1. Grevă la Finanțele din Satu Mare

 Angajații Administrației Județene a Finanțelor Publice din Satu Mare au oprit, luni, lucrul şi au ieşit în faţa instituţiei.

Liderul de sindicat, Claudia Donca, a declarat că activitatea instituţiei este blocată, nimeni din instituţie nu lucrează şi ghişeele pentru operatorii economici sunt închise. Ea a precizat că doar ministrul Finanţelor poate pune punct grevei, dacă le va aceepta revendicările. Ea admis faptul că greva poate dura şi o săptămână.

Protestatarii sunt nemulțumiți de Legea Salarizării, astfel că au decis, prin această acțiune de protest, să atragă atenția asupra acestui lucru. Protestatarii solicită salariul egal pentru toți cei care practică aceeași muncă.

Problema este că în grila de salarizare există diferenţe şi de 2.000 de lei între angajații din aparatul deconcentrat al Ministerului de Finanțe și al ANAF-ului, și altă grilă pentru minister și ANAF. Ei și-au reluat marţi activitatea.

 

  1. Victimele inundațiilor din 14 Mai 1970, comemorate

Victimele inundațiilor din data de 14 Mai 1970 au fost comemorate la Satu Mare la monumentul ridicat în cartierul care poartă numele datei în care s-a produs tragedia.

La eveniment au fost prezenți, printre alții, parlamentarii sătmăreni Romeo Nicoară, Turos Lorand și Magyar Lorand, subprefectul Altfatter Tamas, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, consilieri locali și județeni, simpli spectatori.

După intonarea Imnului de Stat al României, un sobor de preoți de toate confesiunile s-au rugat pentru cei care au decedat în urma catastrofei din data de 14 Mai, fiind ridicat și un Parastas în memoria lor.

Apoi a luat cuvântul primarul Kereskenyi Gabor care a vorbit despre cea mai mare catastrofă naturală ce s-a abătut de-a lungul timpului asupra orașului Satu Mare.

”În urmă cu 47 de ani s-a declanșat o calamitate care a marcat profund istoria modernă a municipiului Satu Mare. Apa Someșului a năvălit în case, peste ogoare, peste străzile Sătmarului și a unei treimi din județ, distrugând agoniseala de o viață a oamenilor. Someșul a rupt digul de protecție pe malul drept pe raza localității Odoreu. Aici, în data de 13 mai, cotele apelor Someșului urcă de la 422 cm la 610, ca apoi, în 14 mai, 1970, să atingă cota de 770 cm. Pentru a putea stopa inundația, era necesară înălțarea digului cu 1,5 m pe toată lungimea lui. Specialiștii susțin că digurile care rezistau până la un debit de 2000 mc pe secundă, au fost spulberate de viitura care avea un debit aproape dublu – 3.600 mc pe secundă. Puhoiul s-a revărsat apoi peste municipiul Satu Mare.

Bilanțul distrugerilor provocate de ape în acele zile dezvăluie o imagine cutremurătoare: apele au curmat 56 de vieți omenești, au distrus 4.093 de case, au afectat 28.076 de clădiri, și au fost inundate 120 de mii de hectare de teren. În actualul cartier care poartă numele zilei marii tragedii, 14 Mai, apele au atins cota de 2 m. Circulația Rutieră și feroviară a fost întreruptă, astfel că orașlul Satu Mare a fost izolat complet de restul țării.

Privind restrospectiv în trecut, putem afirma cu certitudine că inundațiile din luna mai 1970 reprezintă cea mai mare calamitate naturală abătută asupra orașului  Satu Mare și a împrejurimilor sale. Scrierile vechi amintesc despre inundații produse în secolele 18 și 19, însă niciuna nu a atins cote de peste 900 cm, ca în cazul celei din 1970, iar numărul victimelor și a pagubelor materiale era mai scăzut.

Atunci am stabilit și relațiile de înfrățire cu orașele Zuphten din Germania și Wolfenbuttel din Olanda. Relații care s-au menținut și peste 4 decenii. Iată, astfel, pe lângă cimemorarea victimelor, azi avem posibilitatea de a omagia și solidaritatea sătmărenilor și uriașul efort depus în munca de reclădire. Să păstrăm acest spirit solidar și să-l folosim pentru înflorirea orașului”, a spus Kereskenyi în cuvântul său.

În continuare, au fost depuse coroane de flori din partea Prefecturii, a Consiliului Județean, a Primăriei Satu Mare, a UDMR, PNL, PSD și ALDE.


  1. Satu Mare, în topul județelor cu cele mai mici pensii

  Județul Satu Mare se află în topul județelor cu cele mai mici pensii. Asta reiese dintr-o analiză făcută de Ziarul Financiar pe baza datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii.

Astfel, cele mai mici pensii medii se mai află judeţele Botoșani și Giurgiu cu 790 de lei, după care urmează Vrancea (814 lei), Bistriţa (817 lei), Vaslui (818 lei) şi Satu Mare (822 lei).

Cel mai mare nivel mediu al pensiilor din România se înregistrează în sectorul 1 al Bucureştiului, unde un pensionar a încasat, în luna martie, o pensie medie de 1.445 de lei, cu 47% peste nivelul pensiei medii la nivel naţional (de 981 de lei în luna martie), arată Ziarul Financiar.

În topul judeţelor cu cele mai mari pensii se mai află cele care au avut mulţi angajaţi în industrie, unde salariile angajaţilor au fost mai mari decât media pe economie: Hunedoara (unde pensia medie este de 1.217 lei, nivel ridicat de foştii angajaţi din sectorul minier), Braşov (1.174 lei – unde sunt mulţi pensionari care au lucrat la Uzina Tractorul), Galaţi (1.059 lei – fostul combinat siderurgic Sidex, actual ArcelorMittal), Prahova (1.053 lei – industria petrolieră) şi Gorj (1.043 lei – minerit). În prezent, judeţe precum Hunedoara sau Gorj sunt pe ultimele poziţii din România în clasamentul judeţelor după cifra de afaceri a companiilor, după valoarea exporturilor sau a PIB-ului per capita, ca urmare a dezindustrializării.

 

  1. Director medical nou la Spitalul Județean

 Noul director medical al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare este medicul Marius Roatiș. Acesta îl înlocuiește în funcție pe demisionarul dr. Dumitru Fanea. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.

Dr. Dumitru Fanea a demisionat ieri din cauza crizei de medicamente cu care se confruntă Spitalul Județean.

Noul director medical, dr. Marius Roatiș, este specialist în Chirurgie plastică și Microchirurgie reconstructivă. fiind unul dintre cei mai apreciați specialiști din cadrul SJU Satu Mare.

 

  1. Pistoale și muniție, descoperite într-un autoturism la Petea

 Polițiștii de frontieră din cadrul PTF Petea au descoperit, într-o autoutilitară condusă de un cetățean român, 5 pistoale și muniții (4 din ele din categoria armelor letale supuse autorizării), pe care acesta a încercat să le introducă ilegal în țară.  

În data de 14 aprilie a.c., în jurul  orei 15.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, s-a prezentat pentru a intra în țară cetățeanul român A.C., în vârstă de 42 ani, din județul Satu Mare, conducând o autoutilitară marca Mercedes Benz. Din primele verificări s-a constatat faptul că acesta transportă diverse bunuri second-hand.

Pe timpul controlului, polițiștii de frontieră au descoperit într-o cutie, 5 pistoale de diferite mărcii, 4 dintre acestea din categoria armelor letale supuse autorizării, 7 încărcătoare și muniție aferentă acestora, pentru care bărbatul nu deținea documente legale.

Polițiștii de frontieră efectuează în cauză cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată, la finalizare urmând a fi dispuse masurile legale  ce se impun.

Armele, încărcătoarele și muniția au fost ridicate în vederea confiscării de polițiștii de frontieră, acestea fiind predate Serviciului Arme şi Muniții din cadrul I.P.J. Satu Mare în vederea continuării cercetărilor.