1. Ziua Armatei, cu Dragnea și Tudose

 Ziua Armatei a fost sărbătorită, la fel ca în fiecare an, și în municipiul Carei. Manifestările dedicate acestei sărbători s-au desfășurat la Monumentul Ostașului Român din centrul orașului, unde în prezența autorităților județene, locale și militare, precum și în prezența prim-ministrului României Mihai Tudose, președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și a ministrului Apărării Naționale, Mihai Fifor, a avut loc un ceremonial fastuos.

Evenimentul a debutat la ora 11.30. În deschiderea ceremonialului a fost ascultat Imnul Naţional al României, după care a urmat slujba de pomenire a celor căzuţi pe câmpul de luptă pentru neam şi ţară.

De asemenea, veteranii Invictus au predat Drapelul României oficialităților prezente la eveniment.

 

  1. Paradoxul bursei: cozi interminabile și puține angajări

La Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți care s-a desfășurat la Satu Mare au participat 750 de persoane in căutarea unui loc de muncă din care 16 au fost angajate în ziua bursei. Din chestionarele completate de către agenții economici  a rezultat faptul că 124 de persoane au fost  selectate in vederea participării la interviu pentru angajare, transmite conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Satu Mare (AJOFM).

Cu ocazia bursei, AJOFM Satu Mare a pregătit două standuri speciale, unul pentru ucenicia la locul de muncă unde s-au  prezentat facilitățile de care vor beneficia atât angajatorii cât și persoanele care doresc să urmeze un program de ucenicie. Cel de al doilea stand a prezentat oferta cursurilor de calificare pe care AJOFM Satu Mare le derulează în anul 2017. De asemenea, s-a prezentat și  oferta  locurilor de muncă din Uniunea Europeană prin standul realizat de reprezentantul Eures.

,,Considerăm ca această bursa a fost de un real folos atât pentru agenții economici participant, cât si pentru tinerii absolvenți, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sau care doresc să-și schimbe profesia.

AJOFM Satu Mare va răspunde cu promtitudine la orice solicitare a agenților economici de a organiza noi burse care să le permită acestora să-și gasească forța de muncă de care au nevoie”, se arată într-un comunicat emis de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 

  1. Ministrul Dialogului Social a primit susţinerea TSD şi i-a ascultat pe sindicalişti

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-a aflat în vizită în judeţul Satu Mare. El a avut o întâlnire cu conducerea Tineretului Social Democrat, după care s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor.

Prima oprire a făcut-o la sediul PSD Satu Mare, unde tinerii social-democrați din Satu Mare au votat rezoluția de susținere a lui Gabriel Petrea pentru un nou mandat de președinte al TSD, la Congresul Național care se va desfășura în 12 noiembrie la București.

Gabriel Petrea și-a prezentat obiectivele pentru următorul mandat.

Președintele Organizației Județene de Tineret, Bran Ioana, le-a spus colegilor că, sub conducerea lui Gabriel Petrea, TSD a reușit să impună mai mulți tineri în poziții de decizie și că tinerii și-au câștigat dreptul de a discuta de pe poziții de egalitate cu seniorii.

De asemenea, Ioana Bran i-a invitat pe tineri să vină cu propuneri pentru acțiunea pe care TSD o va face la nivel județean, ”România frumoasă”, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

La rândul său, președintele PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca le-a mulțumit tinerilor pentru plusul de valoare pe care îl aduc în PSD și i-a îndemnat să-și facă echipă puternică la nivel național deoarece este nevoie de tineri în poziții de decizie.

La întrunire au mai participat, pe lângă tineri din toate localitățile, trezorierul național al TSD și președinte al TSD Ialomița, Ștefan Țintă și senatorul Gabriel Les.

Gabriel Petrea a avut programată, a doua zi, o întâlnire cu oficialităţile locale, sindicatele și patronatele, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din județ.

A fost primit de prefectul Darius Filip, după care a participat la ședința ordinară a Comisiei de Dialog Social. Discuțiile au fost pe tema proiectului de lege pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011, inițiat de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social și proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea H.G. nr. 1260/2011 privind sectoarele de activitate, inițiat de Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.

Ministrul a declarat că are o formă de proiect aproape de final pe care speră să o introducă repede în Parlament, astfel încât să poată intra în vigoare din 2018.

 

  1. Protest la Prefectura Satu Mare: Jos Dragnea!

 Blocul Național Sindical (BNS) invocă o lipsă de reacție din partea Guvernului și cere sprijinul Instituției Prefectului pentru rezolvarea a două teme de interes pentru mișcarea sindicală. Protestul este unul de amploare, desfășurându-se la nivel național, în nu mai puțin de 30 de județe.

Concret, Blocul Național Sindical invocă o lipsă de reacție a Guvernului în ceea ce privește solicitarea sindicatelor de a renunța la măsura de transfer a contribuţiilor sociale integral în sarcina salariaţilor. Reprezentanții filialelor județene BNS vor transmite prefectului o solicitare de sprijin a demersului BNS pentru două teme de interes pentru mişcarea sindicală, și anume transferul contribuţiilor sociale integral în sarcina salariatului, de la 1 ianuarie 2018, respectiv modificarea Legii 62/2011 privind dialogul social.

Prşedintele BNS Satu Mare, Mircea Miclăuş, le-a spus colegilor cât de periculoase sunt aceste modificări pentru românii muncitori. El a spus că acum e momentul ca românii să arate că nu sunt sclavii nici ai guvernului, nici ai patronilor.

Ei au scandat: Jos Dragnea! Jos Tăriceanu! Nu suntem sclavi!

Acțiunile de protest se desfășoară la nivel național, în județele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea, precum și în Municipiul Bucureşti.

 

  1. Tineri prinși în timp ce își pregăteau droguri în centrul Sătmarului

O  patrulă de jandarmerie aflată în serviciu în municipiul Satu Mare a observat doi tineri care îşi confecţionau ţigări, într-un gang din centrul oraşului.

La apariţia oamenilor legii, cei doi s-au speriat, încercând să arunce bunurile pe care le aveau în mână.

În fapt, tinerii au încercat să-şi confecţioneze ţigarete, folosind vegetale uscate care erau ambalate în plicuri de mici dimensiuni.

Patrula a procedat la identificarea celor doi tineri, iar ulterior a trecut la efectuarea controlului corporal.

Existând suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea infracţiunii  Deţinere de droguri de risc pentru consum,jandarmii au întocmit un proces verbal despre împrejurările constatate pe numele tinerilor. Actele de sesizare au fost înaintate Poliţiei pentru continuarea cercetărilor în cauză.