Asociatia Rotaract Satu Mare, partener Rotary Club este o organizaţie internaţionala sponsorizata de Rotary, formata din tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, care, in numele prieteniei si al serviciului pentru comunitate deruleaza proiecte cu scopul de a dezvolta atat relaţiile interpesonale cat si comunitatea din care fac parte.

Proiectul lor de succes, Festivalul de teatru Rotaract, ajuns la a 9-a ediţie s-a desfasurat la Satu Mare si a debutat luni, 8 iunie la Sala Studio a Teatrului.

Festivalul de Teatru Rotaract este o competiție care pune în valoare talentul elevilor din județul nostru, dar și din cele învecinate. Anul acesta festivalul întrunește participanți din Satu Mare, Cluj, Bihor și Maramureș.

Trupele de teatru de amatori și-au reprezentat școala sau liceul în una din cele trei categorii de concurs: Gimnaziu, Liiceu și One-Man Show. Reprezentațiile au fost evaluate de către un juriu alcătuit din Tibor Szekely actor al Teatrului de Nord, Roxana Bojan membră a Clubului Rotaract și doamna profesor Molnar de la Col.Nat.Mihai Eminescu.

Miercuri, ultima zi a festivalului a fost una plină, în care au evoluat, începand cu ora 14, trupe ale LiceuluiTeoretic German Johann Ettinger, Liceului Teoretic Carei și Trupa Arttis.

Tot miercuri, 10 iunie au fost decernate premiile pentru următoarele categorii: cea mai bună interpretare la categoria „One Man Show, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună acriță în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună acriță în rol secundar și cea mai buna trupă.

Premiul la categoria „one-man show” a fost câştigat de Iosif Ahmed, cu textul „Râzătorul”

La categoria Gimnaziu, spectacolul cu piesa „Expresul de noapte” al Liceului Teoretic Carei, câştigător al premiului pentru cea mai bună piesă a dat şi câştigătorii premiilor pentru rolurile principale – Darius Duţescu şi Anda David.

Tot la aceeasi categorie, premiile pentru cel mai bun actor în rol secundar și cea mai bună acriță în rol secundar au fost atribuite lui Muszko Csabi si Cristinei Ardelean.

La categoria Liceu, cel mai bun spectacolul a fost ales „Pisica verde”, realizat de Carol Erdos la Şcoala de Arte, iar câştigătorul premiului pentru rol principal masculin a fost desemnat Horia Fedorca, din distributia aceluiasi spectacol.

Pentru rolul din „Lecţia” şi cu un foarte interesant monolog, Alexandra Corodan de la Liceul German a luat premiul pentru cea mai buna actriţă în rol principal.

Dariana Borşe şi Sergiu Roman, membri ai trupei Arttis au luat premiile pentru roluri secundare.

Premii speciale au luat Iulia Sima-Oameni slabi de inger şi Alexandra Alb-Almost Maine

Festivalul a fost închis cu spectacolul prezentat de Teatrul de Copii din Oradea, cu piesa Doctor fara voiedupă celebra comede a lui Moliere.

 

 

Cezar Petrovici