului, în luna noiembrie, nu se cunoșteau normele de aplicare a legii, care au apărut la sfârșitul lunii ianuarie”, a explicat primarul Căpîlnașiu, referitor la modificarea acestei cote.

Petiţia iniţiată la Satu Mare are deja peste 200 de semnatari şi o serie de comentarii, oameni care şi-au exprimat nemulţumirile.

Redăm câteva din opinii:

– “Mi se pare foarte mare creşterea aceasta, practic ar trebui să lucrăm doar pentru achitarea impozitului şi dacă totul merge strună să rămânem la zero şi cu bucuria că am platit!”

– “Este o aberaţie fără precedent. Niciodată în ultimii 25 de ani nu s-a făcut o astfel de majorare la niciun fel de impozit”.

– “Nu înţeleg motivul de ce în 2016 să fie nevoie de asa mare majorare când nici nu este inflaţie”.

– “Creşterea de impozit este foarte mare având în vedere şi faptul că acest impozit e de fapt o dublă impozitare a veniturilor. Câştigi nişte bani onest. Statul îşi ia partea (impozite şi contribuţii), iar din ce-ţi rămâne investeşti într-un spaţiu unde să munceşti (mă refer aici la profesiile liberale sau micii întreprinzători), ca să nu mai plăteşti chirie, iar apoi vine iar statul şi impozitează spaţiul pe care l-ai cumpărat din bani care deja erau impozitaţi”.

– “Până când acest impozit a fost la cote rezonabile, nimic de zis. Dar la acest nivel al impozitului te simti furat. Ai senzatia că instituţiile statului au prins o vacă bună de muls şi o mulg până nu mai poate. Vorba aia: calu’ ce trage e bătut tot timpul. La un moment dat calul asta se satură şi pleacă-n lume.

Toate ţările civilizate îşi construiesc economia pe pătura de mijloc, adică micii întreprinzători şi profesiile liberale. Prosperitatea acestora constituie temeiul unei creşteri economice consistente şi de durată. Noi mai degrabă creem condiţiile ca cei ce ar trebui să constituie această pătură de mijloc să plece în alte părţi, unde li se asigură condiţii mai bune să muncească.

Ar mai fi de discutat aici şi modul în care se cheltuiesc aceşti bani. Dar e prea evident şi ne-am pierde vremea. Vacile bune de muls şi caii buni de tras n-au nevoie de prea multe”.

– “este o taxă abuzivă, pe lângă multe alte taxe, mai urmează taxa de oxigen care este deasupra casei”

– “Chiar şi la cota minimă tot este dublă impunere. Banii cu care s-au cumpărat/construit imobilele au fost deja impozitaţi. Iar pe profit, adică pe chirie, plătim impozit şi CAS. Cu ce mai rămânem, cum ne amortizam investiţia noi persoanele fizice? Şi de ce este o diferenţiere atât de mare dacă imobilul e rezidential sau nu? Nivelul chiriei nu justifică asta”!

In fiecare stat normal  chiria este de 16%! Noi am platit in plus fiindca Ponta asa a vrut!Si acuma plateste tu pentru stat fiindca ai spatiu de inchiriat! Dute acasa ,sa iei banii ce castigi la locul tau de munca si pune in bugetul statului……Daca n-ai ce manca,n-ai bani pentru cheltuieli (gaz,curent,etc)  e problema ta…..rezolva  Unde statul e talhar,omul de rand trebuie sa devina hot, ca altfel- zis si facut- moare de foame!!!!!

Pe cine intereseaza?

Este inadmisibil ca impozitul pe cladirile nerezidentiale sa creasc a in Satu Mare de 20 de ori fata de anul precedent. Cum poate explica domnul primar aceste cresteri stabilite de Consiliul Local. De ce in alte judete cum ar fi Maramuresul consiliul local a votat impozit minim in interesul cetatenilor? Mai il votam?

A pus cineva intrebarea de ce trebuie sa platim impozit pe casa?

Sunt tari unde pe o casa nu trebuie palatit impozit.

Pe al doilea da sau pe restu da.

Dar pe una =0 impozit poate sa aiba ori ce suprafata

Aceste administratii cum se descurca?

Numai la noi nu se descurca administratia locala doar prin impozitari exagerate si duble.

Va spun eu primul lucru cum se poate economisii …dati afara de la finante  90% dintre angajati si faceti incasarile prin internet.In consiliu local sa fie angajati specialisti , si sa aiba in vedere bunastarea oamenilor cei ce au ales-o pe ei si au ajutat sa ocupe aceste functii

Demonstrati cat de tare va doare de noi cei care incercam sa traim si sa supravietuim 

S.a.m.d

 Sunt sigur ca acesti consilieri daca s-ar afla in astfel de situatii ca ar lucra ochii din cap si tot venitul sa dee pe impozit s-ar fi ganditt de 15-20 de ori inainte sa ridice mana la vot.

Nu -i adevarat ca nimeni nu se autosesizeaza dintre ei.

Sunt curios cine va fi in stare sa plateasca acest impozit  nedreapta, ghicit de ceva idioti.

Asa de multi bani circula prin administratie numai nu se vede unde se investesc acestia ce rezultate dau.

Invatati mai bine sa absorbiti fonduri si gestionati administratia cu capul stimati demnitari.