1. Minciuna comunistă a Istoriei Sătmarului, îndreptată

Odată ce placa comemorativă la împlinirea a o mie de ani de la prima atestare documentară a orașului Satu Mare a fost dată jos de pe frontispiciul Muzeului de Artă, a fost îndreptată și vechea minciună comunistă a orașului milenar. În locul ei a fost montat un basorelief ce reprezintă Cetatea Sătmarului.

Vechea placă comemorativă a fost pusă, pe un soclu unde a putut fi văzută de cei interesați, după care-și va lua locul în cadrul Muzeului Comunismului ce va fi amenajat la Muzeul de Artă.

Directorul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, a arătat că prin acest demers se urmărește corectarea din mers a istoriei orașului Satu Mare și a făcut un scurt istoric al amplasării plăcii, a minciunii comuniste despre istoria milenară a Sătmarului și a modului cum aceasta a fost îndreptată.

O placă memorială amplasată pe clădirea Muzeului de Artă în octombrie 1972 marca împlinirea a o mie de ani de la prima atestare documentară a orașului Satu Mare. În vremea în care lucram în media am fost curios să văd ce se întâmplă cu placa aceasta și cât de reală este ea și am aflat cu stupoare că nu există niciun fel de document care să ateste că orașul acesta există din 972, nici cu zece sau douăzeci de ani în urmă. Cu toate demersurile mele de atunci, nimeni n-a vrut să clintească placa aceasta de acolo, și atunci când am ajuns directorul acestei instituții m-am gândit că nu se poate ca pe frontispiciul unei instituții care trebuie să celebreze și să sublinieze acuratețea și scribia, noi să avem o placă fantezistă. Am hotărât să o schimbăm, nu să o distrugem, pentru că ea este extrem de relevantă și va fi un exponat important în Muzeul Comunismului prin felul prin care regimul totalitarist a înțeles să falsifice și să denatureze istoria. Avem și povestea acestei idei, a mileniului sătmărean, care a fost hotărâtă într-o ședință de partid, și eu spun că adevărul, oricare ar fi el, nu poate face rău nimănui. Și cred că înlocuirea unei plăci mincinoase este un demers cât se poate de natural. Am vrut să dăm acuratețea unui moment de reconsiderare a trecutului nostru. Nu este adevărat, Satu Mare nu a împlinit o mie de ani de la prima atestare documentară, iar cine are o altă dovadă am fi bucuroși să o vedem”, a spus Felician Pop.

Acesta a mai arătat că în 1972 a fost o adevărată nebunie milenaristă, au fost făcute vaze, servicii, pe care scria ”Satu Mare – 1000 de ani”. Chiar și unei străzi i-a fost dat numele de Mileniului, pe care, ulterior, a fost amplasat penitenciarul. ”Era culmea ca fix pe frontispiciul Muzeului să consimțim o minciună. Mai sunt câteva inadvertențe de acest gen pe care le vom îndrepta”, a mai spus Felician Pop.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a mulțumit celor care au avut ideea de a schimba vechea placă comemorativă și a adăugat că în prezent sunt foarte multe evenimente culturale susținute de Consiliul Județean.

”Am reușit să investim în Muzeul Județean, Muzeul de Artă și alte obiective susținute de Muzeu. Am scris proiecte prin care am reușit, cu fonduri europene, să restaurăm case memoriale, Cuptoarele Dacice de la Medieș. Cultura este importantă pentru noi. Mă bucur că demonstrăm că ne interesează cultura, instituțiile de cultură, oamenii de cultură și, nu în ultimul rând, de sătmăreni, care consumă cultură și care vin în număr mare la evenimentele culturale. Vom pune accent și pe mai departe pe cultură și educație”, a spus Ștef.

În locul plăcii respective a fost montat un basorelief, o reproducere a Cetății Sătmarului făcută de Aurelian Busuioc , iar autoritățile consideră că se încadrează mult mai bine față de ceea ce a fost. 

 

 

  1. Spitalul Judeţean Satu Mare, amendat cu 5.000 de lei

Spitalul Judeţean Satu Mare a primit o amendă de 5.000 de lei de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, instituţie care a efectuat un control încrucişat dispus de Ministerul Sănătăţii.

Managerul Marcel Papici a declarat într-o conferinţă de presă, că nu au fost semnalate probleme deosebite, dar a fost întocmit un plan de conformare, iar într-un final instituţia a fost amendată cu 5.000 de lei.

“Acum două săptămâni s-a încheiat controlul DSP, acel control încrucişat, noi am avut o echipă de medici de la DSP Suceava, controlul s-a finalizat, din fericire  fără probleme deosebite, cu un program de conformare. Una dintre teme a fost remedierea unei probleme care am avut-o la un cabinet de la ambulator de la secţia exterioară Tăşnad, am şi rezolvat problema. O altă problemă a fost legată de prezenţa termometrelor în frigiderele din cadrul spitalului, pentru că e obligatoriu  să se poată indica temperatura indiferent ce depozitează frigiderele, şi această problemă am remediat-o, am comandat termometre şi le-am distribuit pe toate secţiile. O altă problemă a fost cea a secţiilor care necesită igienizări, şi în acest sens am prezentat bugetul şi faptul că avem în plan să renovăm atât la spitalul nou cât şi la spitalul vechi cam aproape toate secţiile, şi fiind o problemă care presupune disponibilitatea unor fonduri destul de semnificative au înțeles că acest lucru nu se poate face de pe o zi pe alta”, a declarat Papici.

Cele mai grave nereguli au fost constate la secţiile de chirurgie şi chirurgie plastică.

“Au semnalat, în linii mari, că sunt necesare igienizări, mai ales că ştim pe secţia de chirurgie şi chirurgie plastică saloanele nu au fost zugrăvite de mult, uşile nu au fost schimbate, geamurile pe unele secţii au probleme cu mecanismele de închidere. Sunt realităţi care se văd cu ochiul liber, nu încercăm să cosmetizăm nimic. Renovarea secţiilor a fost prioritatea nr. 1 pe care ne concentrăm şi avem ca şi plan de conformare tot anul acesta”, a mai spus managerul spitalului.

În ce priveşte investiţiile din acest an, Papici a precizat că secţia de Neurologie va fi modernizată, costul estimat fiind de 1.274.000 lei. Mai există încheiat un contract pentru înlocuirea tâmplăriei de lemn cu termopan,  la Oftalmologie şi Diabetologie sunt prevăzute igienizări în valoare de 200.000 lei, și mai există un acord cadru pentru renovările etajului I şi a parterului de la spitalul nou.

 

 

  1. Iuliu Ilyes şi-a anunţat candidatura la Primăria Vetiş

Fostul primar Iuliu Ilyes a anunţat pe facebook că va candida pentru funcţia de primar în comuna Vetiş. El arată că s-a mutat în această comună şi doreşte să se implice în viaţa comuntăţii.

Redăm mesajul fostului primar.

“În primăvara anului 2015, după 58 de ani petrecuți la Satu Mare, ne-am decis împreună cu soția mea să ne mutăm la Vetiș, unde avem o casă și o mică grădină din anul 1993.
Pentru că primarul Juhász Lajos, după 3 mandate, nu a mai dorit să continue activitatea în fruntea comunei, organizațiile UDMR locale m-au convins că ar fi bine să candidez eu pentru conducerea comunei.
Decizia pe care am luat-o mi-am bazat-o pe :
– Intenția ca, odată cu stabilirea mea definitivă în Vetiș să iau parte activă la viața socială, culturală și administrativă a comunei;
– Solicitarea și propunerea celor două organizații din Vetiș și din Oar;
– Necesitatea și obligația de a promova sau continua proiectele de dezvoltare și investițiile inițiate, discutate și analizate de noi în această perioadă;
– Experiența de 20 de ani petrecuți în administrația publică locală a municipiului Satu Mare, ca și consilier timp de un mandat, viceprimar timp de două mandate și primar timp de două mandate;
– Experiența de 4 ani ca și vicepreședinte executiv pe problemele de administrație locală a UDMR, calitate în care am putut cunoaște activitatea, experiența, problemele a peste 150 de unități administrativ-teritoriale”, a scris Iuliu Ilyes.

 

 

  1. Eroul de pe dig s-a dovedit a fi tâlhar

Tânărul de numai 17 ani, Răzvan Panait, cel care la începutul lunii februarie l-a prins pe tâlharul care i-a furat banii unei casierițe de la CBA, a fost arestat pentru tâlhărie.

Împreună cu un prieten de-al său, Beniamin Blaga, eroul din februarie, mediatizat chiar și la nivel național și răsplătit de CBA cu suma de 1.000 de lei, Răzvan Panait, a intrat în curtea unui bărbat pe care l-au bătut și căruia i-au furat portmoneul în care se aflau 200 de lei și 50 de euro. Pentru faptele lor, Judecătoria Negrești-Oaș a decis arestarea celor doi tineri pentru 30 de zile, lucru confirmat ulterior de Tribunalul Satu Mare.

Tânărul Răzvan Panait a trecut printr-o perioadă foarte zbuciumată. Astfel, la începutul anului 2015, Răzvan a fost internat într-un centru educativ după ce a atacat o bătrână și i-a furat suma de 7.000 de lei. În luna februarie, l-a prins pe hoțul care tocmai o tâlhărise pe casierița de la CBA, recuperând geanta în care se aflau 70.000 de lei, iar după nici două luni a comis iar o tâlhărie.

 

 

  1. Bătaie mare pentru posturile din Poliție

În primele două zile de înscriere pentru posturile scoase la concurs destinate candidaţilor proveniţi din sursă externă de IPJ Satu Mare au fost preluate cererile a 221 candidaţi pentru 48 de posturi. Opţiunile candidaţilor înscrişi până în prezent, diferă în funcţie de postul scos la concurs şi se situează între 15 candidaţi (de exemplu la P.P. Apa) şi un singur candidat înscris la Posturile de Poliţie Cămârzana şi Andrid.

La sfârşitul fiecărei zile de înscriere, pentru informarea în timp util a candidaţilor, la sediul inspectoratului va fi afişată situaţia înscrierilor, defalcată pe posturi scoase la concurs.

Îînscrierea candidaţilor se  face pe bază de cerere de înscriere, depusă până la data de 08.04.2016, la ora 16.00, la structura de resurse umane de la  sediul I.P.J Satu Mare. Dosarele de recrutare vor fi depuse, în volum complet, până la data de 15.04.2016, ora 16.00.

Înscrierile se fac personal şi este interzisă înscrierea prin fax, prin poștă, prin orice alte mijloace sau de către o altă persoană în afara candidatului, astfel că nu vor fi luate în considerare cererile de înscriere transmise în orice altă modalitate, decât personal, documentele urmând a fi restituite candidaților care procedează neregulamentar.