1. Parteneriat între Consiliul Judeţean şi GAL-uri pentru sprijinirea fermierilor

Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că judeţul a devenit membru asociat în cele patru grupuri de acţiune locală (GAL) din judeţ, ideea acestui parteneriat fiind de a sprijini atragerea de fonduri europene prin programul LEADER şi de a înfiinţa unităţi de depozitare, procesare şi valorificare a produselor fermierilor din judeţ. La conferinţă au participat şi reprezentanţii celor patru GAL-uri, Toga Istvan – Gal Sud-Vest Satu Mare, Toga Judita – GAL Zona Sătmarului, Maria Turtureanu – GAL Ţara Oaşului şi Adrian Bratosin – GAL Microregiunea Someş-Codru.

În cuvântul său, Adrian Ştef a arătat că a sprijinit GAL-urile încă de la începutul implementării vechii strategii, în urmă cu patru ani, când au fost alocaţi bani pentru funcţionarea asociaţiilor, asigurarea lichidităţilor, astfel încât să poată fi depuse proiectele.

Am făcut un pas important în dorinţa noastră  de a sprijini absorbţia fondurilor europene şi pe mici fermieri. A fost un proiect pe care l-am urmărit în permanenţă. Mi-am dorit din prima clipă, de la începutul mandatului, ca să găsim modalităţi de a veni în sprijinul micilor fermieri, de a-i ajuta să scrie proiecte pe fonduri europene pentru a putea accesa aceşti bani şi totodată să-i sprijinim să poată să valorifice produsele pe care le realizează prin fermele lor, prin micile întreprinderi gospodăreşti care funcţionează în judeţ“, a declarat Ştef.

Prin noua decizie votată în ședința de luni, Consiliul Județean se obligă la plata unei sume anuale de 150.000 de lei către fiecare GAL.

Am decis că devenim membri asociaţi în GAL-uri, principalul nostru obiectiv este să sprijinim funcţionarea GAL-urilor, cu o cotizaţie de 150.000 de lei, ceea ce înseamnă că în fiecare an noi vom plăti această cotizaţie. Adică eu cred că împătrim, încincim, înzecim sprijinul nostru în următoarea perioadă, pentru că în fiecare an vom da aceşti bani. Care este obiectivul nostru principal? Sprijinim procesul de absorbţie a fondurilor europene. Noi vrem să ne urmărim un obiectiv şi anume înfiinţare de centre de colectare, depozitare, prelucrare, valorificare a produselor agricole. Este un lucru esenţial, şi un sprijin mare pentru mici fermieri. Este o condiţie să existe în aceste ghiduri care vor fi creionate, care sunt în lucru în momentul de faţă, această axă unde putem  aplica pentru aceste centre“, a mai spus Ștef.

Preşedintele a subliniat că prin înfiinţarea unor unităţi de depozitare, procesare, valorificare, fermierii vor putea mai bine să negocieze cu marile lanţuri de magazine şi să-şi vândă mai bine marfa.

Conducerile GAL-urilor au o evaluare, au făcut o muncă de teren, au o situaţie clară, ce produse sunt în fiecare zonă şi cam care este nevoia, cât de mare, care este capacitatea acestui centru, de care ar fi nevoie în fiecare zonă. Astfel venim cu un sprijin clar pentru mici fermieri, pentru economia judeţului Satu Mare şi de fapt cu acest lucru reuşim să corelăm pe urmă o negociere.Aceste centre vor putea negocia împreună cu lanţuri mari din ţară punând ca ofertă o cantitate mai mare de produse, indiferent care ar fi ele“,a  subliniat Ştef.

De asemenea, el a adăugat că nu trebuie neglijată nici partea socială, putând să se scrie proiecte pe centre sociale.

Managerul GAL Sud Vest, Toga Istvan, a declarat că între GAL-uri cu Consiliul Judeţean este deja o relaţie bine sudată de pe perioada implementării vechii strategii.

“În perioada de programare, 2007-2013, prin intermediul celor patru GAL-uri care funcţionează în judeţul Satu Mare am atras fonduri nerambursabile de aproape 10 milioane euro, în perioada următoare, 2014-2020, după calculele noastre o să avem la dispoziţie peste 15 milioane de euro. Forma asociativă în judeţul Satu Mare nu este rezolvată, avem carenţe şi în serviciile sociale, şi ne-am înţeles ca în perioada următoare să facem nişte proiecte pilot care o să funcţioneze şi pe multiplicare. În următoarea perioadă o să avem mai multe asemenea unităţi“, a declarat Toga Istvan.

 

 

  1. Problemele fermierilor sătmăreni, în atenţia europarlamentarului Daniel Buda

 Europarlamentarul PNL Daniel Buda a avut o serie de întâlniri cu fermierii din județul Satu Mare, cărora le-a ascultat problemele dar le-a dat şi unele sfaturi şi i-a informat cu privire la politicile europene din domeniul agriculturii. Alături de cei doi copreşedinţi, Romeo Nicoară şi Adrian Cozma, europarlamentarul a susţinut o conferinţă de presă.

Deputatul Romeo Nicoară a explicat că programele agricole sunt extrem de importante pentru dezvoltarea judeţului, motiv pentru care în programul electoral al PNL la nivel local vor fi cuprinse o serie de măsuri, precum desfăşurarea unei campanii de informare a fermierilor.

În cuvântul său, Daniel Buda le-a transmis fermierilor că şansa lor pentru a fi competitivi pe piaţa europeană este să se asocieze şi să acceseze programe.

După întâlnirea de la Satu Mare el a descoperit câteva nereguli, motiv pentru care a solicitat public miniştrilor Agriculturii, Finanţelor şi Justiţiei să ia măsuri urgente.

Solicit public ministrului Agriculturii şi ministrului Finanţelor să facă tot ceea ce este necesar ca de îndată asociaţiile şi cooperativele agricole să beneficieze de scutirea de impozite pe cei cinci ani de zile prevăzute în lege, dar care nu se regăsesc în codul Fiscal. Este inadmisibil să existe o astfel de fractură de logică în prevederile legale pe care le avem în spaţiul juridic de astăzi şi aceşti fermieri. Noi tot le spunem şi de la Comisia Uniunea şi de la Uniunea Europeană să se asocieze pentru că sunt facilităţi din punct de vedere fiscal şi în România să nu poată să beneficieze de astfel de facilităţi. În caz contrar, mă văd nevoit să sesizez Comisia Europeană pe acest subiect“, a spus Buda.

El a arătat că în aceste condiţii, fermierul român este dezavantajat faţă de cel din Spania sau Italia, fapt care nu face altceva decât să mărească decalajul dintre state.

Europarlamentarul a mai spus că solicită public ministrului Agriculturii să modifice hotărârea de guvern care nu permite accesul la fondurile europene a fermierilor care se judecă cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale,  explicând că aceştia trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie şi că majoritatea proceselor sunt cauzate de schimbarea ghidurilor de finanţare. Daniel Buda mai solicită ministrului Justiţiei să renunţe la o notă internă din Registrul Comerţului care prevede că întreprinderile individuale nu se pot asocia cu SRL-urile.

Europarlamentul şi-a exprimat nemulţumirea şi cu privire la documentaţia stufoasă pe care trebuie să o completeze un fermier român, arătând că dacă la noi o astfel de cerere are 100 de pagini în alte ţări cererea are doar cinci foi.

 

  1. Negocieri ALDE-PSD-UNPR pentru candidaţi comuni la Satu Mare

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, lider al ALDE, a afirmat, într-o conferinţă de presă că în judeţ se poartă discuţii cu PSD şi UNPR în vederea stabilirii unor candidaţi comuni, însă deocamdată nu s-a luat nicio decizie.

Ştef a subliniat că organizaţiile locale au libertatea de a alege cum doresc să se prezinte în campania electorală din iunie, fiind foarte multe localităţi unde liderii doresc să meargă mai departe împreună în formulă PSD-ALDE-UNPR.

“Suntem pe punctul de a creiona liste în toate localităţile. Avem o discuţie în perioada următoare cu partenerii noştri de la PSD şi UNPR, cu cei cu care am susţinut guvernul Ponta. În foarte multe localităţi organizaţiile noastre locale doresc liste comune, doresc să aibă candidaţi comuni. Avem această libertate să decidem separat pe localităţi, în funcţie de specificul local, că vom avea liste comune, vom avea liste separate, vom avea candidaţi comuni sau nu. Aici depinde foarte mult de cum s-au înţeles organizaţiile la nivel local. În multe locuri am avut o colaborare foarte bună, tocmai de aceea vine opţiunea din teritoriu că dorim colaborarea“, a declarat Ștef.

El a spus că şi situaţia de la judeţ şi municipiul Satu Mare va fi clarificată în curând.

 

 

  1. Licitaţia caritabilă pentru cei şase copii aflaţi în dificultate, un real succes

Asociaţia Sătmărenii şi Asociaţia Stea au organizat la Restaurantul Promena din Satu Mare o licitaţie caritabilă, cu scopul de a sprijini şase copii a căror unic părinte este în stare gravă în spital. 

Evenimentul a avut în program momente artistice susţinute de Raluca Dumitru, Paula Coteţ, Sergiu Gliga, Rareş Jucan şi George Negrea.  Printre invitaţii speciali ai evenimentului s-au numărat Andrei Colţea, vicepreşedinte şi director tehnic (instructor) al clubului Sakura Bucureşti, profesor la Centrul Român de Studii Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane precum şi membru al Naţionalei de kendo a României şi Izidor Bunea, multiplu campion luptător de MMA. 
Prncipalii sponsori ai evenimentului au fost HPS – suplimente nutritive pentru înaltă performanţă, Lavi’s Botique, Alice Ardelean, Harry Pelger, Restaurantul Promena, Cenaclul Alfazet şi Organizaţia de tineret „Prietenii Muzeului Sătmărean”.

Au luat cuvântul Felician Pop, managerul Muzeului Județean Satu Mare, Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale,  Cristina Bala, președintele Asociația Stea, precum și cei doi invitați speciali ai evenimentului Izidor Bunea, multiplu campion de MMA și Andrei Colțea lector universitar la Universitatea de studii Româno-Americane București.

În cadrul evenimentului, toţi cei interesaţi au făcut propuneri cu sume pentru obiectele licitate, diferite lucrări de artă li obiecte cu autograful unor artişti precum: Maia Morgenstern, Nicu Alifantis, Ducu Bertzi, Carbon şi sportivi de renume: Alice Ardelean, Gică şi Ianis Hagi, jucătorii echipei F.C. Steaua Bucuresti, Gabi Balint, Mirel Rădoi, Emil Dica, Sandu Lungu, luptătorii de la Clubul Sportiv Respect Gym Bucureşti, Sensei Andrei Coltea (3 Dan Kendo). 
Unul dintre oamenii de afaceri prezenți, Beniamin Kira, a achiziționat mai multe obiecte licitate, contribuit astfel cu o sumă serioasă.

În final a fost strânsă strânsă suma de 4.335 de lei.

Banii vor ajunge la o familie nevoiașă, formată din șase copii, fără tată, a cărei mamă este internată în stare gravă în spital.

Cei care doresc să facă donații pentru acest caz pot apela la asociația Stea.

 

  1. Un nou sens giratoriu pe B-dul Henri Coandă

Comisia de Siguranță a Circulației din cadrul Primăriei Satu Mare întrunită în 1 martie  a avizat favorabil construirea unui sens giratoriu pe b-dul Henri Coandă în vecinătatea străzii Florilor, necesar pentru a se demara lucrările la cel de-al doilea magazin Kaufland din Satu Mare.

Construirea magazinului Kaufland și a galeriilor comerciale din zonă are două etape, prima etapă fiind construirea magazinului cu parcările aferente, cu acces din b-dul Henri Coandă și acces secundar din strada Corvinilor, iar în etapa a 2-a se vor construi galerii comerciale cu acces din str. Corvinilor.

Documentația “Construire galerii comerciale, parcări, racord stradal, amenajare accese, drumuri de circulație incintă, branșamente utilități, împrejmuire, pilon publicitar, panouri publicitare incintă și fațade, amenajare provizorie organizare de șantier”, pe str. Corvinilor nr.1-3 din municipiul Satu Mare, a primit avizul de principiu.