Satu Mare deţine tristul record al celei mai mici speranţe de viaţă, din întreaga Românie, poziţie la consolidarea căreia a contribuit decisiv amănuntul că bărbaţii din judeţul nostru, au o medie de viaţă de doar 68 de ani.

Acuma, orice s-ar zice, Sătmarul nu este cea mai săracă zonă din România şi atunci cum se justifică acest macabru loc fruntaş pe ţară?

Oare ce le lipseşte bărbaţilor noştri de-i suflă moartea aşa de repede de pe pământ?

Din păcate, nici cu femeile nu stăm prea bine, cel puţin din punct de vedere al (supra)vieţuirii, pentru că şi ele, la rândul lor, chiar dacă trăiesc – în medie – cu peste opt ani mai mult decât bărbaţii, adică 76, 29 de ani, conform aceleiaşi statistici, tot ultimul loc îl ocupă şi ele, între femeile patriei.

Nasol de de tot, dacă stăm să ne gândim, că până şi năpăstuitul judeţ Vaslui, considerat polul sărăciei din România, ne-a luat-o de multă vreme, înainte – cel puţin în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a locuitorilor.

Nişte doftoriţe foarte sprinţare au declarat la televiziune că speranţa redusă de viaţă în rândul bărbaţilor sătmăreni ar fi cauzată de o alimentaţie absolut nesănătoasă, bazată pe grăsimi animale, în special de porc, la care se adaugă uriaşele cantităţi de pălincă şi vin, îngurgitate de-a lungul unei vieţi vesele şi îmbelşugate dar din păcate, după cum se vede, din ce în ce mai scurtă, cu chefuri multe şi mişcare puţină.

Acuma ce am putea face noi, ca să mai săltăm oleacă de pe locul morţii subite?

Multe nu prea. Pentru că sătmăreanul nu va renunţa la slănină, iar la pălincă, nici atât!

Lăsând gluma la o parte, noi credem că s-ar impune o strategie medicală care să vizeze o profilaxie eficientă.

Poate că ar trebui promovat mai mult în meniul nostru, peştele. Amintiţi-vă numai de celebrul slogan ceauşist, ”Nicio masă fără peşte!”. Ceauşist, ceauşist dar un miez de dreptate tot avea îndemnul acela comunist.

Dacă înlocuim porcul cu peştele, oare cu ce am putea înlocui pălinca?

Cu potolul, mai treacă – meargă, că până şi carnea de pui e ieftină, sănătoasă şi aproape comestibilă în unele situaţii, dar la drept vorbind, pălinca noastră, chiar că nu ai cu ce s-o înlocuieşti, o spun cei care se pricep mai bine, cum că pălinca noastră e aşa de bună, încât pur şi simplu nu poţi să pui în păhără, nimic pe lumea asta, în locul ei!

Apăi cu trăitul, bine zice vorba din bătrâni: ”Lumea asta nu-i a me, ceielaltă, nici aşe!”

 

Chiar dacă fâlfâie printre petalele de trandafiri de vară târzie doar un simplu zvon, totuşi, şi la Sătmar se pune vârtos de înfiinţarea unui nou partid, pre numele său, Partidul Liberal Reformist sau Reformator, mă rog, ceva pe acolo.

Pe fondul haloimăsului din PNL Satu Mare – instaurat de câteva luni bune şi care nu a dus decât la subţierea pe zi ce trece a partidului lui Klaus Johannis – nu este prea greu pentru reformiştii ăştia, să cam ia caimacul liberal din zonă, mai ales că în fruntea acestei interesante mişcări se va afla, sau deja chiar se află?, nimeni altul, decât deputatul Ovidiu Silaghi, cel pe care Crin Antonescu a căutat să-l şunteze din toate poziţiile, atâta doar că astăzi, Silaghi e bine mersi, în vreme ce Crinuţul Antonuţul, cel care şi-a dat demisia doar un piculeţ, se pare că a pierdut definitiv partida în interiorul PNL.

Bine zice proverbul strămoşesc conform căruia cine sapă groapa altuia… va ajunge preşedintele României, la anu şi la şohanu, ca să rămânem în buna noastră tradiţie populară, atât de expresivă când e să pună o etichetă pentru un papagal de deltă.

În orice caz, nemulţumirile din PNL dau deja peste buza cazanului, iar liberalii din teritoriu, exact aceia care reprezintă defapt, partidul, se văd lăsaţi cu ochii în soare.

Dar nici bine nu a trece fierbinţeala asta, că pe la PNL Satu Mare va şi trebui organizată o mândreaţă de conferinţă judeţeană de alegeri, că doară birouaşul de acum, e numa unul interimar, cu mandat extrem de restrâns, astfel că funcţionează, strict pe cote de avarie.

Lupta va fi mare pentru preşedinţia judeţeană, mai ales că preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian ştef, liderul organizaţiei municipale PNL Satu Mare, ar fi dat de înţeles că nu-l interesează fotoliul de preşedinte penelist pe judeţ, aşa că-i loc destul pentru orice circăreală.

Oamenii de bdizuială şi credinţă ai deputatului Romeo Nicoară, actualul preşedinte interimar, numit direct de la Bucale, tocmai pe când începea a se ofili Crinul, sunt – în esenţă – nişte indivizi oneşti, dar cu rarisime excepţii, însă nu mai mult de una sau două, ei nu puteau aduce voturi la PNL, nici măcar din propria lor familie, dacă mă înţelegeţi ce vreau să spun.

Apoi, Bucureştiul, dându-şi seama că Romeo a cam scrântit-o, a impus lărgirea Biroului Interimar. Astfel că au fost cooptaţi – anevoie! – şi primarii PNL din teritoriu.

Autoexilat de aproape trei cincinale din Sătmarul natal, deputatul Nicoară nu prea mai ştie cu ce se mânâncă liberalismul la Satu Mare, şi acest lucru a fost cât se poate de vizibil, mai ales după ce a cârpocit, cu chiu cu vai, primul Birou Interimar Judeţean, după plecarea lui Ovidiu Silaghi.

Deocamdată, liberalii se mănâncă între ei şi habar n-au, de ce au făcut indigestie, cu toţii!

 

Războiul politic de la Păuleşti pare a fi fără de sfârşit. Dom primar se dă lovit în aripă, asta după ce el însuşi a…lovit un gard nevinovat şi migălos ornat, de pe raza oraşului Ardud, fiind depistat cu o frumoasă alcoolemie, la volanul maşinii Primăriei, dacă mai ţineţi minte.

Omul spune, oricui are răbdare să-l asculte, că nu va mai candida la Primărie dar cei care-l cunosc mai bine, spun că asta nu-i decât o micuţă diversiune din arsenalul care i-a asigurat hunţutului de Ioşka, supravieţuirea în funcţii diverse de şef, cel puţin în ultima jumătate de veac.

Păruiala mare s-a dat însă pe fotoliul de viceprimar, piesă de mobilier promisă iniţial de către darnicul dar nu tocmai harnicul Ioşka, pedelistului Zenoviu Bontea, însă valurile istoriei recente au mutat cu furie scaunul cu pricina, tot sub dosul fostului vice, Valer şuta.

Dar ce nu ştiau cei de la Primărie, a fost faptul că dom Zenoviu le cam are cu legea, astfel că, în semn de crâncenă răzbunare, a şi pus tunul greu al denunţurilor de tot felul, pe cei din Primărie şi credeţi-ne că a avut ce scrie la zapiscă!

A început meticulos, cu Ioşka dar mai nou i-a ajuns în gheare şi

”uzurpatorul„ viceprimar, care a picat în plasă ca un fraier, că l-a prins Agenţia Naţională de Integritate cu firma privată în plisc, în vreme ce se îndeletnicea şi cu mănoasa ocupaţie de vice comunal pe tot Păuleştiul.

Incompatibilitate cât China!, strigă victorioasă Opoziţia locală, cea care de altfel, este şi bănuită cum că ar fi umblat cu pâra, pe la tovarăşa ANI!

La toate acestea se mai adaugă şi scandalul cu familia Demian, cea care revendică – pe bună dreptate, la urma urmei! – o uriaşă suprafaţă de teren, în vatra satului.

Cu toate că este pur şi simplu lipit de Satu Mare, Păuleştiul arată tot ca un sat amărât, iar gurile rele, însă extrem de bine informate, spun că rămânerea asta în urmă, ar fi cauzată de lipsa de implicare a edililor şi dezinteresul faţă de realizarea unor investiţii din fonduri europene, aşa cum fac de ani de zile, mai toate comunele din jur.

Desigur, lucrurile au ajuns deja prea departe şi nu se întrevede nicio soluţie de compromis care să mai calmeze spiritele de pe acolo.

Cetăţenii însă, sunt tot mai încredinţaţi că pentru progresul real al Păuleştiului ar trebui căutată o altă soluţie, cu nişte oameni de pace, care să mai şi zidească ceva, că de dărâmări şi dezvăluiri senzaţionale, chiar că s-au săturat!

 

Satu Moare