1. Un șmecher a distrus terasa unui local

 Satu Mare a ajjuns din nou pe toate canalele de televiziune, şi nu cu o ştire pozitivă, ci cu un bărbat care a intrat cu maşina, de bună voie, în terasa unui local din centrul muncipiului Satu Mare.

În data de 10.06.2017, în jurul orelor 19.45, în timp ce dreptul său de a conduce era suspendat, Florin Tarța a condus un autoturism marca Audi în Piața 25 Octombrie din mun. Satu Mare, și, cu intenție, a intrat într-o terasă amenajată, distrugând mesele și scaunele cu care aceasta era mobilată, cauzând un prejudiciu în cuantum de 4000 lei. Conducătorul autoturismului și-a continuat deplasarea prin zona pietonală, unde se aflau și copii, arătând semne obscene, strigând și înjurând persoanele prezente, ceea ce a condus la indignarea și terifierea publicului.
Astfel, în cauza înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare sa dispus punerea în mișcare a acțiunii penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de distrugere, prev. de art. 253 alin. (1) Cp, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin. (2) Cp, și tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 Cp, toate cu aplic. art. 38 alin. (1) Cp, iar fată de inculpat, procurorul de caz a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, în sarcina acestuia instituindu-se o serie de obligații.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

  

  1. Deversări periculoase în Someş, în zona Unicarm

 O echipă Greenpeace din Ungaria, România și Slovacia a investigat un caz de contaminare a râului Someș. Măsurătorile arată că în râu au fost deversați poluanți cu risc mare de infecție. Organizația de mediu se așteaptă ca autoritățile române să acționeze de urgență împotriva poluării pentru a proteja sănătatea publică.

Pe 1 iunie, experți Greenpeace din Ungaria, România și Slovacia au investigat un caz de poluare a râului Someș în județul Satu Mare, în localitatea Vetiș. Experții au descoperit că în râu, la doar câțiva kilometri de granița cu Ungaria, sunt deversate reziduuri urât mirositoare.

Organizația de mediu a luat probe de apă direct din locul în care este deversată în Someș apa reziduală printr-o conductă din apropierea fabricii de procesare a cărnii Unicarm, a prelevat probe de apă de la 200 de metri în amonte și aval de această conductă, precum și de la 4-5 kilometri în aval, de-a lungul părții ungurești a Someșului. Greenpeace a prelevat probe de apă și de unde râul curge mai lent. Mostrele au fost răcite și transportate la un laborator acreditat în Ungaria unde au fost examinate biologic și chimic.

Analiza chimică și biologică a mostrelor de apă prelevate în amonte de locul în care apele reziduale ajung în Someș arată o calitate bună a apei râului.

Rezultatele analizelor confirmă faptul că apele reziduale provenind din conducta situată în apropiere de fabrica Unicarm poluează grav Someșul. Apele reziduale netratate sunt contaminate cu resturi animale și materii fecale și prezintă un grad semnificativ de contaminare chimică și bacteriologică. Gradul de contaminare cu bacteria infecțioasă E-coli depășește de câteva ori valorile admise. În mod clar, materiile deversate în râu ar trebui să fie considerate deșeuri periculoase, cu risc de contagiune.

La două sute de metri în aval de conducta de deversare a fost observată o poluare bacteriologică și biologică accentuată. Numărul de colonii de bacterii, care în mod normal este de 100/ml, se ridică la peste 3000/ml. Poluarea râului a putut fi observată încă la doi kilometri distanță, în localitatea maghiară Csenger.

Este inacceptabil că în ciuda promisiunilor autorităților române, contaminarea râului încă nu a fost oprită, chiar la câteva săptămâni după ce a izbucnit acest scandal. Deșeuri organice netratate, contaminate continuă să ajungă în Someș, iar de acolo ajung mai departe în Tisa,” adaugă Simon Gergely, chimist, expert regional Greenpeace.

 

 

  1. Primarul analizează activitatea Poliţiei Locale

 Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a declarat, într-o conferinţă de presă, că se face o evaluare a activităţii Poliţiei Locale şi trebuie luate unele măsuri, nefiind exclusă varianta unor schimbări de personal. Astfel, şeful Poliţiei Locale, Ioan Precup, ar putea fi demis. Surse politice afirmă că deja soarta lui Precup este deja decisă.

“Este în curs de finalizare această analiză privind activitatea Poliţiei Locale. În urma acestei evaluări va trebui să luăm anumite decizii în legătură cu instituţia respectivă. Nu cred că trebuie să ne  împotmolim la o speţă sau alta, dar, din păcate, sunt din ce în ce mai multe. Este un fenomen, azi dorm doi inşi, ieri s-au luat la bătaie… Eu ştiu că de îndată au fost luate măsurile, au fost băgaţi în comisia de disciplină. Repet, nu este vorba despre o speţă izolată. Ceea ce am propus este ca această instituţie va trebui să reprimească sau să dobândească respectul cetăţenilor şi acest lucru nu se poate realiza dormind”, a spus Kereskenyi.

El a adăugat că trebuie eficientizată activitatea Poliţiei Locale.

“Noi avem o Poliţie Locală cu un efectiv foarte mic relativ cu alte oraşe. În organigramă sunt 108 angajaţi în total, în comparaţie cu Buzăul, oraş care nu este cu mult mai mare ca noi, unde sunt 530 de poliţişti locali. Eu nu zic că ar trebui să angajăm şi noi vreo 400, dar în primul rând, am acest obiectiv, să eficientizăm activitatea Poliţiei Locale şi acest lucru se poate face dacă agenţii locali sunt vizibili, şi desfăşoară o activitate în ceea ce priveşte menţinerea ordinii şi liniştii publice, respectiv pe linie de circulaţie. Aici poate că mai trebuie completat efectivul. Au fost făcute nişte angajări, au fost scoase la concurs 17 posturi s-au prezentat numai vreo 7 şi au luat concursul”, a mai spus primarul.

Întrebat dacă se impune schimbarea şefului instituţiei, Ioan Precup, primarul nu a exclus această variantă.

“După această evaluare care se desfăşoară şi la ora actuală trebuie să fie modificări care să ducă la eficientizarea instituţiei. Aceste modificări pot să se materializeze şi cu anumite schimbări de personal, dar în momentul de faţă instituţia are un şef care îşi desfăşoară activitatea  şi să-şi asume toate responsabilităţile care îi revin”, a spus edilul.

 

  1. Groapa lui Gyuszi, pericol public

Groapa lui Gyuszi din centrul municipiului Satu Mare este un adevărat pericol public. Un copil s-a rănit, destul de serios, după ce o scâdură a cedat şi i-a provocat rană în zona abdominală.

“Multumim domnului primar şi administraţiei locale pentru buna întreţinere a spaţiilor publice din centrul oraşului. Chiar trebuie să se întâmple ceva mai grav pentru a se lua măsuri?”, a scris pe facebook un părinte.

Primarul Kereskenyi Gabor a anunţat în repetate rânduri că lemnul de tek va fi înlocuit cu un material nou format din lemn şi plastic. Iniţial lucrările trebuiau să fie terminate până de Ziua Oraşului, după care s-a anunţat că lucrările vor fi începute după Ziua Oraşului.f Form

 

  1. Probleme la ștrand

Primăria Satu Mare analizează din nou contractul de concesiune a ştrandului firmei omului de afaceri Vasile Ţânţaş, fiind posibilă diminuarea suprafeţei contractate. Anunţul a fost făcut de primarul Kereskenyi Gabor într-o conferinţă de presă.

“Contractul de concesiune este analizat în momentul de faţă de o comisie din care fac parte atât consilieri locali de la fiecare formaţiune politică cât şi angajaţi din primărie, care analiezază stadiul contractului. Nu ştiu care va fi verdictul Comisiei, dar în orice caz se va impune diminuarea suprafeţei concesionate pentru că aşa se pare că acutalii concesionari nu sunt în stare să facă investiţiile pe teritoriul strandului vechii şi pe zona inundabilă. În orice caz, consider că un pas care este sigur în momentul de faţă, este diminuarea suprafeţei contractuale la perimetrul unde îşi desfăşoară ei activitatea, deci partea care este îngrădită”, a declarat primarul.

Contractul respectiv a mai fost analizat pe vremea fostei conduceri a municipiului. Atunci s-a propus rezilierea contractului, dar propunerea comisiei nu a fost trecut de votul consilierilor locali.