1. Horea Anderco este candidatul MP la Primăria Satu Mare

 Președintele Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a fost prezent la evenimentul de lansare a candidaților partidului la alegerile locale în județul Satu Mare. Candidatul la Primăria municipiului Satu Mare din partea acestei formațiuni politice este fostul primar, Horea Anderco.

Nesperat de multă lume a fost prezentă la eveniment, în sală fiind prezente sute de persoane. Primul care a luat cuvântul a fost președintele Organizației Județene a MP Satu Mare, Ioan Sălăjean, care i-a mulțumit lui Băsescu pentru prezența sa la acest eveniment, afirmând totodată că partidul și-a desemnat candidații pentru circa 50% din primăriile din județ. Printre aceștia pot fi amintiți Horea Anderco, la Primăria Satu Mare, Dragoș Georgescu, la Carei sau Dănuț Ciorba, la Negrești-Oaș.

În cuvântul său, candidatul MP la Primăria municipiului Satu Mare, Horea Anderco, a amintit de procesul penal pe care l-a trecut cu bine fiind declarat nevinovat. Apoi a adăugat că se află în postura de candidat din două motive. 
”De aproximativ un an am reapărut în viața publică cu apariții televizate periodice, având o anumită poziție. Am constatat că poziția pe care o am se suprapune în totalitate cu poziția domnului președinte, respectiv aceea de nemulțumire față de clasa politică, de dorința de a reînnoi clasa politică, dorința de a schimba fundamental lucrurile în această țară. Pentru acest lucru, trebuie să intre în horă toată lumea, pentru că președintele de unul singur nu va putea face acest lucru. De asemenea, sunt nemulțumit de ceea ce se întâmplă la nivel local. Lucrurile nu merg așa cum trebuie și este necesar să facem și aici, pe plan local, o schimbare. Sunt adeptul faptelor. Nu am fost niciodată un politician, am fost un om de administrație, care realizează și demonstrează prin fapte”, a mai spus Horea Anderco, care a lansat un apel de unitate pentru toți membrii partidului, tuturor celor care au fost implicați în această construcție.

Traian Băsescu i-a felicitat pe candidați și a transmis tuturor să se uite și către etnicii maghiari deoarece Mișcarea Populară este un partid pentru toți românii, indiferent de naționalitate, pentru oricine crede într-un stat de drept. 
Este gândul nostru, programul nostru să creem un partid nou. Politica trebuie să îmbine tinerețea cu maturitatea, experiența de viață. Moda să fie numai tineri este trecătoare, la fel ca și minijupe-ul. Dar realitatea vieții ne arată că politica are nevoie atât de oameni tineri cât și de oameni cu experiență de viață. În sală văd acest mix, de oameni tineri și oameni cu experiență de viață, de femei și bărbați, ceea ce este foarte bine. Eu nu cred că Mișcarea Populară este o formațiune politică ce se poate adresa și țărăniștilor, chiar dacă noi suntem republicani. În măsura în care în Satu Mare, în județ, mai există nuclee ale simpatizanților Partidului Național Țărănesc vă rog să vi le apropiați. Pentru că ideologic, în afară de monarhie, nu avem contradicția în ceea ce privește statul de drept, respectul în ceea ce privește drepturile omului, statul puternic, națiunea mândră. Vin alegerile locale. Este primul nostru obiectiv: un rezultat bun. Un rezultat care să ne permită ca la alegerile legislative să fim un partid de 20 de procente, cel puțin. Văzând evoluțiile din ultimele săptămâni, vă asigur că, în mod legitim, putem să ne batem să fim cel mai important partid al României. Va trebui să arătăm că suntem un partid relevant, de care depinde viitorul țării, pentru că ceea ce vedeți în viața de zi cu zi, în viața politică, ne arată faptul că practic atât PSD, împreună cu aliații săi, cât și PNL, nu mai au resurse de corectitudine pentru această țară”, a mai spus fostul președinte al României.

Acesta mai precizat că rezultatele alegerilor locale la Satu Mare vor fi bune iar candidatul MP, Horea Anderco are șanse mari să câștige Primăria Satu Mare.

Evenimentul de lansare a candidaților MP la Satu Mare s-a încheiat cu o baie de mulțime a președintelui Traian Băsescu.


  1. Fetele și feciorii din Oaș s-au întâlnit la șezătoare de Dragobete

Femei, fete și bărbați din aproape toată Țara Oașului s-au întâlnit într-o șezătoare tradițională desfășurată în incinta Muzeului în aer liber al Țării Oașului. Au avut astfel prilejul de a povesti, de a se cunoaște, de a lega relații, au țâpurit, au jucat, la fel cum se întâmpla și în vremurile de demult. Nu a fost deloc o întâmplare că această șezătoare a avut loc chiar de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români.

La tradiționala şezătoare oşenească au luat parte parte tinerii din Ansamblul Folcloric „Oaşul” şi ansamblul “Măgura”, alături de tezaurul uman viu Floare Finta, luminătorul satului Floare Hotca, creatori populari locali și mult-îndrăgitele interprete din Țara Oașului, Maria Petca-Poptean și Maria Tripon.

La început, în șezătoare au fost doar fetele și femeile, frumos îmbrăcate în tradiționalul strai oșenesc, care erau preocupate de munci precum torsul cânepei şi al lânii, răşchietul firelor de cânepă, depănatul lânii, făcutul iţelor pe lopată, completate de îndeletniciri mai actuale precum realizarea zgărzilor, zgărdanelor şi a altor podoabe populare. Atmosfera este întreţinută cu ţâpurituri specifice zonei, vorbe de duh și ghicitori.

Femeile mai în vârstă, precum Floare Finta sau Floare Hotca, au descris, în câteva cuvinte, felul în care se desfășurau nunțile în Țara Oașului pe vremea când erau ele mai tinere, sfătuindu-le pe fete de azi să-și aleagă cu grijă viitori soți.

După un timp, la șezătoare și-au făcut apariția și feciorii, însoțiți de ceatarâși și plini de voie bună. Imediat ce au intrat în șezătoare, feciorii s-au așezat lângă câte o fată, mulți dintre ei ținându-le chiar în brațe. După un timp, feciorii au luat fetele la joc pe muzică oșenească și pe tâpuriturile femeilor.

La șezătoare a ajuns, la un moment dat, și primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, care a declarat că este bucuroasă că se fac eforturi desebite pentru păstrarea tradițiilor populare în Oaș.

”Toți, împreună cu Muzeul Țării Oașului, Casa Orășenească de Cultură, precum și Primăria orașului Negrești Oaș, încercăm să ținem vii aceste obiceiuri atât de valoroase care ne arată rădăcinile noastre și ne croiește și direcția în care trebuie să ne îndreptăm. Mă bucur că în fiecare an parcă este mai frumos și mi-ar plăcea să cred că tinerii noștri vor duce mai departe aceste frumoase momente”, a afirmat Aurelia Fedorca.

Directorul Casei Orășenești de Cultură, Natalia Lazăr, a arătat că astfel de șezători reprezintă o modalitate a de a mai salva ceea ce se mai poate în Țara Oașului în ceea ce privește tradiția.

”Încercăm să recuperăm tradiția, ușor uitată, așa că aducem în prim plan această șezătoare pusă, în acest an, sub semnul Dragobetelui. Azi este Dragobetele, cap de primăvară, Năvalnicul, cum este numit în literatura de specialitate, un obicei atestat în Muntenia și Oltenia, necunoscut în Țara Oașului, dar iată că sărbătorim și noi această sărbătoare printr-o șezătoare oșenească”, a afirmat Natalia Lazăr.

Aceasta a explicat și de ce s-a decis ca șezătoarea să fie organizată chiar de Dragobete, deși nu este o sărbătoare specifică oșenească. “Astăzi, fiind Dragobete şi fiind o problematică la nivel naţional, Valetines Day sau Dragobete, Ţara Oaşului s-a gândit să-şi asume Dragobetele, pentru că este o sărbătoare românească”, a mai spus directorul Casei de Cultură.

Șezătoarea s-a încheiat cu o tradițională masă de boace tradiționale din Țara Oașului.

 

 

  1. Octavian Petric a preluat şefia PSD Satu Mare

 Deputatul Octavian Petric a susținut prima conferinţă de presă în calitate de preşedinte interimar al filialei judeţene a PSD Satu Mare, prezentând câteva din obiectivele sale. Obiectivul principal al filialei PSD este câștigarea alegerilor locale din 2016, în principal Primăria Satu Mare. Petric a anunţat că vrea să democratizeze partidul.

“Vreau în primul rând o menţinere a unităţii partidului, nu vrem să se creeze tot felul de bisericuţe, de aia dorim să avem o unitate, să ne continuăm targetul care vrem să-l câştigăm în alegerile din 2016. Numai aşa vom reuşi să câştigăm alegerile în 2016. Suntem cel mai mare partid din partidele româneşti din Satu Mare. Primul proiect de viitor este menţinerea unităţii partidului, apoi am dori să câştigăm alegerile locale în cât mai multe comune şi oraşe. Dar, o atenţie deosebită vrem să o acordăm în municipiul Satu Mare. Apoi vrem democratizarea la nivelul tuturor structurilor al partidului. Deci, dreptul la opinie a fiecărui membru. Fiecare membru să-şi poată să spună opinia, să aibă această posibilitate, chiar dacă sunt critici. Probabil că ele sunt constructive şi putem să le luăm în calcul. S-ar putea să ne aflăm la un moment dat să greşim, să ne abatem de la ideile bune, şi atunci vine un coleg, critică, şi trebuie să o luăm în considerare. Pe urmă vrem promovarea oamenilor pe criterii de competenţă, valoare, credibilitate şi apreciere din partea comunităţii de unde provin dânşii. Cam ăstea sunt principalele proiecte de viitor pe care ni le propunem împreună cu Dorel Coica şi sperăm în 6 iunie să tragem o linie şi să vedem cât de multe am realizat din ce ne-am propus”, a spus noul preşedinte interimar al PSD Satu Mare.

Primarul Dorel Coica, fost preşedinte interimar al filialei judeţene a precizat că l-a propus pe Petric pentru această funcţie întrucât el se va concentra pe campania pe municipiul Satu Mare deoarece vrea un nou mandat.

“Era un volum extrem de mare de muncă şi ţinând cont că sunt extrem de mulţi candidaţi de etnie română la conducerea primăriei lupta va fi extrem de intens, mai ales că mulţi dintre ei au şi multă experienţă în domeniul acest. Pentru mine ar fi fost extrem de dificil să fiu şi în municipiu dar să ajung şi la Supur, la Bârsău, la Cămărzana, Urziceni, Berveni, unde avem organizaţii. Atunci am propus ca cel mai bine ar fi ca această organizaţie să fie preluată de Tavi Petric, el este parlamentar, el nu este în perioada de alegeri, parlamentarele fiind în noiembrie. Dânsul are acum activitatea de sprijin pentru toate organizaţiile din judeţ. I-am propus să preia interimatul pentru că are disponibilitate, are timp şi poate să fie în fiecare localitate, în contextul în care dânsul în toamnă va fi pe lista pentru Camera Deputaţilor şi are nevoie de voturi din tot judeţul Satu Mare”, a spus Dorel Coica.

El a ţinut să precizeze că nu a fost detronat, ci chiar el l-a propus pe Petric.  

“Nu s-a întâmplat să fiu detronat, sau alte discuţii. Noi facem echipă extrem de bună, o să căutăm să îmbinăm activitatea municipiului cu cea din judeţ şi împreună să scoatem un scor. Avem un singur ţel, Primăria municipiului este cel mai important ţel, că odată cu câştigarea primăriei avem şi consilieri locali şi putem să trimitem şi în Consiliul Judeţean foarte mulţi consilieri, cum am făcut în 2012″, a mai spus Coica.

Cei doi au dat asigurări că PSD are oameni pregătiţi să ocupe funcţii de conducere şi că listele vor fi finalizate cât de curând.

“Unele partide au intrat deja în campanie electorală. Noi, PSD-ul, din păcate, încă nu am reuşit să finalizăm listele cu candidaţi la consiliile locale, la Consiliul Judeţean, sau al primar, în toate comunele”, a spus Petric.

“Avem candidaţi redutabili şi oameni foarte buni profesionali şi politic. Rapid o să finalizăm şi o să intrăm în grafic. Probabil că şi perioada aceasta de instabilitate a dus la înârzierile acestea, dar acum organizaţia este foarte stabilă, dl Petric a fost ales prin vot deschis”, a adăugat Coica.

 

 

  1. Dorel Coica: Aștept candidații să le văd promisiunile

Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a afirmat într-o conferință de presă că PSD caută să se alieze cu ALDE și UNPR la Satu Mare în condițiile în care există deja alianțe între alte partide. Edilul de abia așteaptă promisiunile contracandidaților.

El a spus că este foarte important să câștige Primăria pentru a-și putea finaliza proiectele.

E foarte important să continuăm cu încă un mandat la Primărie pentru a finaliza proiectele pe care noi le-am promovat şi le vom promova în continuare. Nu vreau să se sperie colegii noştri că o să aibă prea mult de lucru. Facem noi treabă până în 2020 şi după 2020 o să fie liber postul de primar“, a spus primarul Coica.

La nivel local, PSD va începe discuții cu ALDE și UNPR în vederea încheierii unor alianțe.

Noi o să analizăm orice oportunitate de a încheia o alianţă cu cineva. Cele două partide sunt aproape de PSD pentru că sunt protocoale încheiate deja. Pe plan  local, împreună cu dl. Petric, şi comitetul nostru de conducere, o să analizăm fiecare caz în parte şi, acolo unde este cazul, vom face alianţe şi cu ALDE dacă va fi cazul şi cu UNPR-ul pentru că deja s-au făcut nişte alianţe. PNL e aliat cu UDMR-ul, PNL-ul privat e aliat cu FDG-ul, relaţia naş-fin între cei doi candiadaţi la primărie, şi bineînţeles şi din punct de vede al breslei, că sunt doi avocaţi, dar sunt şi naşul şi cu finul. Aşa că şi noi căutăm să ne aliem cu cine ne poate sprijini, pentru că obiectivul nostru major este să câşigăm primăria, să avem cât mai mulţi consilieri, să nu mai avem problemele pe care le-am avut până acum din partea UDMR-ului, cu frânele acelea constante, şi să dăm un număr cât mai mare de consilieri pentru Consiliul Judeţean pentru că dorim să avem  un cuvânt de spus în momentul în care se alege structura de conducere, preşedinte şi cei doi vicepreşedinţi. Deocamdată nu s-a încheiat niciun fel de alianţă. Discutăm cu oricine doreşte să vină alături de noi”, a spus primarul.

Coica așteaptă alături de el și celelalte partide, cum ar fi FDG-ul.

Dacă se răzgândesc şi celelalte partide frăţeşti care vor să facă acea Alianţă pentru Satu Mare să vină către noi, nicio problemă. Sunt bineveniţi“, a punctat edilul.

Referitor la contracandidați, Dorel Coica a spus că aşteaptă să le vadă promisiunile.

Aştept şi eu dezbaterile ca toţi acei candiadaţi să fie reuniţi și să spună fiecare ce ar putea să facă să fie mai bun decât actualul primar. Pentru mine va fi un deliciu să-i văd cum vin cu propuneri, cu oferte electorale. E drăguț. Eu mă ocup de ei dar nu la modul să mergem la televizor să facem dezbateri. Eu mă ocup de munca mea până în 5 iunie, dânșii să vină cu oferte sătmărenilor, să spună ce ar face dacă ar fi aleși“, a mai spus primarul.


 

  1. Muzeul Judeţean Satu Mare ar putea deveni muzeu naţional

Muzeul Judeţean Satu Mare, instituţie care nu a fost acreditată niciodată, ar putea deveni muzeu naţional. Anunţul a fost făcut public de către managerul instituţiei, Felician Pop, în cadrul conferinţei de prezentare a bilanţului pe 2015, susţinută alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. 

Noul manager al instituției a făcut o scurtă prezentare a instituţiei şi trecere în revistă a activităţii pe anul trecut, precizând că muzeul nu a fost niciodată acreditat din partea Ministerului Culturii, dar că acum sunt şanse să devină muzeu de importanţă naţională.

“Muzeul nostru, din păcate, nu este acreditat nici ca muzeu judeţean. Studiindu-se dosarul pe care l-am prezentat pentru acreditare, ni s-a sugerat că potenţialul muzeului nostru ar putea să îl claseze între muzeele naţionale. Ar fi pentru noi nu doar un prestigiu, ca Satu Mare să aibă un muzeu naţional, dar şi ca posibilitate de accesare a unor fonduri şi susţinere din partea Ministerului Culturii. Acesta este un obiectiv pe care dorim să-l îndeplinim”, a afirmat Felician Pop.

El a subliniat că anul trecut instituţia a început să capete o nouă identitate, scopul său fiind să transforme instituţia “din nişte rafturi prăfuite cu nişte cioburi şi oase aleatorii într-un muzeu viu, într-un element identitar al spiritualităţii culturale sătmărene”.

Muzeul Judeţean are 73 de angajaţi. Anul trecut a avut 79.305 vizitatori. Anul trecut, instituția a dezvoltat proiecte de cercetare internaţională în colaborare cu: Universitatea din Koln, Universitatea din Londra, Universitatea Naţională din Ujgorod, Muzeul Arhitecturii şi Civilizaţiei Tradiţionale din Ujgord.

Printre obiectivele realizate anul trecut se numără amenajarea şi deschiderea casei tradiţionale din Certeze, organizarea de expoziţii de anvergură naţională şi internaţională (Egiptul faraonilor; De la fir la costum).