1. Cea mai bună pălincă din judeţ, făcută de o femeie din Porumbești

Cea mai bună pălincă înscrisă la concursul județean din acest an organizat de Camerea Agricolă a fost cea produsă de o femeie din Porumbești. Pălinca de pere făcută în 2013 de Maria Papp a luat Marele Aur, din cele 119 probe înscrise.

Premierea a avut loc în Palatul Administrativ, fiind făcută de către prefectul Eugeniu Avram și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef.

În total au fost înscrise 119 probe, cea mai veche fiind o probă de pălincă de prune din anul 1977. Au fost și o serie de sortimente de pălincă, pe lângă cele tradiționale de prune, mere și pere, fiind și pălincă din vișine, soc, mure, căpșuni, piersici sau gutui.

Avem foarte multe diplome, foarte multă pălincă gustoasă şi bună, producători cu tradiţie în această privinţă. Oricum judeţul Satu Mare are o tradiţie veche de secole în producerea pălincii şi exact cum scoţienii au whisky-ul lor, ruşii au vodka, noi avem o pălincă foarte bună care ne reprezintă”, a spus Adrian Ştef.

Prefectul a declarat că se depun în continuare eforturi pentru ca pălinca să fie recunoscută la nivelul Uniunii Europene drept un produs tradițional.

Au fost acordate o serie de premii de bronz, argint și aur, premiul cel mare fiind luat de Maria Papp. Ea a spus că pălinca învingătoare a fost făcută din borhot cumpărat din Ungaria. Ea a moştenit de la tatăl său un cazanul de fiert pălincă ce funcţionează din 1982. Maria Papp a afirmat că întotdeauna face “o gustare” a pălincii înainte să o dea la alţii. Ea urmăreşte ca pălinca “să nu fie acră, să strălucească” şi că nu aibă mai mult de 50,5 grade.

 

 

  1. Sorin Radu, propus în funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii

Directorul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Satu Mare, Sorin Radu, a fost propus ca secretar de stat în Ministerul Agriculturii cu responsabilități în gestionarea Agențiilor de Plăți – AFIR și APIA.

Pentru funcția respectivă lăsată vacantă de George Turtoi, a fost inițial numit Alexandru Potor, președintele Federației Naționale a GAL-urilor (FNGAL). Acesta ar fi declinat oferta deoacere avea proiecte în derulare.

„Începând cu data de 2 decembrie, Sorin Radu, directorul Centrului Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit de la Satu Mare va prelua postul de secretar de stat și se va ocupa de activitatea celor două agenții de plăți, iar Florin Marius Faur, care a mai deținut șefia APIA până în 2012, îl va înlocui pe Mihai Puțintei (directorul general al APIA n.r.). Autoritățile de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit (AM-POP) și Programul Național de Dezvoltare Rurală, respectiv AM-POP și AM—PNDR vor rămâne în coordonarea mea. În privința numelui vehiculat anterior pentru preluarea funcției de secretar de stat, Alexandru Potor, acesta a precizat că are proiecte importate și nu putea renunța la ele, însă noi vom colabora în continuare cu dânsul”, a declarat Achim Irimescu.

 

 

 

  1. Tincuța Fernea merge mai departe la Vocea României. A luat votul publicului

Sătmăreanca Tincuța Fernea a intrat marți, 1 decembrie, în galele live ale concursului Vocea României și a luat votul publicului care o trimite mai departe în competiție. Antrenată de artistul Tudor Chirilă, în această seară Tincuța a interpretat o melodie mai puțin cunoscută, America’s Sweetheart, dar care spera să-i aducă cât mai multe voturi. Pentru a merge mai departe în concurs Tincuța avea nevoie de  cele mai multe voturi de la public sau putea fi aleasă de antrenorul ei.

Tudor Chirilă a spus despre Tincuța că alegerea lui de la dueluri este un bună, tocmai pentru că micuța noastră sătmăreancă are o energie extraordinară.

Tincuța are entuziasm și poate să ajungă în semifinala sau finală. E unul din copiii care învață, care absoarbe orice. E o plăcere să lucrez cu fata asta, e o explozie, e un argint viu”, a declarat Tudor Chirilă înainte de urcarea pe scenă a tinerei.

Performanța Tincuței a fost una plină de energie, fapt care i-a determinat pe Marius Moga și Smiley să-i aprecieze entuziasmul. În schimb, Tudor Chirilă a recunoscut că vocea Tincuței la repetiții a sunat mai bine, iar pe viitor trebuie să se concentreze foarte mult pe voce nu doar pe ”performance”.

Votul publicului a fost pentru Tincuța Fernea și astfel sătmăreanca noastră merge mai departe la Vocea României. După îndelungi gânduri, Tudor Chirilă a mers mai departe cu Cristina Bălan.

 

 

  1. Accident rutier cu patru răniți. Fiul lui Ovidiu Silaghi, implicat

 

Un accident rutier soldat cu patru tineri răniți și un bolid de lux distrus în totalitate a avut loc între Viile Satu Mare și municipiul Satu Mare.

În accident a fost implicat Sever Silaghi, fiul deputatului Ovidiu Silaghi. Împreună cu el, în mașină se aflau încă doi tineri, precum și prietena acestuia, Larisa Călin. Mașina era un BMW X6 Power și era condusă de Attila Kovacs.

Din primele informații cei patru tineri se întorceau din Viile Satu Mare, iar tânărul Attila Kovacs a pierdut controlul mașinii din cauza unui iepure care i-a sărit în fața mașinii și s-a izbit de un copac de la marginea drumului. Conform surselor, din fericire, Sever Silaghi are doar câteva contuzii, Larisa Călin are un picior în atelă, iar ceilalți doi pasageri au câteva politraumatisme. Șoferul Attila Kovacs a fost externat. Bolidul a fost  distrus în urma impactului.

 

La faţa locului, s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Satu Mare cu o autospecială cu modul de descarcerare grea, o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă tip S.M.U.R.D., care au intervenit în colaborare cu o altă ambulanţă din cadrul serviciului de ambulanţă judeţean (S.A.J. Satu Mare).

Personalul sosit la faţa locului, după efectuarea recunoaşterii, a constatat că, un autoturism a intrat în şanţ, rezultând patru victime dintre care o persoană încarcerată. Pompierii, paramedicii şi personalul medical au intervenit pentru descarcerarea victimei şi acordarea primului ajutor medical, acestea, ulterior fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare.

 

 

  1. Voluntarii de la Crucea Roșie Satu Mare, în marș anti-SIDA

Nu mai puțin de 50 de voluntari de la Crucea Roșie, filiala Satu Mare, au participat la marșul de solidaritate pentru bolnavii de SIDA. Acțiunea a fost organizată cu scopul de a marca Ziua Mondială de luptă împotriva SIDA și nu în ultimul rând, de a atrage atenția tinerilor și cetățenilor asupra riscurilor la care se expun dacă nu folosesc prezervativul.

Tinerii trebuie să știe că ei sunt cei mai predispuși la această boală și trebuie informați corect cu privire măsurile de protecție. De asemenea, nu trebuie să îi condamnăm pe cei care suferă de această boală, e o boală ireversibilă și mortală în anumite cazuri” a declarat directoarea Crucii Roșii Satu Mare, Rodica Borlan.

Acțiunea s-a desfășurat în centrul municipiului. Tinerii voluntari și-au dat întâlnire în fața magazinului ”Someș” de unde au pornit în marș pe aleea Corneliu Coposu iar apoi spre Parcul Central din Piața Libertății.

Participanții la marș au înconjurat parcul după care s-au întors la locul întâlnirii. Pe tot parcursul drumului aceștia au plimbat un banner cu mesajul ”Ziua Mondială de Luptă Împotriva SIDA”.