În urmă cu zece zile, Primăria Satu Mare a lansat în mediul on-line un chestionar prin care se dorea să verifice încrederea cetăţenilor în administraţia locală şi mai ales referitoare la activitatea acesteia în mandatul Kereskenyi. Deoarece chestionarul se adresa numai utilizatorilor de servicii on-line, unde respondentul trebuia să-şi lase o adresă de e-mail sau facebook, eliminând pe cei care doreau să rămână anonimi, la sfârşitul perioadei sondajului, după analiza iniţiatorilor, sub 1000 de cetăţeni au avut curio­­zitatea şi să-l completeze.

Redacţia Piaţa Sătmăreană a dorit să afle părerea sătmărenilor care nu sunt utilizatori on-line şi care credeţi-ne, sunt în număr infinit mai mare. O mare parte nici nu au auzit despre subiect, majoritatea nu citesc ştirile on-line dar ar fi fost interesaţi să-l completeze.
Pentru aceştia din urmă am încercat noi să facem lumină iar în urma discuţiilor cu cititorii, abonaţii şi fără să-i jignim cu divulgarea datelor personale, am reuşit să facem o sinteză şi o analiză a părerilor exprimate de a­ceşti sătmăreni, vis-a-vis de acest sondaj după cum urmează:
Astfel că la întrebarea ”Cum apreciaţi mersul lucrurilor în oraş ”-majoritatea au răspuns că mergem înapoi, nu înainte. O notă pentru activitatea primăriei, prin instituţiile subordonate pe 2017, ar fii:
– infrastructură rutieră nota 4, ordinea şi siguranţa publică 6, transport public 8, iluminat public 8, spaţii verzi 4 salubritate 2, asistenţă sociala 6, cultură şi evenimente locale 6
La întrebarea ”Cum evaluaţi următoarele activităţi desfăşurate de Primăria Satu Mare în anul 2017?
-Modernizarea a 40 de străzi. Ca răspuns nu putem reproduce părerea sătmărenilor ca urmare a haosului provocat prin blocarea simultană a intersecţiilor Burdea şi Crinul chiar dacă nu în totalitate, la care s-au adăugat şi stra­da Golescu, Ana Ipătescu toc­mai în cea mai aglomerată parte a anului luna august, când trecerea de o parte în alta a Someşului s-a dovedit una infernală plină de ambuteiaje şi cozi interminabile.
-Contractul de finanţare semnat pentru al treilea pod. Răspuns: nu cred, de 20 de ani dicutăm despre asta şi tot nu se vede nimic
-Modernizarea parţială a Centrului Nou. Aproape că nu se vede.
-Atragerea fondurilor europene. Încă nu sunt vizibile decât la nivel declarativ
-Reabilitarea instituţiilor de învăţământ.
Răspuns: Aici chiar avem o problemă! Reabilităm o creşă, o grădiniţă, iar poate în 2018 liceul german. În schimb plătim chirii pentru 13 instituţii de învăţămînt către cultele reformat şi catolic (după retrocedările de pe vremea lui Ilyes), iar proprietarii acestora, bisericile chiar nu pot face investiţii nici pentru şcoliile lor? Pentru acestea nu se găsesc soluţii, sau intenţionat sau preemeditat convine situaţia? – dar nu pentru noi cetăţenii.
-Construirea terenurilor sintetice de sport în şcoli. Răspuns: Încă sunt şcoli cu grupuri sanitare de într-o stare deplorabilă. (atelier Liceul Aurel Pop) aici Primăria, semnatara contractului de închiriere aşteaptă ca şi în cazul reparării acoperişului să fie făcut fără finanţare din partea primăriei sau a proprietarului.
-Finalişti în competiţia Capitala de Tineret. Puţini cunosc subiectul, care tineret? Avem o populaţie îmbătrânită Răspuns: -imagini utopice, faţă de realitate
-Evenimentele culturale din anul 2017: Zilele Oraşului, Târgul de Crăciun etc.-idei bune. prea puţin public interesat, nu au fost suficient mediatizate
-Care este problema generală cea mai importantă în oraş, pe care Primăria Satu Mare ar trebui să o rezolve în următoarea perioadă? Răspuns: Clădirile de pe strada Ştefan cel Mare şi centrul istoric Vechi ,stau să cadă ,majoritatea nelocuite ,retrocedate ,nu pot fii identificaţi proprietarii şi traşi la răspundere pentru dezastrul creat ,sau aşteptăm ca şi în cazul ”Hotel Dacia?


O problemă intens dezbătută de cetăţeni este dezinteresul primăriei raportat tocmai la vânzarea hotelului Dacia, primarul anterior a făcut demersuri disperate pentru a recupera in patrimoniul sătmarului acest simbol al oraşului, iar actualul primar Kereskenyi care chiar a promis în campania electorala că va face şi dumnealui demersuri în acest sens, azi avem răspunsuri bâjbâite, cert e că va rămâne în istorie: Kereskenyi a lăsat să se piardă Dacia.
-Cum evaluaţi serviciile publice oferite de Primărie şi instituţiile subordonate?
-Primărie – Biroul de Relaţii cu Publicul. Răspuns mulţumiţi în mare măsură.
Primărie – Comunicarea informaţiilor de interes public -răspuns mai degrabă nemul­ţumiți.
Primărie – Eviden­ţa populaţiei, Stare civilă -răspuns mai degrabă nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi.
– Poliţia Locală răspuns mai degrabă nemulţumiţi ADP: Administrarea Domeniului Public răspuns nemulţumiţi Transurban SA Apaserv SA-răspuns multumiţi în mare măsură SPAS
– Serviciul Public de Asistenţă Socială – se poate şi mai bine Teatrul de Nord -se poate şi mai bine Filarmonica Dinu Lipatti – mulţumiţi în mare măsură
– Centrul Cultural G.M. Zamfirescu -mulţumiţi în mare măsură
-Care este problema cea mai importantă din ZONA dumneavoastră pe care Primăria ar trebui să o rezolve în acest an?
Răspuns: Parcările -îmbunătăţiri zero, taxe dublate -în toate zonele oraşului.
-Cunoaşteţi faptul că datorită măsurilor fiscale ale Guvernului, veniturile Municipiului vor scădea cu aproximativ 26 de milioane de lei față de anul 2017?
Răspuns: unii nu cunosc, alţii comentează aşa: întodeauna alţii sunt de vină,dar măsurile Guvernului prin care s-au majorat enorm indemnizaţiile edilului şi al întregului aparat administrativ nu ne afectează?
– Cât de importantă consideraţi că este dezvoltarea serviciilor online la nivelul Primăriei Satu Mare (inclusiv faptul ca serviciile oferite de Primărie să fie accesibile prin aplicaţii mobile)?
Răspuns: nu este o prioritate, ar fii necesară imbunătăţirea sitte-ului, mai degrabă decît realizarea de aplicaţii pe telefoane.
-Aşteptăm sugestiile dumneavoastră pentru Zilele Oraşului (artişti/formaţii, îmbună­tăţiri, programe)!
Răspuns: Ar fi mai de apreciat artiştii locali – nu trupe scumpe şi obosite, producători locali, colaborări cu instituţiile de învăţămînt care să pregătească programe -dansuri, muzică – cor, sporturi, teatru etc.