1. Tineri prinși cu etnobotanice în spatele școlii ,,Constantin Brâncoveanu

 Un echipaj al Poliției Locale Satu Mare a surprins în spatele Școlii Gimnaziale ”Constantin Brâncoveanu”, șase tineri care consumau substanțe etnobotanice. Asupra lor, polițiștii locali au găsit țigări și mai multe pliculețe cu substanțe etnobotanice.

Cei șase tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, au fost conduși la sediul Poliției Locale, care a sesizat Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Satu Mare.

Prezența echipajelor Poliției Locale în zona școlilor a fost intensificată de la începutul anului școlar, tocmai pentru a garanta siguranța elevilor. În acest caz nu a fost vorba despre elevi care frecventau Școala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu”, însă datorită faptului că patrula de poliție se afla în zona școlii s-a reușit depistarea acestor tineri.

Acest caz confirmă încă o dată necesitatea aplicări măsurilor pentru creșterea gradului de siguranță în perimetrul școlilor, prin activități preventive specifice, monitorizarea unităților de învățământ, includerea unităților identificate cu grad de risc în intinerariile de patrulare, adaptarea dispozitivelor de ordine și siguranță publică în funcție de situația operativă.

 

  1. A fost dezvelit bustul primului profesor de limba română din Satu Mare

Bustul marelui patriot Petru Bran (1821-1877), primul profesor de limba română din Satu Mare a fost dezvelit în faţa Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavril” din municipiu, în prezența unui sobor de preoţi şi a numeroşi oameni de cultură.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare și în parteneriat cu Protopopiatul Greco- Catolic Român Satu Mare.

Figura proeminentă al lui Petru Bran este legată de începuturile învăţământului sătmărean în limba română. Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 în comuna Tohat, într-o străveche familie de preoţi. El este unul dintre cei 12 copii ai preotului Ioan Bran. După studiile primare, în perioada 1832- 1838, a urmat cursurile liceului din Baia Mare şi apoi teologia la Blaj, fiind hirotonisit preot în anul 1844. A fost un student strălucit despre care profesorul său, Ilie Vlassa, vorbea cu deosebită admiraţie chiar şi la adânci bătrâneţi. A slujit în parohiile Chilioara şi Hidig (Măierişte), iar apoi a ajuns vicenotar al sinodului notarial al Şimleului şi administrator al protopopiatului Pericei.
După o scurtă perioadă în care este paroh – protopop la Craidorolţ, în anul 1857 episcopul Ion Alexi îl aduce la Satu Mare în locul lui Ioan Gulovici, preot rutean care ajunge canonic la episcopia din Gherla. Moştenirea lăsată de Gulovici a fost una dezastruoasă, acesta nici măcar nu vorbea limba română. Trecând prin dificultăţi de neimaginat, Petru Bran înfiinţează prima catedră de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal, la 12 octombrie 1859 şi pune bazele unei Societăţi de lectură a elevilor români din Satu Mare. În 1874 tipăreşte volumul „Mărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită la Satu Mare. Biblioteca românească sporeşte pe an ce trece, Societatea de lectură fiind un loc în care se învăţau poezii şi cântece româneşti. Dar viaţa ei nu a fost prea lungă pentru că în 1875, biblioteca este vandalizată şi cartea românească dispare din şcoală pentru mulţi ani. Activitatea literară al lui Petru Bran este destul de consistentă, vreme de două decenii – între anii 1850- 1870 – numele său apare în diverse publicaţii, îndeosebi în „Foaie pentru minte, inimă şi literatură” din Braşov şi „Sionul Românesc” din Viena.

  

  1. Concursul național de muzică folk „Octavian Bud”- un succes

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a organizat în perioada 10-11 noiembrie 2017 prima ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică Folk „Octavian Bud”.
Ideea acestui eveniment este aceea de a cinsti așa cum se cuvine memoria celui ce a fost Octavian Bud, o emblemă a folkului sătmărean, dar și național.
Octavian Bud a fost unul dintre cei mai cunoscuți folkiști din România. S-a născut în 18 iunie 1958, la Satu Mare şi a început să cânte la chitară din clasa a VIII-a. În perioada 1983 – 1985 a fost membru al Cenaclului Flacăra, apoi al Cenaclului „Totuşi Iubirea”. În Cenaclul Flacăra a cântat alături de regretatul Emilian Onciu, în grupul folk „Trupa din Nord”. În 1984 a primit premiul Cenaclului Flacăra pentru cea mai bună compoziţie a anului – „Niciodată”.
Satu Mare este o emblemă a folkului național. Mircea Florian, născut la Satu Mare fiind printre pionierii folkului românesc.
Festivalul Național de Muzică Folk ,,Octavian Bud“ este conceput ca o manifestare artistică și culturală care s-a adresat interpreților și compozitorilor de muzică folk din țară și a avut drept scop descoperirea și promovarea de noi talente de creație și interpretare a muzicii folk.
În urma deliberării juriului au fost acordate următoarele premii:

Marele premiu: Ionuț Stoian – Neamț

Individual:

Premiul I – Gojkovics David – Constanța

Premiul II – Rațiu Daniela – Satu Mare

Premiul III – Ailenei Sânziana – Neamț

Premuiul special al juriului – Bălaj Patricia – Satu Mare

Grupuri:

Premiul I – Pulse – Sighetul Marmației

Premiul II – „Emilian Onciu” – Satu Mare

Premiul III – Podul de Folk

Premiul special al juriului – Pro Music – Negrești Oaș
În cadrul Galei de Premiere au susținut recitaluri: Andrei Păunescu, Magda Puskas, Vasile Mardare, George Negrea, Adina Hodișan, și Grupul folk „Eu Cred”.

 

  1. Satu Mare, învinsă în finala pentru titlul de Capitala Tineretului

 

Municipiul Satu Mare a pierdut finala pentru titlul de Capitala Tineretului din România. Ajuns în ultimul act alături de municipiile Iași și Baia Mare, Sătmarul a ieșit cu fruntea sus din această competiție și va continua să profite la maximum de experiența acumulată. Finala a fost câștigată de Baia Mare, care va prelua titlul de Capitală a Tineretului în 2018.

Inițiatorii conceptului Connect to Satu Mare s-au declarat mulțumiți de prestația Sătmarului în acest concurs și promit să continue proiectul care s-a bucurat de nenumărate aprecieri în ultimele luni.

,,Nimeni nu a crezut că vom ajunge în finala Capitala Tineretului din România. Nu am reușit să câștigăm, deși am dat toată silința împreună cu SamStudia și ceilalți parteneri, cărora le mulțumim pentru implicare! Mulți ani de neglijență în domeniu nu se poate recupera în câteva luni … dar mergem mai departe, facem din Satu Mare un oraș orientat către tineri. Sincere felicitări Baia Mare!”, este mesajul lui Butka Gergo.

Municipiul Baia Mare a preluat titlul de Capitală a Tineretului din România la Summitul Tinerilor, care a avut loc la Bacău.

 

  1. Adrian Marc a trecut concursul pentru şefia Spitalului Judeţean

 

Singurul candidat pentru postul de manager al Spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, a trecut examenul, obţinând nota 9,28.

Adrian Marc a primit nota 9,22 la evaluarea proiectului de management şi 9,34 la evaluarea abilităţilor manageriale.

Marc a mai condus spitalul timp de patru ani. El şi-a propus o serie de proiecte europene pentru modernizarea spitalului, precum construirea unui nou corp de clădire, extinderea şi modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe