Cea mai mare captură de heroină din istoira României a avut loc la Satu Mare. Traficanții au fost condamnați de Tribunalul Vâlcea între 12 și 15 ani de închisoare. Nu mai puţin de 333 de kilograme de heroină, în valoare de 40 de milioane de euro, au fost capturate de autorităţile române în Vama Petea. Drogurile provin din Afganistan şi urmau să ajungă la consumatorii din Occident.

Operaţiunea “Săgeata verde”
Procurorii DIICOT spun că traficanţii aduceau drogurile sub paravanul firmei de transport Unitrafic SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea.
Gruparea de traficanţi era coordonată în România de cetăţeanul turc Yigit Hakan, patron al firmei Yigitler Trans Brezoi (Vâlcea), care era sprijinit de doi conaţionali, Sincar Husein şi Iok­man Omer, şi de românii George Solomon Să­man şi Liviu Constantin Bîngă, tot din Râmnicu Vâlcea.
Operaţiunea de anihilare a reţelei a avut numele de cod “Săgeata verde”, iar poliţiştii şi pro­­curorii DIICOT au colaborat şi cu autorităţile din Turcia şi Ucraina. Stupefiantele se aflau în două TIR-uri, care transportau peleţi din rumeguş şi care au fost oprite concomitent, unul la punctul de trecere a frontierei din Satu Mare, iar al doilea la Bistriţa.
Potrivit DIICOT, drogurile proveneau din Afganistan şi aveau ca destinaţie Olanda. De aici, parte din marfă urma să fie exportată în alte ţări europene.
Pentru că reţeaua de traficanţi era monitorizată de 4 ani, iar anchetatorii ştiau sigur că autovehiculele sunt blindate cu heroi­nă, aceştia au luat decizia să taie maşinile cu fierăstraul electric pentru a găsi drogurile. Heroina era ambalată în pachete de 500 de grame fiecare, ascunse în rezervoare speciale din tablă, acoperite cu foaie de plumb, pentru a nu fi detectate.
„Prin intermediul firmei de transport, traficanţii au făcut, din 2011, mai multe transporturi, aceştia folosind o rută nouă, prin Caucaz, drogurile tranzitând, între altele, Turcia, Rusia şi Ucraina. La un transport, reprezentanţii firmei câştigau 1.000 de euro pentru fiecare kilogram de heroină”, au explicat procurorii.

Unde erau ascunse dorgurile
Drogurile erau ascunse în rezervoarele suplimentare al tirurilor, după ce erau iniţial îmbibate cu piper şi ardei iute, pentru a nu putea fi detectate de câini. Într-un rezervor încăpeau, conform poliţiştilor, aproximativ 340 de pachete, care cântăreau în jur de 500 de grame fiecare.
”Ca mod de operare s-a reţinut că inculpaţii au efectuat transporturi de droguri pe mai multe rute, din Ucraina şi Turcia spre Europa de Vest, cu tranzitarea României, sub paravanul unor societăţi comerciale ce deţin autocamioane înmatriculate în România şi în care erau amenajate lăcaşuri speciale pentru disimularea drogurilor. Din probele administrate în cauză au rezultat date că inculpaţii au procurat cantitatea de aproximativ 333 kg heroină din Ucraina, pe care au disimulat-o în rezervoarele a două autotrenuri intenţionând să transporte drogurile spre Vestul Europei, cu tranzitarea României. Astfel, s-a stabilit că cele două autotrenuri în cauză au ieşit din România prin PTF Siret la data de 17.07.2015 cu destinaţia Ucraina, conduse de către inculpaţii Săman George-Solomon, şi respectiv Sincar Huseyn (cetăţean turc)”, au precizat anchetatorii.

Captura
Drogurile au fost capturate în Vama Peate ași în Bistrița, după ce anchetatorii i-au supravegheat pas cu pas pe suspecţi. Yigit Hakan şi George Solomon Săman au recrutat doi şoferi, care habar n-aveau ce urmau să transporte. La indicaţiile traficanţilor, şoferii s-au deplasat în Ucraina de unde au preluat cele două autrenuri şi le-au condus până în ţară. La 24 iulie 2015, unul dintre TIR-uri a intrat în România prin PTF Siret şi, ulterior, s-a deplasat până la PTF Petea, unde a fost capturat patru zile mai târziu.
Cel de-al doilea TIR a intrat în România pe 27 iulie 2015, tot prin PTF Siret. Ulterior, autotrenul s-a îndreptat către Bistriţa. Simultan cu capturarea drogurilor, procurorii au descins la Vâlcea, acasă la capii reţelei, de unde au ridicat două autoturisme de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri precum şi suma de 136.000 de euro.

Condamnări
Yigit Hakan a fost condamnat de Tribunalul Vâlcea la 17 ani și 8 luni, Liviu- Constantin Bângă a primit o pedeapsă de 14 ani de închisoare, iar ceilalți doi complici, Sincar Huseyin și George Solomon Săsman au fost condamnați la 12 ani, respectiv 4 ani și 8 luni de închisoare.
F.F.