Economia României a intrat într-o stagnare cum nu a mai văzut vreodată. Mai toti funcţionarii din instituţiile de stat şi administratiile locale refuză să-şi mai angajeze răspunderea şi să mai semneze acte de achiziţii publice de teama că oricine poate fi arestat de DNA şi trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Situaţia privind investiţiile bugetare de care depinde viitorul ţării este identică şi cu proiectele europene. Cum legislaţia privind achiziţiile publice este groaznic de stufoasă, la fel ca şi cea privind proiectele cu bani europeni, iar interpretarea legii se poate face după cum îl taie mintea pe oricine, se ajunge în situaţia în care banii nu se mai cheltuiesc, multe firme care trăiau din colaborarea cu statul nu mai primesc bani, locurile de munca se micşorează şi totul se răsfrânge negativ asupra nivelului de trai.
Opera procurorilor care au pervertit Codurile şi au  paralizat economia, din cauza campaniilor demente anticorupţie, care se duc la noi, au ajuns să facă  mai mult rău decât bine. La ce bun să ne mai fălim cu stârpirea corupţiei, când modul în care aceasta se combate la noi riscă să ne prăbuşească economic.
Cine îşi va mai asuma răspunderea pentru cheltuirea banului public când ştie că datorită culorii sale politice ori din alte motive poate fi legat fedeleş şi distrus, indiferent dacă e vinovat sau nu.
Felul în care operează azi DNA,  este opera unor procurori dereglaţi, care folosesc o arma perfidă: noile coduri penale meşterite de minţi bolnave sub ministeriatul lui Cătălin Predoiu, şi care au făcut posibile adevărate spectacole mediatice cu cătuşe şi mascaţi, care înnebunesc lumea şi paralizează economia. Nu spune nimeni să nu se lupte DNA cu corupţia, ori ca cei corupţi să nu fie trimişi în închisoare unde le este locul, dar economia paralizează şi chiar se prăbuşeşte dacă arestările pe bandă rulantă nu încetează. Se poate lupta cu corupţia şi fără să vedem la televizor demnitari, oameni de afaceri şi personalităţi plimbaţi în cătuşe. Un spectacol imoral, şi care de prea multe ori s-a dovedit a fi opera unor procurori incompetenţi şi rău voitori, care s-au băgat până şi în bătălia politică, în alegeri, prin anchete discreţionare şi selective. Fără să răspundă! Numai pe anul 2014 oficial, 128 de persoane trimise în judecată de DNA au fost achitate definitiv de către instanţele de judecată, dar niciun procuror nu a răspuns nici măcar cu scăderea notei anuale de evaluare profesională. Aşa ceva e nepermis şi constituie o invitaţie la abuz. Iar abuzul, din păcate, a fost permis de echipa de procurori care au lucrat la noile coduri penal şi de procedură penală, asumate de Guvernul Boc şi anume: -mandatul de aducere pentru citarea unui martor sau făptuitor a devenit o regulă pe baza căreia oricine poate fi ridicat cu mascaţi fără să fie în prealabil citat, -arestarea preventivă a devenit posibilă pe simple “suspiciuni rezonabile” Perchezitia poate fi dispusă când vrea procurorul, deşi înainte era condiţionată de existenţa unui refuz, -subiectul unei infracţiuni de corupţie ori de serviciu posibil doar în cazul funcţionarilor publici, a fost extins abuziv la orice persoană civilă, care “indeplineşte o însărcinare, cu sau fără remuneraţie”, inclusiv dintr-o firmă privată.
Mai există  însă în România şi un tandem instituţional care în prea multe cazuri loveşte haotic în economia mică şi mijlocie. Tandemul este format din procurorii de tribunale însărcinaţi cu combaterea evaziunii fiscale şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, care acţionează în mod ticălos şi pentru nereguli infime, de doar câţiva lei, blochează conturi şi închid firme, ticăloşii care deja au revoltat populaţia. Se fac descinderi spectaculoase cu maşini cu girofar, firmele sunt închise, se pun afişe pe uşi care anunţă că unităţile au fost închise de ANAF – Antifraudă şi salariaii trimişi acasă. Oameni care au ţinut ani de zile firme şi au dat de mâncare la salariaţi, au plătit impozite şi taxe, sunt puşi sub invinuire pe te miri ce acuzaţii puerile, de parcă ar fi un pericol, fără să ia în considerare că astfel rezultă  distrugerea afacerii lor. După ce ţi s-a blocat contul luni în şir şi ai dat faliment, în cazurile în care acuzaţiile nu se justifică domnii procurori şi inspectori de la Fisc nu răspund în niciun fel. Mai uşor fraţilor! Nu toata lumea e ca voi! Pentru intrarea în normalitate este mai mult decât necesar ca parlamentarii şi executivul să se gândească urgent la la o lege care să pună să răspundă juridic şi moral pentru greşelile şi abuzurile acestor angajaţi din acest ,,tandem instituţional”la fel ca oricare cetăţean din această ţară. Poate aşa intrăm în normalitate!
Andrei ARDELEANU