1. Trei ani cu suspendare și muncă în folosul comunității pentru Liviu Tăut

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare, Liviu Tăut, a fost condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influenții de către magistrații Curții de apel Oradea. În afară de această pedeapsă, Liviu Tăut va trebui să presteze muncă în folosul comunității la SPAS Satu Mare, iar timp de patru ani se va afla sub supraveghere.

Un alt ofițer de poliție din Satu Mare anchetat în același dosar, Ioan Șaitoș, a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare, la 60 de zile de muncă în folosul comunității și 4 ani de supravegherea pentru infracțiunea de favorizare a făptuitorului.

De asemenea, Attila Tarr, a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni pentru infracțiunea de cumpărare de influență și o perioadă de supraveghere de 4 ani.  Sentințele au fost date de magistrații Curții de Apel Oradea în cadrul ședinței din data 16 noiembrie.

Cei trei au fost condamnați în baza unui dosar instrumentat de procurorii sătmăreni de dare și luare de mită precum și de trafic de influență. În perioada 2013 – 2014, inculpatul Tăut Ioan Liviu, în calitate de inspector şef adjunct al IPJ Satu Mare, a pretins şi primit mai multe bunuri şi beneficii materiale de la inculpatul Tarr Atila Csongor, administrator al unei societăţi comerciale, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăţi administrate de acesta şi de soţia lui), ce era instrumentat de inculpatul Şaitoş Ioan.


  1. Centura Sătmarului – Trebuie expropiaţi un milion de metri pătraţi de teren

Autorităţile judeţene au finalizat identificarea terenurilor ce trebuie expropriate pentru centura de ocolire a municipiului Satu Mare.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, trebuie expropriată o suprafaţă de aproximativ un milion de metri pătraţi de pe traseul centurii. 

Exproprierea va dura însă, fiind nevoie de hotărâre de guvern, după ce mai multe ministere îşi vor da avizele, adică Ministerul Justiţiei, Ministerul Finanţelor, Ministerul Transporturilor.

“După aprobarea hotărârii de guvern privind exproprierile pentru tronson, se poate da ordinul de începere. Alte informaţii sau interpretări sunt speculaţii. Contract de execuţie este, este asigurată finanţarea prin actele normative, deci aşteptăm să fie aprobată ultima hotărâre de guvern şi de acolo se poate da ordinul de începere”, a spus Pataki.

El nu poate estima cât va dura exproprierea.

 

  1. Ștrudlifest – şvabi, tradiţie, copii fericiţi şi oficialităţi la cratiţă

Mii de ștrudli, sute de persoane, copii fericiţi şi oficialităţi la cratiţă. Cam aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte ediţia din acest an a Ştrudlifest, evenimentul organizat la Casa Schwab de Forumul Democrat German Satu Mare pentru promovarea ştrudliului, acest preparat unic al şvabilor sătmăreni.

Președintele Forumului Democrat German a afirmat că acest eveniment este unul foarte important deoarece Satu Mare este singurul județ în care se prepară ştrudli.

”Doar în județul Satu Mare se face ștrudli, nu se face ștrudli nici în Timișoara, unde sunt șvabii bănățeni, nici în alte locuri unde trăiesc șvabi. Este un eveniment important pentru că este un element important al culturii șvabilor, și obiectul principal al Forumului Democrat German este promovarea culturii germane și păstrarea identităților șvabilor. Ștrudli ne ajută în acest sens pentru că în fiecare familie unde s-a mâncat vreodată ștrudli sau se mănâncă ștrudli, așa cum am spus, cineva a fost șvab sau este șvab și astăzi. În cadrul acestui Strudlifest avem cinci echipe, care pregătesc ștrudli de față cu cei care urmează să deguste acest ștrudli. De asemenea avem și un program cultural, unde copiii, prima dată, pe urmă cei mai în vârstă, dansează dansuri specific șvăbești”, a spus preşedintele FDG Satu Mare, Ioan Leitner.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, şi prefectul Radu Bud, şi-au luat şorţuri şi au trecut la fript ştrudli.

”Este foarte gustoasă, nu e foarte ușor de pregătit. Eu astăzi am aflat,trecând și prin bucătărie, de ce este așa pufos. E, nu numai o mâncare, este dorința de a își păstra identitatea, o parte dintre concetățenii noștri care sunt foarte mândri de originea lor șvăbească. Au o comunitate și în biserică, și, pur și simplu, este un lucru foarte pozitiv, care ne colorează județul prin acest festival. Este a opta ediție, eu cred că o să aibă foarte multe ediții. În schimb, sătmărenii pot deja să se obișnuiască cu acest produs tradițional, numit ștrudel. În multe evenimente culturale apar deja doamnele mai în vârstă, care frământă aluatul, și pe urmă rezultă acest ștrudel foarte gustos. Susținem tot ce este atractiv și este pentru păstrarea tradițiilor noastre. Avem o varietate gastronomică mai rar întâlnită, numai că aceste valori trebuie promovate”, a spus Pataki Csaba.

Copii au avut astfel ocazia să înveţe de la experimentatele bucătărese secretele ştrudliului.

Atmosfera a fost întreținută cu un program artistic specific german.

 

  1. Balul Oamenilor de Afaceri

Cele mai performante firme din județul Satu Mare au fost premiate în cadrul Balului Oamenilor de Afaceri, eveniment care a ajuns la cea de a 23-a ediție.

Potrivit Danielei Culic, directorului Camerei de Comerț și Industrie (CCIA) Satu Mare, principalul organizator al acestui eveniment, în 2016 au depus bilanțurule contabile 8.775 de firme din care 1.659 au ajuns în clasamentul alcătuit de organizatori pe șase categoriiprincipale de activitate. Totodată, Daniela Culic a mulțumit tuturor oamenilor de afaceri și a felicitat societățile ajunse în top.

Apoi s-a trecut la premierea efectivă a primelor locuri de la fiecare domeniu de activitate cu prezență în sală.

După premiere, a început distracția, formațiile XXL și Semnal M fiind responsabile cu buna dispoziție a oamenilor de afaceri sătmăreni.

 

 

  1. Târg de Crăciun în pasajul Corneliu Coposu

 

Primăria municipiului Satu Mare dorește să organizeze, în acest an, cel mai mare Târg de Crăciun care a existat în oraș. Pentru ca totul să fie cum trebuie, nume mari ale muzicii românești vor concerta la Satu Mare cu această ocazie.

Astfel, în data de 8 decembrie, cu începere de la ora 18.00, la Târgul de Crăciun de la Satu Mare va colinda Paula Seling, pe o scenă amenajată special în Pasajul Coposu. Trupa Cargo, mult iubită de sătmăreni, va concerta pe data de 16 decembrie.

Tot la Satu Mare va concerta și Smiley, însă pe data de 22 decembrie, de la aceeași oră și în aceeași locație. 

Vor mai concerta la Satu Mare, Cristian Pomohaci, Gheorghe Turda, Petrică Mureșan, o serie de coruri religioase și laice, trupe de rock, jazz, precum și ansambluri folclorice din județ.

Toate concertele se vor desfășura în Pasajul Coposu de la ora 18.00.