1. Sindicaliștii cer angajaţilor Draxlmaier să li se alăture

  Un grup reprezentativ al Sindicatului Liber din Cablaje Pitești, format din secretarul general Narcis Dinel, președintele economic, Virgil Căldare, și avocatul sindicatului, Florina Uță-Cârstea, au susținut o conferință de presă chiar la intrarea principală a fabricii Draxlmaier din Satu Mare. Alături de ei au fost și doi membri de sindicat din Satu Mare. Aceștia au cerut sprijinul angajaților de aici pentru a forma un sindicat puternic care să lupte pentru salariile lor.

Avocatul sindicatului a precizat că au venit la Satu Mare cu intenția de a formula o acțiune în instanță pentru a le apăra drepturile salariaților de la fabrica din Satu Mare.

”Am venit la Satu Mare în urma acestor accidente de muncă care au fost înregistrate la fabrică și în urma deselor colaborări pe care le-am avut cu salariații. Acuma nouă ne pare rău că nu au curaj să vină să și probeze lucrurile. Intenționăm să formulăm o acțiune în instanță prin care să le protejăm drepturile. Dar ca să-i putem ajuta trebuie să se ajute și ei. Cea mai mare dificultate pe care o avem în acest moment este să strângem aceste probe pentru a promova acțiunile în instanță. Oamenii nu au curaj să iasă în față. Ne semnalează problemele, se dau declarații peste declarații, dar când vine vorba să apară în instanță să-și dea acordul nu o fac. Facem un apel la foștii salariați, care au asistat la accidente de acest fel în unitate, sau la încercările de opoziție la activitatea sindicală, făcute, din păcate, cu reprezentanții salariaților, să ni se alăture”, spune Florina Uță Cristea.

Reprezentanții sindicatului confirmă faptul că la Satu Mare sunt cele mai mici salarii din întreg grupul de firme Draxlmaier, adică salariul minim pe economie, în timp ce la Pitești, spre exemplu, salariul este de 1.800 de lei brut.

Avocatul sindicatului a mai precizat că la Satu Mare nu sunt prevăzute anumite drepturi la contractul colectiv de muncă și, după părerea acestuia, acest lucru este cauzat de faptul că nu există sindicat. A dat ca exemplu fabrica din Pitești unde sindicatul a reușit să negocieze un salariu bunicel și mult mai multe drepturi.

”Aici trebuie să intervină și angajații. Să lupte și ei. Noi vrem să-i aducem la aceleași nivel salarial, dar vrem să se implice și ei puțin. Trebuie să avem cât mai mulți membri de sindicat pentru a putea negocia în favoarea muncitorilor, a contractului colectiv de muncă. Acum negocierea o face reprezentatul muncitorilor, care este tot un șef, atunci ce pot să obții”, a mai spus Uță Cristea.

La Satu Mare, sindicatul are o celulă de bază formată din circa zece persoane, însă sindicaliștii spun că, de fapt, în fabrică sunt circa o mie de membri de sindicat.

”Încă nu au fost organizate alegeri la Satu Mare, dar pe viitor dorim să găsim o locație, un spațiu, să avem o organizare permanentă, să modificăm puțin structura organelor de conducere în sensul că să alegem niște oameni care sunt toată ziua în fabrică, să fie la curent tot timpul cu problemele care apar. Intenționăm să facem și un oficiu juridic care să ofere tot timpul consultanță juridică angajaților”, mai spune avocatul sindicatului.

Acesta a mai precizat că la Satu Mare au existat și există tot felul de forme de constrângere să renunța la adeziuni.

”Am informații, pe care acum, din păcate nu le pot dovedi, că au fost confiscate și adeziunile muncitorilor la sindicat. Un maistru a confiscat 200 de adeziuni la sindicat”, a spus avocatul.

Demn de remarcat că în timpul desfășurării conferinței de presă, cei de la schimbul doi intrau în fabrică dar niciun angajat nu a avut curaj să se apropie de locul desfășurării acesteia.

 

  1. Codrenii au protestat în Centrul Nou

Circa 50 de locuitori din zona Codrului sau care își au rădăcinile acolo au protestat pe platoul din Centrul Nou nemulțumiți de starea jalnică în care se află drumul județean care face legătură dintre municipiul Satu Mare și comuna Homoroade până la Solduba.

Acțiunea de protest este coordonată de primarul comunei Homoroade, Ardelean Simion. Acesta spune că există un contract încă din 2014 și se putea măcar plomba acest drum. Primarul mai spune că presiunea din partea populației este foarte mare. 

Protestatarii au venit înarmați cu pancarde pe care se puteau vedea mesaje de genul: ”Vara a plecat, gropile au rămas” sau ”Nepăsarea voastră, atentat la viața noastră”, dar și imagini cu craterele din asfalt. Codrenii sunt suparăți că li s-a spus să treacă la PSD că li se face drumul, dar nu s-a întâmplat nimic. Acum spun că le-a ajuns cuțitul la os.

Acțiunea de protest a codrenilor va dura până la ora 16.00. Lumea continuă să se adune.

În mijlocul protestatarilor au coborât subprefectul Altfatter Tamas și vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, care au încercat un dialog. În cele din urmă, s-a decis formarea unui grup reprezentativ din zece persoane care sunt așteptat Consiliul Judeţean.

La întâlnirea cu reprezentanții protestatarilor, vicepreședintele Ionuț Rus spune că sunt două probleme cu ”autostrada Țării Codrului”. Este o investiție cum nu s-a mai făcut de la început, și poate de aceea există o așa încrâncenare din partea unui contestatar. În mai 2015  au fost deschise ofertele, iar procedura de licitație s-a finalizat în 15 iunie 2016, când a fost declarat câștigătorul. Un ofertant a depus contestație în 7 iulie 2016. Răspunsul de la Comisia de soluționare a Contestațiilor a venit în 16 august. Contestatarul este firma care are un buget cât întreg bugetul Consiliului Județean Satu Mare și care din 2012 și-a triplat cifra de afaceri.  

Comisia de Soluționare a contestațiilor a decis reanalizarea a trei puncte, însă contestatarul a mers la Curtea de Apel de la Oradea unde a contestat alte 10 puncte. Termenul de apel este 5 octombrie. 

De asemenea, Rus a mai precizat că județul Satu Mare nu avea nici măcar un contract pentru plombarea drumurilor. Abia în 11 iulie a fost desemnată firma care trebuie să plombeze drumurile județene, însă în 16 iulie au fost depuse patru contestații. Ieri s-au împlinit 30 de zile de la depunerea acestora și se așteaptă răspunsul de la Comisia de soluționare a contestațiilor. A dat însă asigurări că primul drum care va fi reparat va fi ”autostrada Țării Codrului”. Se estimează că după data de 15 octombrie, când se vor primi răspunsurile la contestații să se poată începe lucrările de reabilitare a acestui drum. 

Primarul Ardelean Simion a explicat care este situația, în sensul că zilnic sunt jante îndoite la mașină, că profesorii nu vor să vină în zonă din cauza drumului, iar ambulanțele și pompierii merg prin Viile Satu mare și nu exclude posibilitatea ca cetățenii din zonă să blocheze într-o bună zi drumul. 

 

  1. NEPI nu a renunţat la Mega Mall Satu Mare. Noul target

Compania NEPI nu a renunţat la consturirea Mega Mall-ului din Satu Mare. Oficialii au anunţat în revistele din lunile iunie şi august că proiectul din Satu Mare este în fază de obţinere de avize şi autorizaţii. Noul target al companiei este ca Mega Mall-ul de la Satu Mare să fie deschis în 2017.

Mall-ul se dorește a fi unul regional, compania NEPI nemaiavând în această zonă vreo investiție de acest gen. Chiriașii mega mall-ului pot fi Carrefour, H&M, Takko, Deichmann, JYSK, CCC, Altex şi Flanco şi operatorul de cinematografe Cinema City.

Locația viitorului mall este în locul fabricii Sarmex de pe drumul Careiului, în apropierea hipermarket-ului Kaufland.

Iniţual, oficialii NEPI au anunţat că vor finaliza investiţia în 2016, dar din cauza unor probleme juridice cu terenul acest lucru nu a fost posibil. Se pare că problemele juridice sunt pe cale să se rezolve.

 

  1. Un sătmărean a adus argintul paralimpic pentru Ungaria

Un sătmărean, în vârstă de 31 de ani, a adus pentru Ungaria medalia de argint la scrimă în fotoliu rulant. Richard Osvath a obţinut medalia în finala competiţiei desfăşurată la Rio.

Richard Osvath, născut la 28 mai 1985 în Satu Mare, este un scrimer în fotoliu rulant de origine română, care a reprezentat Ungaria în competiții internaționale.

El s-a antrenat la sala de scrimă din Satu Mare, dar în urma unei accidentări a avut nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale şi s-a orientat către scrima în scaunul cu rotile.

A cucerit medalia de bronz la Jocurile Paralimpice de vară din 2012 de la Londra și medalia de argint la Campionatul Mondial IWAS din 2013 de la Budapesta, tot la floretă A. În anul următor a câștigat și argintul la Campionatul European IWAS din 2014 de la Strasbourg în proba de sabie A și aurul în proba de floretă A.

 

  1. Ceremonie militară deosebită de Ziua Pompierilor

O amplă ceremonie militară a avut loc la Satu Mare, la Monumentul Ostașului Necunoscut, cu ocazia Zilei Naționale a Pompierilor. Pe lângă cadrele militare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Someș” Satu Mare, care au și organizat-o, la manifestare au mai fost prezenți prefectul Radu Bud, subprefectul Alfatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, vicepreședintele Ioan Rus, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, viceprimarul Doina Feher, foști șefi ai ISU Satu Mare.

După ce prefectul Radu Bud a trecut, alături de șeful ISU Satu Mare, Nicolae Dima, a trecut în revistă Garda de Onoare, a fost intonat Imnul de Stat, după care preoții militari Cristian Silaghi și Marius Siladi au oficiat un parastas în memoria pompierilor militari sătmăreni decedați.

Au fost transmise apoi cele mai alese gânduri de Ziua Pompierilor din partea oficialităților județene și locale prezente, după care au fost premiați câștigătorii concursurilor organizate în prealabil pentru această frumoasă zi, dar și pompierii care au câștigat, de-a lungul anului, concursuri la nivel regional și național. De asemenea, un ofițer și trei subofițeri de la ISU Satu Mare au fost înaintați în grad înainte de termen.

Manifestarea s-a încheiat cu o frumoasă paradă militară, pe muzica intonată de o fanfară din Baia Mare. Cu această ocazie, sutele de sătmăreni aflați pe platoul din fața Monumentului Ostașului Necunoscut, dar și circa o mie de copii de la mai multe școli din municipiu, au avut posibilitatea să vadă, pe viu, tehnica de intervenție a pompierilor militari sătmăreni.