1. ”Drumul Crucii”, refăcut la Satu Mare, în săptămâna Patimilor

Sute de sătmăreni au fost prezenți în a treia zi din Săptămâna Patimilor la procesiunea intitulată „Drumul Crucii”, ce comemorează calea spre Golgota şi crucificarea Mântuitorului. 

Dramatizarea a fost realizată de un grup de actori care au demonstrat că în creștinism nu există granițe. Personajele istorice: Iisus Hristos, soldaţii romani, Pilat din Pont, Barabas, mama lui Iisus, Maria, mironosiţele şi alte personaje au pornit într-o procesiune plină de dramatism din Piața 25 Octombrie în cetrul orașului, pe lângă Parcul Central și au revenit pe pasajul Corneliu Coposu.

Pe tot acest traseu, bucureșteanul Iulian Văcăreanu, în rolul lui Iisus Hristos, a refăcut ultimul drum al Mântuitorului până la cruce, a fost chinuit și bătut de soldații romani, sub privirile sătmărenilor.

Răstignirea pe Cruce a avut loc în pasajul Corneliu Coposu, moment în care sătmărenii au urmărit cu emoție momentul în care  Mântuitorului Iisus Hristos a fost răstignit.

Ideea de procesiune intitulată „Drumul Crucii” îi aparține artistului ceramist băimărean Daniel Leş care organizează această acțiune în mai multe orașe în colaborare cu Asociația Bărbaților Creștini și Asociația Servus din Baia Mare.

 

 

  1. Mircea Ardelean și Mihai Crișan, trimiși în judecată într-un nou dosar

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Ardelean Ioan Mircea, director executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare  la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale).

Becski Daniel Gheorghe, inspector principal în cadrul Serviciului de Inspecție Persoane Juridice din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de – luare de mită în formă continuată (4 acte materiale).

Crișan Mihai, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de două infracțiuni de dare de mită în formă continuată (2 acte materiale, respectiv 4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 17 ianuarie 2013, în parcarea unui local din municipiul Satu-Mare, inculpatul Crișan Mihai i-a remis inculpatului Ardelean Ioan Mircea, director executiv al Direcției Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, mai multe bunuri alimentare, iar la data de 11 martie 2013, i+a mai dat suma de 4.000 de euro.

În contrapartidă, acesta din urmă, în calitatea sa conducător al instituției mai sus amintite, a dispus unei echipe de control, desemnată să efectueze o inspecție fiscală generală la firma inculpatului Crișan Mihai, să nu constate nereguli cu privire la activitatea comercială ilicită a societății menționate. Inspecția echipei de control, din care a făcut parte și inculpatul Becski Daniel Gheorghe, a avut loc în perioada 25.03-30.03.2013.

În perioada ianuarie-aprilie 2013, inculpatul Crișan Mihai i-a dat inculpatului Becski Daniel Gheorghe, inspector fiscal în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, desemnat să efectueze un act de control fiscal la firma sa, mai multe foloase materiale după cum urmează:

– la data de 31.01.2013, la inițiativa sa, a suportat contravaloarea cheltuielilor aferente consumației unui număr de circa 20 de persoane invitate la un restaurant, cu ocazia celebrării zilei de naștere a inculpatului Becski Daniel Gheorghe,

– la data de 14.02.13, i-a oferit și predat inspectorului fiscal, prin intermediul unor angajați, două platouri cu mâncare pregătite de personalul unui restaurant,

– la data de 01.03.2013, a acceptat solicitarea inculpatului Becski Daniel Gheorghe de a accepta încheierea și semnarea unui contract fictiv, între o societate controlată de inculpat Crișan Mihai și o firmă deținută de un prieten al inspectorului fiscal, act menit să ajute această societate din urmă să poată accesa un credit bancar,

– în data de 14.04.2013, i-a dat aceluiași inspector fiscal suma de 1.000 de lei cu titlu de împrumut.

În schimbul oferirii și remiterii acestor foloase materiale, inculpatul Becski Daniel Gheorghe a efectuat un control fiscal formal la societatea comercială administrată de inculpatul Crișan Mihai, fără a constata nereguli majore, în ciuda faptului că existau evidente dubii cu privire la legalitatea relațiilor comerciale supuse controlului.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic și informativ din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

  1. Sute de kg de alimente şi îmbrăcăminte de la Doamna Stanca pentru Ucraina

Elevii de la Colegiul Doamna Stanca au trimis spre şcoala parteneră din Veleatino, Ucraina, câteva sute de kg de alimente şi îmbrăcăminte, în sprijinul celor care au de suferit din cauza războiului.

Directoarea colegiului, Ana Maria Maruşca, alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi consilierul Felician Pop au amintit cât este de importantă această acţiune pentru ajutorarea celor care au de suferit din cauza războiului.

“În momentul de faţă se întâmplă lucruri neplăcute în Ucraina, sper ca locuitorii judeţului Satu Mare să nu treacă prin asemenea momente, pentru că sunt clipe care te încearcă foarte greu. Acolo deja din păcate sunt peste 3.000 de victime în conflictul armat”, a afirmat Adrian Ştef.

El i-a felicitat pe elevi pentru mobilizarea şi le-a remintit că aşa cum alţii au sărit în sprijinul sătmărenilor la inundaţiile din 1970, aşa trebuie şi sătmărenii să-i ajute şi pe alţii.

Felician Pop a spus că relaţia de colaborare cu Veleatino a început când nimeni nu se gândea la nenorocirile care îi vor aştepta pe vecinii ucraineni.

“Noi am fost de un an de zile, am văzut cum se degradează de la o zi la alta situaţia. Faptul că şcoala voastră este înfrăţită cu cea din Veleatino s-a materializat frumos, şi am motiv să fiu mândru că am fost elevul acestei şcoli”, a spus Felician Pop.

Vicepreşedintele Consiliului Elevilor, Teodora Ţuţureanu, a spus că s-au adunat 103 kg de făină de grâu, 97 kg făină de mălai, 15 kg griş, 100 kg zahăr, 80 litri ulei, 80 kg paste, 50 kg orez, peste 160 de conserve, alte alimente, rechizite, haine şi papetărie. Produsele urmează să fie distribuite înainte de Paşte.

 

  1. Elevii de nota 10 au primit câte un laptop cadou

Zece elevi excepționali din județul Satu Mare au fost premiați de către compania E.ON Gaz România, cu ocazia împlinirii a 10 ani de prezenţă pe piaţa de energie locală. Premiul oferit fiecărui elev a constat într-un laptop performant.

Festivitatea de premiere a avut loc la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, unde rând pe rând în prezența inspectorului școlar general al ISJ, Claudu Mondici și a directorului de cancelarie al prefectului, Raul Băbțan, elevii de nota zece au fost premiați de către reprezentanții E.ON România, Vasile Andreica și Mihai Predulescu.

“Suntem bucuroşi să marcăm 10 ani de când E.ON este prezentă în România prin a premia performanţa şcolară. Nota 10 reprezintă cel mai bine excelenţa. Asemenea rezultate se obţin numai prin muncă asiduă, iar aceste eforturi nu trebuie să treacă neobservate. Vom continua să ne implicăm în sprijinirea educaţiei pentru că ştim că viitorul nostru depinde în primul rând de educaţia noilor generaţii”, a declarat reprezentantul E.ON România, Vasile Andreica.

La rândul său, Claudiu Mondici, a precizat că aceste premii sunt răsplata pentru efortul pe care fiecare elev de clasa a VIII-a îl depune în învățătură, obținând astfel media generală 10.

„Salut iniţiativa E.ON România de a recompensa elevii străluciţi, elevii de clasa a VIII-a care au obţinut media generala 10 în ultimii 3 ani şcolari, din judeţul Satu Mare. Acest premiu este o recompensă a valorii elevilor precum şi o răsplata a efortului depus de ei. Mulţumesc E.ON România pentru că susţine educaţia şi o consideră ca fiind un domeniu prioritar şi decisiv în asigurarea unui viitor mai bun“, a declarat Claudiu Mondici.

Elevii de nota zece sunt următorii:

Domuț Andrea – Școala Gimnazială Bălcesu Petofi

Bota Tweodora – Școala Gimnazială Bălcesu Petofi

Mulcuțan Chiș Vlad – Școala Gimnazială Mircea Eliade

Ignat Eduard – Școala Gimnazială Lucian Blaga

Smid Adrian – Școala Gimnazială Mihai Viteazul – Moftinu Mic

Linzenbold Walter Tamas – Școala Gimnazială Mihai Viteazul – Moftinu Mic

Pakular Sara – Școala Gimnazială Tășnad

Tomba Tania – Școala Gimnazială Tășnad

Ardelean Lorena Paula – Școala Gimnazială Grigore Moisil

Mihai Miriam Deianira –  Școala Gimnazială Grigore Moisil

E.ON România marchează 10 ani de prezenţă pe piaţa de energie locală premiind 100 de elevi cu rezultate excepţionale la învăţătură din 10 judeţe situate în aria sa de activitate.

Proiectul s-a adresat elevilor de elită din clasa a VIII-a, care au fost selectaţi pentru a intra în competiţie de către Inspectoratele Şcolare Judeţene pe baza unor criterii de departajare, între care se numără cel de a fi avut media 10 la toate materiile de studiu în primii trei ani de gimnaziu.

 

  1. Pompier mort din cauza vitezei excesive

Un tânăr pompier a decedat în accident. Cătălin Junjan, era angajat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare şi lucra la staţia din Carei.

Poliţiştii care au efectuat cercetări susţin că pe fndul vitezei excesive a pierdut controlul asupra autoturismului.

“Din primele cercetări efectuate la faţa locului oamenii legii au stabilit că Cătălin J. în vârstă de 33 de ani a condus autoturismul marca Volkswagen, iar pe fondul vitezei excesive a pierdut controlul asupra autoturismului, a părăsit partea carosabilă şi a intrat în coliziune cu un copac situat pe partea dreaptă a direcţiei de deplasare”, a precizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă.