1. Prejudiciu de 767.500 euro prin distrugerea hotelului Dacia

Familia Țânțaș ar putea fi obligată să plătească municipiului Satu Mare suma de 767.500 euro pentru distrugerea hotelului Dacia. Consilierii locali au votat în unanimitate un proiect de hotărâre prin care se constituie parte civilă cu o sumă 767.500  euro în dosarul 317/P/2012 instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, ce are ca obiect distrugerea complexului hotelier Dacia.

Primăria municipiului Satu Mare a încheiat un contract de evaluare a distrugerilor cauzate de nefinalizarea lucrărilor autorizate în baza autorizaţiei nr. 1016/2008 şi din cauza neluării măsurilor de conservare a complexului hotelier Dacia din P-ţa Libertăţii nr. 8, iar din expertiza de specialitate a rezultat suma de 767.500 euro necesară refacerii anumitor elemente cât mai aproape de forma originală a monumentului. Astfel, 141.750 euro sunt necesari pentru refacerea tâmplăriei perimetrale, ale refacerii tâmplăriei interioare ar fi de 74.750 euro, restaurarea stucului policrom ar costa 195.000 euro, iar refacerea vopsitoriei decorative ar fi de 156.000 euro.

Prezent la ședința de Consiliu Local, Vasile Țânțaș, proprietarul clădirii hotelului Dacia a luat cuvântul la punctul Diverse, care a afirmat că toate lucrările făcute la clădire au fost realizate conform documentației tehnice depuse iar proiectanții lui sunt de părere că toate elementele au fost conservate și nu distruse. Astfel, el a spus că nu înțelege la ce se referă suma impusă de 767.500 euro și ce doresc de fapt consilierii locali. El a mai adăugat că hotelul este de vânzare, s-au trimis oferte la Ministerul Culturii, la Consiliul Județean și la Primărie, dar nu s-a primit un răspuns clar. Referitor la decizie, el le-a transmis aleșilor locali că instanța de judecată va face dreptate.

 

  1. Sâmbra Oilor a ajuns la a 59-a ediție

Dealul de la Huta Certeze a fost și în acest an gazda primitoare a mii de persoane care au participat la cea de-a 59-a ediție a tradiționalei sărbători oșenești Sâmbra Oilor.

Deschiderea oficială a sărbătorii s-a făcut în prezența oficialităților județene și naționale, printre acestea aflându-se Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social, deputații Andreea Paul, Romeo Nicoară, europarlamentarii Daniel Buda și Ioan Mircea Pașcu, senatorul Gheorghe Flutur, Ilie Bolojan, primarului municipiului Oradea.

Sâmbra Oilor este un moment de recunoașterea a valorilor, a tradițiilor și obiceiurilor locale, care probabil nu se mai păstrează nicăieri în România. La măsurișul laptelui au asistat miile de oameni mândri de tradițiile lor, îmbrăcați în straie oșenești.

Să dea bunul Dumnezeu ca împreună cu colegii noştri din Parlament, din Guvern, să continuăm măsurile bune pentru ţara aceasta, reducerea TVA-ului pentru brânză să se producă cât mai repede. Celelalte măsuri legate de cultură, tradiţie, să aibă un plus pe zona aceasta de obiceiuri“, a declarat Liviu Pop. 

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, îmbrăcat în straie oșenești, a spus în deschiderea evenimentului că Sâmbra Oilor este cea mai importantă și veche sărbătoare câmpenească din Ardeal, iar tradițiile și obiceiurile au fost păstrate datorită oșenilor. Pe momentul discursului, preț de câteva secunde, o persoană îmbrăcate în straie populare a ridicat o pancartă prin care cerea mai mulți bani pentru sănătate.

Aici tradiţiile, obiceiurile, în Ţara Oaşului şi spiritul autentic pastoral s-au păstrat datorită oşenilor, oameni harnici, gospodari, care au ştiut să-şi păstreze tradiţiile, obiceiurile, oameni care şi dacă muncesc poate departe de ţară, sunt români. Muncesc afară dar îşi construiesc casele aici. Îi cheamă glia înapoi, nu au putut fi colectivizaţi, au muncit în continuare pâmântul şi îl vor munci şi mai departe. Sunt oameni care simt româneşte, care oriunde s-ar afla şi în momentul în care merg în glie, merg cu ţara în ei. Ăştia sunt oşenii.“, a spus Adrian Ştef.

După discursuri, a început măsurișul laptelui, iar pe scenă a continuat un spectacol folcloric cu invitați, în special din Țara Oașului, dar și din zonele folclorice învecinate, precum Maria Petca Poptean, Ansamblul Sânzienele, Maria Tripon, Petre Zele, Cununa Oașului, Cununița.

 

  1. Casă muzeu la Certeze

În centrul comunei Certeze a fost inaugurată o casă tradiţională specific oşenească. Clădirea a fost cumpărată la propunerea fostului deputat Gheorghe Ciocan în urmă cu mai mulţi ani, şi acum reprezentanţii Muzeului Judeţean au reuşit să o finalizeze, la insistenţele reprezentanţilor Consiliului Judeţean. Deşi nu este foarte veche, fiind clădită în 1947, casa are de fapt rolul de muzeu şi are în interior mobilier vechi.

La inaugurarea oficială au fost prezente oficialităţile care au deschis şi Sâmbra Oilor, de la ministrul dialogului social, Liviu Pop, şi Ioan Mircea Paşcu, la şefii judeţului, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele CJ, Adrian Ştef.

După ce casa a fost sfinţită de către preotul ortodox din localitate, care a şi donat terenul pe care a fost aşezată, au urmat discursurile, toţi vorbitorii subliniind că de fapt prin salvarea acesteia se doreşte păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale. Astfel, copiii oşenilor care cresc în ţări străine, sau acasă în vile uriaşe, au posibilitatea de a vedea în ce condiţii au crescut strămoşii lor.

Consilierul preşedintelui CJ, Felician Pop, a remarcat că în judeţ nu doar sărăcia ci şi bogăţia au început să distrugă tradiţia. Astfel, dacă în zona Codrului nu s-au păstrat prea multe din cauza sărăciei, în zona Oaşului aproape toate clădirile tradiţionale au fost demolate pentru a face loc noilor vile.

Preşedintele Adrian Ştef le-a spus oşenilor că îi respectă foarte mult, iar ca dovadă faptul că le-a purtat costumul tradiţional în întreaga zi.

El a cerut reprezentanţilor Muzeului Judeţean să aibă grijă de toate celelalte astfel de case muzeu, şi să ia măsuri pentru reabilitarea lor şi introducerea în circuitul turistic.

Radu Ardelean, director al Muzeului Judeţean, a spus că în total în judeţ sunt 16 astfel de case, din care patru în Ţara Oaşului şi aceasta este singura care a fost finalizată şi poate fi vizitată.

Primarul comunei Certeze, Petru Ciocan, a promis în faţa tuturor că va avea grijă de acest obiectiv turistic cu toate că administraţia locală nu a fost implicată în achiziţionarea şi renovarea casei.

 

  1. Castelul Karolyi a participat la Târgul European al Castelelor

Castelul Károlyi din municipiul Carei a fost prezent la prima ediţie a „Târgului European al Castelelor”, eveniment desfăşurat în perioada 1-3 mai 2015, la Hunedoara, cu  scopul de a promova frumuseţea monumentelor istorice din Europa.

Târgul a fost găzduit de Castelul Corvinilor, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Municipiul Carei a fost prezent cu un stand nou, special realizat pentru acest târg, iar materialele promoționale au conţinut informații despre istoria Castelului și expozițiile care pot fi vizitate, toate fiind realizate de către Centrul de promovare a Turismului din Carei.

Castelul Károlyi din Carei a reprezentat o surpriză plăcută pentru publicul amator de asemenea monumente, dar şi pentru vizitatori în general. Standul Careiului a fost vizitat în cele trei zile de circa 8.000 de persoane,  care au rămas impresionate de imaginile şi informaţiile despre acesta. Vizitatorii au putut afla oferta turistică şi principalele elemente de atracţie turistică şi istorică, arătându-se impresionaţi de aspectul actual al castelului, lucrările care au fost efectuate, modul în care sunt organizate expoziţiile, evenimentele culturale care îl animă, precum şi faptul că a reintrat în circuitul turistic, devenind un punct de atracţie de nivel naţional şi chiar internaţional.

Pe lângă turişti, standurile au fost vizitate şi de personalităţi din administraţia publică locală, politicieni, europarlamentari şi oameni de cultură.

Alături de Castelul din Carei au fost prezenţi 21 de participanţi printre care: Cetatea Alba Carolina – Alba Iulia, Castelul Bran,  Cetatea de Scaun a Sucevei, Palatul Brükenthal – Sibiu, Cetatea Făgăraș, Castelul Banffy – Bonțida, Turnul cu Ceas – Sighișoara, Castelul renascentist Sárospatak, Palatul Regal Gödollő Ungaria, Castelul Becov nad Teplou și Castelul Valec din Cehia, Castelul La Mota din Spania şi alţii.

Cei care au avut răbdare să viziteze Târgul (întrucât coada de la intrarea în castel era destul de mare), au putut vizita standurile, dar au avut parte şi de piese de teatru medieval, demonstraţii şi lecţii de tir cu arcul.

 Prima ediţie a „Târgului European al Castelelor” s-a încheiat cu o discutie la care au fost prezenţi reprezentanţii tuturor standurilor, unde s-a semnat un acord de promovare reciprocă, astfel încât fiecare castel să le promoveze pe celelalte, atât prin indermediul materialelor promoţionale tipărite, cât şi printr-o pagină web, totodată lansându-se şi ideea unui circuit turistic în care să fie cuprinse aceste monumente impresionante.

 

 

  1. Programul Zilelor Culturale Germane Sătmărene 2015

Cea de-a 14-a ediție a Zilelor Culturale Germane va avea loc la Satu Mare în perioada 8-11 mai. Forumul Democrat German împlinește 25 ani de la înființare iar timp de patru zile se vor desfășura o serie de manifestări pentru a marca acest eveniment etno cultural.

În cadrul unei conferințe de presă susținută la Fundația Sătmăreană pentru Cooperare Internațională, preşedintele Forumului Democrat German Satu Mare, Johann Forstenheizler, vicepreședintele FDG regional, Stefan Keizer, președintele filialei municipale Satu Mare, Iosif Holczli, președintele filialei județene, Ioan Leitner și vicepreședintele Organizației Județene de Tineret FDG, Gabriela Rist, au prezentat programul manifestărilor care au menirea de a păstra și promova identitatea germană în Satu Mare.

Potrivit, președintelui FDG Satu Mare, Johann Forstenheizle, la acest eveniment vor fi prezenți oameni de onoare, deputat al FDGR, Victor Ovidiu Ganț, Christian Hans Olasz -din partea Ambasadei RFG la București și Carol König din partea Ministerului Culturii la Zilele Culturale Germane Sătmărene.

Deschiderea Zilelor Culturale Germane Sătmărene vor avea loc în data de 8 mai, la ora 17:00 la Casa Șvabilor de pe strada Vasile Lucaciu, în incinta căruia se va prezenta un film scurt ”25 de ani FDG”, realizat de Christel Ungar Țopescu TVR1/ Akzente. După prezentarea filmului va urma o seară de cântece cu Carina Renascentia din Carei și profesorul Marius Boroș din Satu Mare.

La ora 19:00, în incinta Muzeului Județean Satu Mare va avea loc vernisajul expoziției ”25 de ani de FDGR- minoritatea germană din România”.

Organizația Tinerilor Germani Sătmăreni Gemeinsam va desfășura sâmbătă, 9 mai, ora 9:00 la Casa Svabilor, sărbătoarea copiilor unde vor participa aproximativ 300 de copii.

Tot sâmbătă, începând cu ora 16:00 pe Aleea Coposu va avea loc un Flash Mob și program cultural iar de la ora 18:00, prezentarea broșurii ” 25 de ani FDG din regiunea Transilvania de Nord” și onorarea a 30 de membri fondatori ai FDG, la restaurantul Tratoria, strada Decebal, nr 2.

Duminică, 10 mai, la Biserica Calvaria va avea loc slujba festivă iar de la 11:30, Soontagskaffee (Cafea de duminică) și deschiderea expoziției Schwobalandle” a lui Ștefan Tillinger. Expoziție realizată împreună cu Asociația Artiștilor Plastici din Satu Mare. Acompaniament muzical: Schwabischer Mannerchor din Carei, Petrești și Satu Mare. Dirijor: Johann Vezer și Karl Heinz Rindlfleisch.

Ziua de luni va fi dedicată copiilor și elevilor de la liceul german care sunt invitați începând cu ora 11:00 la Casa Șvabilor, pentru a viziona piesa de teatru ”Max und Moritz”, prezentată de Theaterlaboratorium/ Teatrul din București.

De asemenea, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor  va avea loc piesa de teatru ”Panik”, prezentată de Teatrul Radu Stanca din Sibiu- secția germană.

Evenimentul este organizat de FDG din județul Satu Mare.