1. Zilele Orașului Satu Mare, o reușită din toate punctele de vedere

 Ediția din acest an a Zilelor Orașului Satu Mare, a XX-a, s-a dovedit a fi, în cele din urmă, o reușită, având o participare record din punct de vedere numeric al sătmărenilor, dar și artiști și trupe de valoare.

Potrivit celor afirmate de primarul Dorel Coica astăzi, la ediția din acest an au participat cei mai mulți sătmăreni, conform statisticilor instituţiilor care au asigurat paza şi ordinea în timpul manifestărilor. Edilul șef a mai adăugat că, potrivit estimărilor Jandarmeriei şi Poliţiei, în fiecare dintre cele trei seri ale week-end-ului trecut în zona centrală a oraşului au fost prezenţi între 15.000 şi 20.000 de oameni.

Dorel Coica a mai spus că și comercianţii s-au declarat foarte mulţumiţi de vânzări, iar încasările de la aceştia la bugetul local au crescut de la 46.000 lei anul trecut la 53.000 la ediţia din acest an.

Primarul mai precizează ca la reușita acestei frumoase sărbători a municipiului Satu Mare au contribuit substanțial trupele de top din muzica românească şi internaţională care au urcat pe scenă. Reprezentanții acestor trupe s-au arătat, la rândul lor, impresionați de publicul sătmărean. Mai mult decât atât, interpretul Chris Norman a concertat o oră și jumătate tocmai pentru că a găsit la Satu Mare un public deoasebit. Acesta și-a exprimat dorința de a reveni la Satu Mareîn cel mai scurt timp posibil.

Chiar dacă a fost înregistrată o prezență atât de numeroasă în cele trei zile de sărbătoare, Dorel Coica spune că nu au fost semnalate incidente deosebite şi nu a fost exagerat de mare nici numărul intervenţiilor echipajelor de pe Ambulanţele care au asigurat garda permanentă în Centrul Vechi şi Centrul Nou.

Primarul Dorel Coica a transmis sătmărenilor un mesaj de mulțumire pentru modul civilizat în care s-au comportat pe durata celor trei zile.

„Le mulţumesc sătmărenilor pentru că şi-au oferit trei zile de sărbătoare adevărată în ceea ce este considerată de mulţi ca fiind cea mai reuşită ediţie a Zilelor Oraşului. Am primit nenumărate mesaje şi zeci sau chiar sute de oameni din toată ţara au venit special ca să vadă concertul lui Chris Norman. Mulţumesc, de asemenea, tuturor colegilor mei din Primărie care au contribuit la organizarea impecabilă a acestei mari manifestări”, a spus primarul  Dorel Coica. 


 

  1. Secție de Arheologie nouă la Muzeul Județean

Arheologii de la Muzeul Județean Satu Mare au condiții mult mai bune de lucru odată cu inaugurarea noii clădiri a secție. Fondurile necesare pentru reabilitarea clădirii au fost alocate de Consiliul Județean Satu Mare.

Directorul Muzeului Județean, Felician Pop, a arătat că această clădire a fost recent câștigată în instanță de Consiliul Județean.

”Clădirea acesta în care își va desfășura activitatea secție de Arheologie a Muzeului Județean Satu Mare este o clădire recuperată în instanță. În vreme ce auzim doar pierderi uriașe de imobile în județ, iată noi am reușit să recuperăm această această clădire care aparține de drept Consiliului Județean. Când am preluat clădirea ploua înăuntru, nu erau instalații, nu erau uși, nu erau geamuri, și am spus că dacă totuși am câștigat în instanță un bun al comunității, suntem obligați să-l și păstrăm așa cum trebuie. Am beneficiat de sprijinul substanțial al Consiliului Județean Satu Mare și am refăcut din temelii această clădire căreia i-am dat activități diverse. O mare parte este secția de Arheologie, o încăpere o avem pentru arhiva muzeului, iar o parte este atelierul de restaurare lemn. Prin această investiție, reușim ca și arheologii să aibă cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea. Cred că prin acest spațiu, după restaurarea laboratorului zonal, ne îndreptăm încet spre ideea unui muzeu modern care să fie la nivelul anului 2016”, a spus Felician Pop.

Șeful secției de Arheologie, Robert Gindele și-a exprimat convingerea că de acum vor avea condiții mult mai bune de lucru.

”Ne bucurăm foarte mult pentru noul sediu al secției de Arheologie. Credem că este o investiție foarte bună pentru viitor, cred că destinația clădirii a fost bine aleasă. Ne bucurăm că avem birouri renovată și o să avem condiții mai bune de lucru ca și până acum”, a spus Robert Gindele.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a spus că și celelalte secții ale muzeului vor fi reabilitate.

”Toate aceste reabilitări sunt extrem de importante și mă gândesc că acum vor fi probleme cu restul secțiilor pentru că acum toți vor dori să li se reabiliteze secțiile. Eu pot să vă garantez că se va întâmpla acest lucru pentru că așa este normal. Este foarte important ca angajații publici să aibă condiții normale de muncă. Această procedură de schimbare la față a instituțiilor va continua. Mă bucur foarte mult că am ajuns în acest moment și vrem să ajungem și la alte secții. Avem un proiect scris de reabilitare integrală a întregii clădiri a muzeului”, a spus Ștef.

La inaugurarea secție de Arheologie a fost prezent și primul director al Muzeului Județean Satu Mare, Tiberiu Bader, care a depănat câteva amintiri din acea perioadă.  

 

  1. Mădălina Roxana Sabou, aleasă Miss Satu Mare 2016

O frumoasă tânără de 17 ani, Mădălina Roxana Sabou a fost aleasă Miss Satu Mare 2016. Pentru sătmăreni, unul din cele mai așteptate momente ale Zilelor Orașului a fost tradiționalul concurs de frumusețe Miss Satu Mare. În competiție s-au înscris nouă tinere frumoase din orașul nostru, iar juriul – format din designeri, foste Miss ale județului Satu Mare și alte persoane avizate – a avut dificila sarcină de a desemna o singură câștigătoare, Miss Satu Mare 2016. Amfitrionii concursului au fost Silvia Cseh și Victor Constantinovici.

În timpul primei probe sătmărenii au aflat că fetele sunt amatoare de mâncare fast-food, dar în același timp toate practică sportul.

În a doua probă fetele au fost îmbrăcate de Spencer&Spencer, ținutele fiind unele sportive. Pe scena evenimentului concurentele au imitat o scenă de fotbal, având în vedere apropierea Campionatului European de Fotbal.

miss

Grația și frumusețea feminină au fost evidențiate de proba rochiilor de seară.

După scurte momente artistice, juriul a deliberat și a desemnat cele mai frumoase fete din competiție.  Astfel, pe locul III s-a clasat concurenta cu numărul 5, Denisa Hudac, locul II i-a revenit  concurentei cu numărul 9, Gabriela Angyus, iar MISS Satu Mare 2016 a fost aleasă concurenta cu numărul 4, Mădălina Roxana Sabou. Frumoasa noastră sătmăreancă a obținut dreptul de participare la MISS Transilvania.

 

  1. Copiii din centrele de plasament nu au fost uitați de 1 iunie

Peste 260 de copii instituționalizați din județul Satu Mare au avut parte de o sărbătoare de neuitat  de 1 Iunie, de Ziua Internațională a Copilului. Sărbătoarea care a avut ca generic ”Zâmbete în insula de iubire” s-a desfășurat în incinta Taberelor Școlare și a fost organizată de Radio Transilvania și Fundația Maria, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare, Direcția de Sport și Tineret și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).

”Este un eveniment foarte important pentru copiii din centrele de plasament și asistații maternali din tot județul. Avem 362 de beneficiari care astăzi vor simți că sunt și ei copii, vor simți că pot zâmbi. Am conceput acest eveniment tocmai ca astăzi să-i facem pe copii să zâmbească. O să fie o competiție a lor, se vor întrece între ei, cântând, dansând, încercând să devină actorii propriei lor serbări. O să fie și un picnic, o să cânte La Mulți Ani în fața unui tort de 40 de kg, și este o bucurie extraordinară pentru noi pentru că, având ajutorul sponsorilor, am reușit să face un eveniment atât de important, fără bani publici”, a spus reprezentantul Radio Transilvania și amfitrionul sărbătorii, Ovidiu Matioc.

La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, care le-a transmis un mesaj tuturor copiilor de ziua lor și i-a felicitat pe organizatori.

”În primul La Mulți Ani tuturor copiilor de 1 Iunie și nu în ultimul rând vreau să îi felicit pe cei de la Radio Transilvania și Fundația Maria pentru această inițiativă. Mă bucur foarte mult că sunt astfel de inițiative care vin și sprijină astfel de evenimente. Noi nu a trebuit să facem nimic ci am venit la un eveniment gata organizat. Mă bucur foarte mult că acești copii au astăzi ocazia să aibă parte de un picnic care copiază în totalitate atmosfera din sânul familiei de 1 Iunie”, a spus Adrian Ștef.

La rândul său, și directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș, a transmis un mesaj copiilor.

”În această frumoasă zi le urmăm tuturor copiilor un sincer La Mulți Ani, iar noi, adulții, nu trebuie să uităm niciodată că  copilăria este pretutindeni și nu ține cont de vârstă. Astăzi vrem să fim și noi copii alături de beneficiarii noștri din tot sistemului de protecție”, a precizat Mariana Dragoș.

În cadrul sărbătorii de astăzi, copiii au putut urmări o mică demonstrație făcută de polițiștii sătmăreni, o demonstrație făcută de luptătorii de la cluburile sportive și, nu în ultimul rând, și-au creat propriul lor spectacol interpretând cântece, dansând, interpretând roluri sau spunând poezii. 

 

 

 

  1. Marș antifumat la Satu Mare

Voluntarii Crucii Roșii au organizat un marș antifumat prin care au încercat să-i determine pe sătmăreni să se lase de acest viciu. Fiecărui sătmărean care fuma, întâlnit în cale, i s-a propus să stingă țigara, fiind recompensat cu câte o bomboană.

”Este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Fumatului și în fiecare an organizăm această acțiune, acest marș. În acest an avem o antiteză între cei care fumează și cei care nu au acest viciu. După culoarea feței se poate vedea că cei care fumează sunt foarte bolnavi, iar cei care nu fumează sunt foarte sănătoși. Cei care acceptă să stingă o țigară vor primi o bomboană în schimb. Sperăm să impresionăm și să determinăm cât mai mulți sătmăreni să renunțe la acest viciu”, a precizat directorul Crucii Roșii satu Mare, Rodica Borlan.

Jumătate dintre voluntari, reprezentând pe cei care fumează, erau îmbrăcați în negru, însoțiți îndeaproape de moartea cu coasa în mână, iar cei care reprezentau nefumătorii erau îmbrăcați în roșu.

Marșul s-a desfășurat pe traseul Pasajul Coposu, Piața Libertății și retur.