1. Viorel Pintea a fost dus la închisoare

Curtea de Apel Oradea a pronunţat sentinţa în dosarul în care fostul director al APIA Satu Mare, Viorel Pintea, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Viorel Pintea a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Sentinţa este definitivă, fostul director al APIA Satu Mare fiind reţinut şi încarcerat.

În iunie 2016, fostul director al APIA Satu Mare a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare la trei ani de închisoare pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua 3.000 de euro mită de la un fermier.

Viorel Pintea a fost pus sub acuzare şi apoi reţinut în 2013. Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fostul şef al APIA a fost prins în flagrant de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea taman când lua mită 3.000 de euro pentru a nu dispune controale la culturile de viţă-de-vie ale unui fermier care primise fonduri europene.

Anchetatorii susţin că Pintea nu este la prima ispravă de acest fel. În lunile martie şi mai 2012, Viorel Pintea, în calitate de director la APIA Satu Mare, a cerut de la un fermier, denunţător în cauză, 2.500 de euro respectiv 5.000 euro, „pentru a nu dispune controale în legătură cu activităţile agricole desfăşurate de acesta, respectiv la culturile de viţă-de-vie pe care fermierul le deţinea în judeţul Satu Mare şi pentru care a accesat fonduri europene substan-ţiale“. Din sumelor cerute, Viorel Pintea ar fi primit de la fermier 2.500 de euro şi 3.000 de lei.

În 22 noiembrie, Viorel Pintea i-ar fi cerut fermierului alţi 3.000 de euro, „pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, constând în nedispunerea unor controale la acti-vităţile agricole ale denunţătorului, al căror rezultat risca să atragă o răspundere administrativă“, după cum a precizat DNA.

  

  1. Primăria reintroduce ordinea în zona Bercu

Primăria Municipiului Satu Mare a făcut un pas important pentru a sistematiza construcțiile din zona de agrement Bercu Roșu și Bercu Mare.

Prin proiectul de hotărâre care a primit în 26 octombrie votul favorabil al consilierilor locali, executivul Primăriei a reușit să rezolve o problemă stringentă a locuitorilor din zona de agrement privat, care solicitau de ani de zile măsuri concrete în vederea obţinerii adreselor necesare pentru înscrierea acestora în actele de identitate.

Prin adoptarea proiectului de hotârâre s-au introdus în nomenclatorul  stradal al municipiului Satu Mare doisprezece drumuri și o stradă nouă. Astfel, se vor putea atribui numere de imobil unice pentru o identificare clară şi exactă a construcțiilor din zonă, fie că sunt case de vacanță sau case de locuit.

Mai mult, în vederea completării informațiilor, specialiștii din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare s-au preocupat să întocmească o hartă digitală  cu aceste informaţii şi au stabilit limitele drumurilor aparţinând domeniului public al municipiului, din această zonă.

“Nu dorim să transformăm zona Bercu în zonă de locuit, dar era normal ca cetățenii care locuiesc în această zonă să aibă în cartea de identitatea adresa corectă la care domiciliează. E adevărat că în ultimii ani au apărut în zonă tot mai multe case de locuit, însă nu trebuie să trecem cu vederea normativele privind disciplina în construcții. Conform Planului Urbanistic General, zona Bercu reprezintă o zonă de agrement privat, însă asta nu înseamnă că aici trebuie să domnească haosul. Prin acest proiect punem capăt problemelor care priveau imobilele și reintroducem ordinea”, a declarat primarul Kereskényi Gábor.

Având în vedere că, în această zonă construcţiile au destinaţia doar de case de vacanţă şi nu case de locuit, Primăria informează cetățenii municipiului Satu Mare care doresc să îşi stabilească domiciliul sau reşedinţa la o adresă situată în zona Bercu Mare sau Bercu Roșu că, acest lucru va fi posibil doar în cazul în care proprietarul imobilului şi solicitantul actului de identitate, va prezenta o declaraţie autentică că nu deţine pe raza municipiului Satu Mare un alt imobil cu destinaţie de locuinţă. În casele de vacanţă din aceste zone proprietarul imobilului va putea primi în spaţiu după caz soţul/soţia sau membri de familie până la gradul 1 de rudenie.

  

  1. Vântul a dezvelit hotelul Dacia

Vântul a dezvelit hotelul Dacia din municipiul Satu Mare. Prelata care acoperea faţada s-a desprins şi a căzut, arătând lumii adevăratul dezastru în care se află clădirea. Unele geamuri nici măcar nu sunt închise, iar imaginile sunt de-a dreptul dezolante.

La faţa locului au ajuns oamenii omului de afaceri Vasile Ţânţaş care au început să tragă de prelată, să nu cadă peste trecători.

Imaginile sunt de-a dreptul dezolante. Deocamdată nu se ştie ce se va întâmpla cu această clădire simbol a oraşului.

  

  1. Viceprimar în incompatibilitate și fals în declarații

  Agenția Naționalã de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate și fals în declarații în cazul unui ales local din județul Satu Mare. Este vorba despre viceprimarul comunei Santău, Sergiu Silaghi, care a fost pus la colț de ANI, instituția sesizând în acest caz Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei.

În perioada 27 iunie 2012 – 13 aprilie 2017, a deținut și a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de persoanã fizicã autorizatã în cadrul Silaghi Sergiu Persoanã Fizicã Autorizatã, încãlcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

De asemenea, întrucât persoana evaluatã nu a menționat în declarațiile de avere depuse în calitate de viceprimar în anii 2014, 2015 și 2016, calitatea de comerciant persoanã fizicã în cadrul Silaghi Sergiu Persoanã Fizicã Autorizatã (deținutã începând din data de 02 februarie 2009), Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Carei, în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevãzutã de art. 326 din Codul Penal al României.

 

  1. Lemne transportate cu autofrigorificele

 Hoți sunt tot mai inventivi în județul Satu Mare. Persoanele care transportă ilegal lemne au ajuns să se specializeze pe utilitare frigorifice, doar pentru a scăpa de controalele poliţiştilor şi ale jandarmilor din trafic.

Afirmaţia a fost făcută în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică chiar de către şeful Jandarmeriei Satu Mare, Ovidiu Popa. Astfel, hoţii scapă în cazul acţiunilor organizate de instituţii în care opresc pentru control autospeciale care transportă lemne.

În acest caz, susţine Popa, soluţia ar veni din partea populaţiei, care ar trebui să anunţe mjloacele de transport ilegale. Cunoscând exact şi legea, hoţii transportă lemne la limita dintre contravenţie şi infracţiune, pentru a scăpa de dosare penale. Astfel, preferă să transporte mai puţine lemne, iar dacă sunt prinşi riscă doar o amendă.

Datele prezentate de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu Mare, Sorin Stan, arată că în cadrul acţiunii Scutul Pădurii, la nivelului judeţului an fost aplicate 1.646 de sancţiuni în valoare de 644.237 de lei. Au fost fiind întocmite 56 de dosare penale, confiscată cantitatea de 193 mc de lemne, alături de 12 autovehicule, 13 atelaje hipo şi 18 motoferăstraie.