1. Naştere record la Satu Mare

 Naştere record la Satu Mare! O femelă labrador ciocolatiu, cea mai rară culoare, a adus pe lume 14 căţeluşi.

Femela, Alissa, în vârstă de trei ani, de la canisa Claus Web, a fost împerecheată cu masculul Nero, de culoare neagră de la aceeaşi canisă, iar rezultatul i-a uimit atât pe proprietari cât şi pe crescătorii din labradori din Satu Mare. Nero este campion naţional la categoria Junior.

În medie, labradorii nasc între 8 şi 10 pui, fiind cazuri când se trece peste 10 micuți, însă niciun crescător de labradori nu știe să se fi născut 14 puiuți la o femelă. Alissa a adus pe lume trei masculi negri, trei femele negre, trei masculi ciocolatii şi cinci femele ciocolatii.

“De obicei femelele nasc între 8 şi 10 pui. Noi nu am mai avut astfel de cazuri cu atât de mulţi puiuţi”, a declarat medicul veterinar Vlad Condurache, cel care a supravegheat sarcina.

În lumea crescătorilor de labradori din judeţul Satu Mare mai este cunoscut un singur caz asemănător, când femela a născut 13 puiuţi.

Interesul pentru labradori, în special pentru cei de culoare ciocolatie fiind foarte mare, după anunţul făcut de proprietari au fost deja făcute trei prenotări, plus alte câteva persoane care s-au interesat de puiuţi.

Cei interesaţi pot lua legătura cu proprietarul la nr. 0749826186.

 

  1. Secția de Oncologie a spitalului, modernizată

Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare a fost reabilitată și modernizată integral, astfel că acum pacienților le sunt oferite condiții civilizate de tratament.

Lucrările efectuate au constat în: recompartimentare  spații din tâmplărie PVC; tencuieli, zugrăveli;  reamenajare grupuri sanitare; intervenții la instalațiile de încălzire și electrice; montat pardoseală PVC, special destinată spitalelor.

În cadrul lucrărilor de recompartimenatre, s-a creat o rezervă pentru pacienții care necesită un timp de aștepare și de intervenție terapeutică mai îndelungat. S-a amenajat un spațiu de asteptare pentru aparținători cu 40 de scaune (60 lei/scaun). În sala de tratament au fost înlocuite paturile cu 10 fotolii speciale de administrat citostatice, prețul unui fotoliu fiind de 2.000 lei. În salonul de tratament a fost montat un televizor pentru pacienți urmând ca în viitorul apropiat să fie montat un aparat tv și în sala de așteptare. Pereții din salon și sala de așteptare au fost pavoazați cu tablouri realizate de pacienții din cadrul secției de Psihiatrie Cronici.

Valoarea totală a lucrărilor, în care sunt cuprinse și renovările și reamenajările din cadrul secției de Diabetologie, este de 254.000 lei, din surse proprii.

 

  1. Mega Mall-ul NEPI de la Satu Mare, obstrucționat

Doi cetățeni, foști proprietari ai unei suprafețe de teren de 7.534 mp din zona străzilor Dunării și Digului, exact unde voiau cei de la NEPI să construiască un maga-mall, își cer terenurile înapoi în instanță.

Cei doi au fost expropriați în 1999 de Primăria Satu Mare pe când se urmărea construirea în zonă a unei săli polivalente. Cum pe terenurile respective nu s-a construit nimic de atunci, cei doi sătmăreni au apelat la instanță pentru a-și recupera terenurile. Însă Primăria Satu Mare a angajat un expert tehnic care a evaluat acele terenuri la circa 444.500 de euro, bani pe care cei doi cetățeni ar trebui să îi achite municipalității pentru a intra în posesia acelor terenuri. Evaluarea făcută a fost aprobată în cadrul ședinței de Consiliul Local. Practic, dacă își primesc terenurile înapoi, ei trebuie să plătească valoarea de piață a terenurilor, din moment ce au fost expropriați.

Referitor la mega-mall-ul NEPI, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a precizat că investitorii nu au renunțat la proiect și că vor veni miercuri la Satu Mare pentru alte discuții și pentru a afla care este starea juridică a terenurilor pe care urmează să se facă construcția.

Conform ultimelor planuri prezentate de NEPI cu investiția de la Satu Mare, suprafața pe care se va construi s-a redus de la 27.900 mp, cât era prevăzut inițial, la 17.000 de mp.

 

  1. Salariile sătmărenilor, tot mai mici

În timp ce datele statistice arată că economia județului Satu Mare se află în creștere, câștigurile sătmărenilor se află în scădere.

Datele furnizate de Direcția Județeană de Statistică Satu Mare arată că producția industrială în luna iunie a acestui an a înregistrat o creștere cu 2,4% față de cea corespunzătoare a anului trecut, iar în primul semestru a acestui an, producția industrială a crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015 cu 1,2%.

Pe plus este și indicele valoric al cifrei de afaceri în industrie, care a crescut cu 5,1% în luna iunie a anului 2016 comparativ cu aceeași lună a anului trecut, și cu 3,7% în primul semetru al acestui an față de aceeași perioadă a anului 2015.

În același timp, însă, salariile sătmărenilor scad. Astfel, dacă la finele lunii decembrie a anului trecut câștigul mediu salarial net în județ a fost de 1.573 de lei, la sfârșitul lunii iunie 2016 acesta a fost de 1.569, cu 10 lei mai mic comparativ cu luna mai. Nu se poate spune că este o diferență foarte mare, dar totuși, salariile sunt cu minus în față.

Cele mai mici salarii sunt în agricultură (1.469 lei), apoi în industrie și construcții (1.548 lei), iar cel mai bine câștigă cei din domeniul serviciilor (1.603 lei).

Salariul mediu net ar fi fost și mai mic dacă la începutul anului nu ar fi avut loc niște ușoare creșteri salariale la nivel național.

 

  1. Contabilii sătmăreni, în zi de sărbătoare

Contabilii sătmăreni au fost în zi de sărbătoare. Ziua Contabilului Român a fost marcată și la Satu Mare printr-un moment festiv organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) filiala județeană.

Președintele CECCAR Satu Mare, Maria Andor, a precizat că a fost, de fapt, o dublă sărbătoare.

”Este Ziua Profesionistului Contabil, indiferent de statutul pe care-l au experții contabili. Cu toți astăzi, în mod unitar, marcăm această zi. Manifestările sunt sub forma întâlnirilor social profesionale, a meselor rotunde, simpozioane. Toate aceste manifestări sunt organizate sub patronajul CECCAR. Tot astăzi CECCAR sărbătorește 95 de ani de existență. În acest an se împlinesc 95 de ani de când s-a înființat acest organism profesional”, a arătat Maria Andor.

Tot cu această ocazie au fost premiate și cele mai bune firme de profil din județul Satu Mare.

”Așa cum ne-am obișnuit în fiecare an, firmele care au avut cel mai mare succes în activitate au fost premiate. Au fost niște criterii, în primul rând volumul de activitate, paleta largă de clienți pe care o au și care s-a reflectat în cifra de afaceri pe care aceste societăți de expertiză contabilă le-au obținut. S-au supus condițiilor etice și ale auditului de calitate”, a declarat directorul executiv CECCAR Satu Mare, Rodica Grădinar.

Locul întâi a revenit firmei Contex Business SRL, locul doi firmei Astefin Solutions SRL, iar locul trei a fost împărțit de Multiexpert SRL și Extedo SRL.

La împlinirea a 95 de ani de activitate CECCAR au mai fost premiați Ioan Todosiciuc, primul președinte al filialei sătmărene, Iuliana Vida, primul secretar de filială, și Esztinka Paul, expert contabil de onoare.