1. Pataki Csaba, ales președinte al Consiliului Județean. Ionuţ Rus şi Alexandru Panea – vicepreşedinţi

 În cadrul ședinței de constituire a Consiliului Județean Satu Mare, consilierii județeni au ales și președintele acestei instituții, cel care va conduce timp de patru ani destinele județului, în persoana lui Pataki Csaba, din partea UDMR. De fapt, a fost singurul candidat propus pentru această funcție.

Pataki Csaba a fost ale în unanimitate, primind 32 de voturi din tot atâtea valabil exprimate.

Consilierii Ionuţ Rus şi Alexandru Panea de la PNL au fost aleşi vicepreşedinţi. Ei doi au fost singuri candidaţi pe cele două funcţii, celelalte partide neavând nicio propunere. Astfel, ALDE şi PSD nu s-au chinuit să strice jocurile majorităţii nou create, formată din UDMR-PNL.

Din cele 32 de voturi valabil exprimate pentru Ionuţ Rus, 29 au fost valabile, iar acesta a obţinut 22 de voturi pentru şi şapte împotrivă. Alexandru Panea a obţinut, din cele 31 de voturi valabil exprimate, 24 pentru şi 7 împotrivă.

Consilierii au depus jurământul, și au fost aleşi pe comisii. Astfel, noua conducere formată din UDMR-PNL a preluat puterea de la ALDE-PSD, Adrian Ştef devenind simplu consilier judeţean.

 

  1. Conducerea Spitalului Județean dă vina pe pacientul care a făcut infarct

Atât conducerea Spitalului Județean cât și cea a UPU Satu Mare susțin că protocoalele au fost respectate în ceea ce privește cazul lui Balogh Laszlo, bărbatului de 38 de ani care a făcut infarct în baia de la Urgențe. Managerul Marcela Papici, alături de coordonatorul UPU, Adriana Moldovan, de asistentul șef UPU, Nicoleta Pereș, de asistentul din triaj din acel moment, Sebastian Gomboș, și registratorul Horati Cornelia, a făcut, în cadrul unei conferințe de presă, câteva precizări în ceea ce privește acest caz.

Pentru început dr. Adriana Moldovan a relatat faptele din acea perioadă, așa cum reiese din fișe. Aceasta a spus că în momentul în care sătmăreanul a ajuns la Urgențe, în jurul orei 12.25, acesta acuza dureri în regiunea toracică. După procedura de triaj, s-a decis că este vorba despre o urgență minoră de cod verde, potrivit fișei UPU. Funcțiile vitale ale pacientului erau normale în momentul întocmirii acestei fișe. Din nefericire, în acel moment, în zona de tratament a urgențelor minore nu era liber niciun loc, astfel că pacientului i s-a cerut să aștepte pe hol până la eliberarea unui pat.

După aproximativ 10-15 minute, la Urgențe sosește soția pacientului care a făcut scandal deoarece soțul ei nu este consultat. A intrat în zona de tratament cu pacientul.

”Între timp, pacientul nu a  stat locului, s-a plimbat de sus în jos în zona de triaj, dar nu a acuzat accentuarea stării generale de sănătate pe parcursul acestei perioade de așteptare. La un moment dat s-a auzit o alarmare în zona de așteptare că cuiva i s-a făcut rău în baie. În momentul acela, echipajul unei ambulanțe de terapie intensivă care se afla în zona de triaj s-a dus ca să vadă despre ce este vorba. L-a găsit pe pacient căzut, în stare de inconștiență. A fost pus pe targă și dus în zona de resuscitare și unde au început manevrele de resuscitare timp de 40 de minute. Funcția cardiacă și-a revenit iar pacientul a devenit stabil hemodinamic. Pacientul a făcut un infarct miocardic acut și a fost transferat la Institutul inimii din Cluj Napoca”, a arătat dr. Adriana Moldovan.

Tot cu această ocazie, managerul Spitalului Județean, Marcela Papici, a precizat că protocolul spune că pacientul trebuie întrebat înainte de a fi preluat la UPU dacă suferă de anumite afecțiuni. Acest pacient a declarat că nu suferă de niciun fel de boală, lucru întărit și de afirmațiile făcute de asistentul Sebastian Gomboș, care era la acea vreme în triaj. 

”Potrivit procesului verbal cu lucrurile pe care pacientul le avea asupra lui, domnul Balogh Laszlo avea un portmoneu cu acte personale, un plic cu bani, 50 de lei, dar și medicamentul Atacand, medicament care se dă celor care suferă de tensiune și probleme cardiace. Un medicament pe care pacientul nu-l declară că-l ia, ca să existe un punct de pornire că acest pacient este mai problematic decât alții și se putea interveni altfel. Cu toate acestea, pacientul a declarat că nu se știe suferind cu nimic și că nu ia niciun medicament”, a precizat Papici, care a mai adăugat că altfel se intervenea dacă pacientul declara că ia astfel de medicamente. 

Bărbatul a suferit un infarct major, acesta fiind și motivul pentru care s-a decis trimiterea pacientului la Cluj.

Managerul Spitalului Județean a mai precizat că a aflat despre acest caz de la ProTV și din mass-media sătmăreană abia seara.

Atât Marcela Papici cât și Adriana Moldovan au afirmat că protocoalele în ceea ce privește acest caz au fost respectate. Cu toate acestea, Spitalului Județean i-au fost solicitate rapoarte de către toate instituțiile (Prefectură, DSP, Poliție, Colegiul Medicilor).

”Dacă s-a făcut o greșeală medicală, să fie judecată de Colegiul Medicilor, sau una administrativă, să fie judecată de noi. Nu există în intenția nimănui de a face altfel. Trebuie însă să hotărâm dacă s-a greșit și în ce condiții s-a greșit”, a spus Papici.

 

  1. Urgia a lovit județul Satu Mare: culturi distruse şi acoperişuri sparte

Fenomene meteorologice extreme, nemaivăzute de foarte mulți ani la Satu Mare, s-au petrecut săptămâna aceasta în județ. Au căzut cantități însemnate de gheață în partea de vest, vijelia a făcut prăpăd.

Nenorocirile au început încă de dimineață, când în jurul orei 6.00, a căzut gheață la Vetiș, Oar, Moftin, Domănești, Dacia, Boghiș, Carei, Ghenci.

În Boghiș bucățile de gheață au fost foarte mari, aproape cât un ou de găină, și au distrus acoperișurile mai multor case. Ferma unui agricultor din Boghiș, care are peste o sută de vaci, a fost distrusă aproape complet de bucățile mari de gheață. 

De asemenea în Boghiș, Domănești, Carei și Ghenci au fost distruse de grindină sute de hectare de culturi agricole.

Asupra județului Satu Mare s-a abătut un alt val de furtună. Autoritățile au și emis, în prealabil, un cod portocaliu de grindină și vijelii pentru întreg județul Satu Mare.

Furtuna a făcut ravagii tot în Boghiș, dar și în localitățile apropiate, unde acoperișurile câtorva case au fost pur și simplu smulse de vijelie.

După ce va trece urgia, foarte probabil va fi formată o comisie care va evalua pagubele produse de gheață și vijelii la nivelul întregului județ. 

 

  1. Scandal în PSD Satu Mare. Se cere demisia deputatului Petric

Mai mulţi lideri PSD, prrintre care şi primarul comunei Craidorolţ, Daniel Balogh, au cerut, atât în partid cât şi pe facebook, demisia deputatului Octavian Petric din funcţia de preşedinte interimar al filialei judeţene a PSD Satu Mare, după ce social democraţii nu au reuşit să intre în nou alianţă care va conduce judeţul pentru următorii patru ani.

“Având în vedere negocierile eșuate de la nivel județean pentru o funcție în conducerea județului, dar și despre faptul că alegătorii din tot județul, care ne-au dat votul de încredere, nu sunt reprezentați la nivel județean.

În calitate de primar al comunei Craidorolț, dar și de vicepreședinte al Organizației Județene Satu Mare a PSD, am urmat întotdeauna politica partidului, dar și directivele conducerii interimare ale organizației.

Deoarece în actuala conducere nu îmi mai găsesc locul, voi fi nevoit să renunț la toate funcțiile politice în care am fost ales de cetățeni, dar și de colegii de partid, dacă domnul deputat Octavian Petric nu își va inainta demisia. Cu regret cer demisia domnului Octavian Petric din funcția de președinte interimar.

În caz contrar, voi fi nevoit să renunț la toate funcțiile, deoarece în actuala conducere nu îmi mai găsesc locul, iar rezultatele alegerilor locale sunt mult mai slabe ca de pe vremea senatorului Valer Marian”, a scris Daniel Balogh.

 

  1. Un sătmărean a murit într-un tragic accident în Italia. Avea doar 32 de ani

Un tânăr sătmărean în vârstă de 32 de ani și-a pierdut viața într-un tragic accident de circulație produs în după-amiaza zilei de 19 iunie, pe via Roversano la Cesena. 

Sergiu Teodorof Mihail, rezident în oraş, era pe o motocicletă Suzuki GSX şi împreună cu un amic care conducea o altă motocicletă, la luarea unei curbe în direcţia Roversano, a căzut la pământ. Tocmai în acel moment din direcţia opusă sosea un Audi. Impactul a fost inevitabil.

Paramedicilor nu le-a rămas altceva de făcut decât să constate decesul, scrie gazetaromânească.com.

Sătmăreanul Segiu Teodorof, fost elev la LPS, era stabilit de mai mulți ani în Italia, fiind căsătorit cu Lavinia, o româncă originară din Brașov, având împreună o fetiță.