1. Primăria a prezentat cum vor arăta cartierele Micro 17 şi Soarelui

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a prezentat într-o conferinţă de presă, macheta parcărilor din cartierul Micro 17 şi Soarelui.

Macheta prezentată arată în special noile spaţii pentru parcare, precum şi zonele verzi din cartiere. Macheta este o propunere, dar edilul a declarat că până la finele acestui an cartierul Micro 17 va fi modernizat cu noi străzi, noi parcări şi cu inel de circulaţie pe strada Braşov.  

Macheta este realizată de arhitectul Adrian Pop care a încercat amenajarea a cât mai multe parcări şi spaţii verzi, precum şi spaţii pentru biciclişti şi pietoni. Vor fi legături mai multe între parcări şi alei pentru a nu fi zone închise.

Primarul Coica a spus că Micro 17 va fi modernizat până la finele acestui an, iar în urma demolării a peste 1000 de garaje, vor fi amenajate în plus peste 30% de locuri de parcare. De săptămâna viitoare urmează să intre Apaservul cu lucrări în zonă. Costurile modernizării cartierului Micro 17 şi Soarelui se ridică la 6-7 milioane lei.

Locuitorii din zonă pot consulta macheta la primărie şi pot face propuneri de modificare.

 

  1. UDMR refuză postul de viceprimar

UDMR Satu Mare a decis să nu accepte postul de viceprimar al municipiului Satu Mare oferit de către PLR şi PSD.

 ”Biroul municipal Satu Mare al UDMR împreună cu Grupul de consilieri municipali au adoptat vineri o poziție referitoare la alegerea unui viceprimar al municipiului Satu Mare, post rămas vacant după demisia doamnei Marcela Papici. In urma consultarii cu electoratul nostru, respectând voinţa lor, cu o majoritate covârșitoare, 27 de voturi pentru și doar 6 împotrivă, membrii Biroului impreuna cu consilierii au decis ca UDMR să nu propună niciun candidat pentru această funcție. Membrii Biroului municipal consideră că o funcție de viceprimar ”goală”, fără atribuții, nu ar aduce un plus pentru formațiunea noastră, pentru cetățenii pe care îi reprezentăm în Consiliul Local şi pentru sătmăreni în general.
Totodată considerăm că nu putem să fim părtaşi la eşecurile administraţiei conduse de primarul Dorel Coica, nici măcar pe o durată de 11 luni. Invităm cele două partide care au fost și sunt reprezentate în executivul Primăriei (PSD și PLR) să-și asume până la capăt administrarea municipiului Satu Mare.
UDMR, ca principal grup din Consiliul Local Satu Mare, va continua să susțină proiectele benefice pentru municipiul Satu Mare, așa cum a făcut-o mereu”, au precizat liderii UDMR.

 

 

  1. Bani pentru infrastructura județului Satu Mare

La Consiliul Județean Satu Mare a avut loc semnarea contractelor de finanţare a unor investiţii prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Primarii au semnat 69 contracte de finanțare în valoare de 25 milioane lei.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a precizat în cadrul întâlnirii că în ultimii 2 ani s-a alocat prin PNDL, suma de 98 milioane lei pentru infrastructura județului Satu Mare. În anul 2013 a fost alocată suma de 18.700.000 de lei, în anul 2014, suma de 55.000.000 de lei iar în 2015, suma de 25.000.000 de lei.

În acest moment sunt pregătite pentru semnare contracte de finanțare în valoare de 17.600.000 de lei, care se vor semna. Diferența până la 25.0000.000 de lei este în evaluare la minister și vor veni semnate. Este un lucru important pentru județul Satu Mare deoarece în acești doi ani au intrat în județul Satu Mare 98.000.000 de lei. Cifră importantă pe care trebuie să o cunoască sătmărenii și să înțeleagă că toate aceste sume vin pentru dezvoltarea județului Satu Mare”, a declarat Adrian Ștef.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Riedl Rudolf a declarat că este un moment important faptul că ”în sfârșit se deschid robinetele pentru anumite activități. Data trecută din păcate nu a curs atât pe cât am așteptat noi. Sper ca acest moment să ducă înspre binele județului și să nu fie un moment de speranțe deșarte”.

Mircea Govor a ținut să precizeze că este ferm convins că până în anul 2016, fața comunelor și a localităților din județul Satu Mare o să fie schimbată. Mai mult, acesta i-a anunțat pe primari să fie pregătiți că la rectificarea din luna iulie, se vor aloca 10.000.000 de euro. Banii primiți acum trebuie cheltuiți până la finele anului 2015.

Vreau să vă spun, să fiți pregătiți pentru etapa a doua, pentru că la rectificare în luna iulie, mi-a spus personal domnul prim-ministru Victor Ponta, că vor fi sume foarte mari la rectificare pentru PNDL în special pentru comune și orașele din județul Satu Mare. Se vor aloca 10.000.000 de euro”, a declarat Mircea Govor.

 

 

  1. Alexandra Lipovan, premiată de Ambasada SUA: antreprenorul lunii iunie

Sătmăreanca Alexandra Lipovan, cea care a înființat clătităria ClaTos din centrul orașului Satu Mare, fost premiată de către Ambasada SUA din București. Diploma i-a fost înmânată de către ataşatul de presă din cadrul ambasadei SUA, Angela Gemza, în prezenţa primarului Dorel Coica şi a subprefectului Altfatter Tamas.

Programul Ambasadei intitulat „Antreprenorul lunii” aduce în prim plan persoane şi companii care demonstrează cele mai importante trăsături ale unui antreprenor. 
Un antreprenor vede potenţialul existent într-o idee nouă şi face un pas îndrăzneţ, şi adesea riscant, folosindu-şi doar calităţile, perseverenţa şi curajul pentru a transforma acea idee în realitate. Prin intermediul programului „Antreprenorul lunii”, Ambasada aduce în prim plan antreprenori care valorifică oportunităţile unice existente în diverse sectoare industriale şi regiuni din România.

În 2012, Alexandra Lipovan a înfiinţat Clătităria ClaTos, o clătitărie mobilă, în Satu Mare, unde comercializează clătite pregătite în stil tradiţional franţuzesc. Înarmată cu pasiunea pentru gătit şi o mică sumă de bani economisiţi dintr-un serviciu cu jumătate de normă, Alexandra Lipovan a lansat această microîntreprindere în timpul studenţiei sale la Cluj. Ea a transformat pasiunea pentru clătitele franţuzeşti într-o afacere înfloritoare şi de succes, cu doi angajaţi. Căsuţa sa mobilă este o prezenţă îndrăgită pe străzile pitoreşti din Satu Mare, oferind preparate delicioase la un preţ accesibil.

Alexandra Lipovan şi-a folosit succesul pentru a îmbunătăţi vieţile copiilor îngrijiţi prin programe de asistenţă socială, ca parte a campaniei sale umanitare „O clătită pentru o cauză nobilă”. În cadrul campaniei, ea donează profiturile realizate în fiecare zi de vineri Serviciului de Asistenţă Socială al Municipiului Satu Mare.

Angela Gemza i-a spus Alexandrei că aşteaptă să guste clătitele ei şi în Bucureşti.

 

  1. Vasile Lucuț a câștigat procesul cu DNA

Miliardarul sătmărean Vasile Lucuț și cei doi polițiști din cadrul IPJ Satu Mare, Vlad Boșca și Felician Jurj, au fost achitați în dosarul în care aceștia au fost cercetați pentru cumpărare de influență și respectiv trafic de influență. Procesul a durat mai bine de doi ani de zile.

Prin sentința de joi, 18 iunie 2015, Instanța Supremă l-a achitat pe Lucuț dar și pe ceilalți doi inculpați în acest dosar. Inițial, procesul s-a desfășurat la Curtea de Apel Cluj însă sentinţa dată de instanţa din Cluj a fost atacată de către procurori, iar apoi dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție în luna mai 2013, fiind acuzați pentru trafic de influență, iar Vasile Lucuț pentru cumpărare de influență.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunii august 2011, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Satu Mare, Vlad Boşca, a acceptat de la Vasile Lucuţ foloase materiale pentru ca prin intermediul lui Felician Jurj să intervină pe lângă un judecător de la Curtea de Apel Oradea pentru a-l determina pe acesta să pronunţe o soluţie favorabilă lui Lucuţ într-un dosar în care omul de afaceri sătmărean a fost judecat pentru ultraj. Ulterior Curtea de Apel Oradea a pronunţat soluţia favorabilă lui Lucuţ.

Procurorii anticorupţie susţin că pentru serviciul făcut lui Lucuţ, cei doi poliţişti ar fi primit de la patronul SC Unicarm SRL produse de carmangerie şi o sponsorizare în valoare de 2.000 de lei pentru o deplasare la o competiţie sportivă ce a fost organizată în Olanda.

După doi ani de procese, Vasile Lucuț și cei doi polițiști au învins, mai întâi fiind achitați de Curtea de Apel Cluj, decizie confirmată acum de Înalta Curte.

„Din schema extrem de simplistă expusă rezultă că inculpaţii ar fi traficat şi respectiv, cumpărat influenţa pe care o aveau asupra numitului Patraus Gheorghe, însă nu în scopul de a-l determina pe acestasă comită vreuna din acţiunile sancţionate de lege, ci de a o determina la rândul său pe soţia sa, să facă astfel de demersuri, iar inculpatul Lucut Vasile ar ficumpărat de la inculpatul Boșca Vlad influenţa pe care acesta prin intermediul subordonatului său o are asupra aceluiaşi Patraus Gheorghe. Probele administrate în acest dosar nu dovedesc în nici un fel că o acţiune de genul celei descrise de textele legale anterior menţionate s-ar fi desfăşurat în materialitatea sa. Nu există nicio dovadă concretă în afară de presupuneri şi supoziţii, că inculpaţii ar fi desfăşurat activitatea infracţională reţinută în sarcina lor prin actul de sesizare al instanţei.”, se arată în motivarea instanței Curții de Apel Cluj prin care cei trei au fost achitați.