1. Adrian Ştef, prima declaraţie despre o candidatură la Primăria Satu Mare

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian ştef, a făcut prima declaraţie referitoare la o posibilă candidatură a sa la Primăria municipiului Satu Mare. El a fost întrebat dacă intenţionează să ocupe scaunul de primar, în condiţiile în care l-a atacat pe Dorel Coica în legătură cu târgul Produs de Cluj.

”Nu, nu este vorba de aşa ceva. Eu cred că nu am ieşit din contextul subiectelor mele. Pe mine mă interesează să promovez produsele sătmărene şi nu am ieşit cu nimic din tiparul nostru. Asta a fost părerea mea, eu mi-am exprimat-o şi mi se părea normal să fie mai mult Satu Mare”, a declarat ştef.

Tot el a adăugat zâmbind: ”Vreţi să vă liniştesc, ca să fie bine? Da, candidez, pot să spun absolut orice, dar hai să rămânem la judeţ că despre asta este vorba”.

ştef a dorit să adauge că în momentul de faţă este interesat să ducă la bun sfârşit proiectele promise în campania din 2012.

”În momentul de faţă sunt preşedinte de Consiliu Judeţean, pe mine mă interesează aici, în această echipă să ducem la bun sfârşit proiectele pe care am candidat în 2012 şi care în mare parte sunt realizate. Eu chiar îmi doresc ca acest bilanţ să putem să îl prezentăm sătmărenilor din ce am oferit”, a arătat ştef.

Prezent la conferinţă, preşedintele PSD, Mircea Govor, a spus că social democraţii îl vor avea candidat pe Dorel Coica.

”Eu în calitate de preşedinte al PSD-ului, nu pot să spun decât că eu am primar şi îl voi avea ca şi candidat pe Dorel Coica. În condiţiile astea eu nu pot să îi spun preşedintelui de Consiliu Judeţean, că o să-l ajut vreodată să candideze la Primărie”, a declarat Mircea Govor.

 

 2.Mircea Govor despre PNL-işti: Aşteaptă să îşi pună amantele în funcţii!

Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a comentat, într-o conferinţă de presăanunţul făcut de liderii judeţeni ai PNL cu privire la pregătirile pentru alegerile locale din 2016, afirmând că abia aşteaptă să-şi pună amantele în funcţii.

Am văzut că copreşedinţii, nu ştiu care este mai mare, sau care este mai mic la înălţime de la partidul fuzionat de la PDL + PNL, că deja au primari şi preşedinte de Consiliu Judeţean, numai trebuie să îi pună pe scaun. Vă spun eu, că de 25 de ani tot aşteaptă şi vor aştepta în continuare. Eu sunt curios şi abia aştept să văd pe cel care s-a anunţat mare primar şi preşedinte de Consiliu Judeţean de la partidul mare. Am văzut stenogramele şi abia aşteaptă să îşi pună amantele în funcţii, interesantă treaba. Va curge multă apă pe Someş până va avea preşedinte de Consiliu Judeţean şi primar de Satu Mare. Multă apă va curge pe Someş!”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor.

În cadrul conferinţei, preşedintele CJ, Adrian ştef, a ţinut să sublinieze că PNL-iştii îi pun întrebări în loc să vină cu proiecte.

Îmi pare rău că cei de la PDL în loc să vină cu proiecte îmi pun numai întrebări. Mi-au trimis un rând de 25 de întrebări şi pe urmă au făcut conferinţă de presă ca să prezinte populaţiei că ne-au pus 25 de întrebări. Credeţi-mă, PDL – ul nu a venit cu un proiect la Consiliul Judeţean pentru a rămâne ceva în urma lor”, a spus ştef.

 

  1. Prefectul Eugeniu Avram, la trei ani de mandat

Prefectul Eugeniu Avram a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă bilanţul de activitate în cei trei ani de mandat. Colegii l-au luat prin surprindere şi i-au pregătit surprize prefectului.

În cei trei ani de mandat, prefectul a vegheat asupra asigurării aplicării şi respectării Constituţiei, a legilor şi a ordinii publice în judeţul Satu Mare, la menţinerea climatului de pace socială cu instituţiile şi societatea civilă, precum şi a prevenirii situaţiilor de urgenţă şi gestionarea acestora în calitate de preşedinte al Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, şi-a pus amprenta asupra apărarării  drepturilor şi a siguranţei cetăţenilor, a sprijinului pentru dezvoltarea teritorială a judeţului şi a furnizării serviciilor publice comunitare şi de apostilă la standarde europene.

Prin urmare, în acest interval au fost verificate 64.921 acte administrative din care 55.950 dispoziţii ale primarilor şi 8.971 hotărâri ale consiliilor locale şi ale Consiliului Judeţean Satu Mare. S-a reuşit finalizarea activităţii de inventariere a terenurilor în cel mai scurt timp, judeţul Satu Mare ocupând locul 1 pe ţară, iar ca urmare a acestui fapt, din luna septembrie 2014 a încetat suspendarea impusă de art. 7 al Legii nr. 165/2013 şi s-a reluat activitatea de validare şi emitere a titlurilor de proprietate.

Au fost adoptate un număr de 397 de hotărâri prin care s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru terenuri agricole şi forestiere întocmindu-se un număr de 2136  titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de 2966 ha teren agricol şi 1606 ha teren forestier.

În anul 2014, Instituţia Prefectului a coordonat implementarea Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, finanţat de UE prin Ministerul Fondurilor Europene,  beneficiind de  alimente aproape 60.000 de persoane din întreg judeţul Satu Mare, fiind distribuite 117.601 pachete cu alimente.

Prefectul Eugeniu Avram, preocupat de  problemele cetăţenilor sătmăreni a organizat şi participat la un număr de 132 de sesiuni de audienţe precum şi la peste 30 de audienţe  în teritoriu.

La finalul prezentării bilanţului, prefectul a avut parte de surprize, pregătite de către colegii din cadrul Prefecturii. Prima surpriză a fost un scurt filmuleţ cu momente surprinse la evenimentele la care a participat, apoi a primit o diplomă de excelenţă şi un cadou constând într-un pix gravat cu numele prefectului.

şi cum orice aniversare trebuie marcată cu un simbol dulce, prefectul a primit şi un tort din partea colegilor, decorat cu sigla Guvernului României. Atât colegii cât şi conducerea Consiliului Judeţean l-au felicitat pe prefect primind totodată urări de bine.

 

  1. Muzeul Judeţean, bun de plată

Muzeul Judeţean trebuie să-i achite contabilei instituţiei suma de 18.000  de lei deoarece directorul Liviu Marta i-a retras abuziv dreptul de semnătură. Aceasta a acţionat instituţia în judecată, iar Tribunalul i-a dat câştig de cauză.

Prin sentinţa Tribunalului Satu Mare, menţinută de Curtea de Apel Oradea, se anulează Dispoziţia nr. 14/14.05.2013 şi Decizia nr. 1213/17.05.2013 emise de Muzeul Judeţean, prin care contabilei Luminţa Alexiu i s-a retras dreptul de semnătură preventiv contabilă.

Instanţa a obligat Muzeul să achite contestatoarei diferenţa dintre salariul net aferent salariului brut al contestatoarei anterior emiterii Deciziei nr. 1213/17.05.2013 şi cel efectiv plătit, pe perioada 17.05.2013-28.04.2014, dar să plătească şi 3.000 lei cheltuieli de judecată.

Muzeul Judeţean nu este la primul proces de la venirea lui Liviu Marta la conducerea instituţiei.Unii angajaţi consideră că banii de plată ar trebui să fie plătiţi de către directorul care emis dispoziţia respectivă, nu de către instituţie.

 

  1. Doi copii găsiţi morţi într-un container din Satu Mare

Doi copii au fost găsiţi morţi într-un container din municipiul Satu Mare. Cei doi copii, nou născuţi, au fost descoperiţi de un boschetar într-un container din cartierul Micro 15.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a fost sesizat de către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare despre faptul că în data de 7 mai 2015, în jurul orei 23,23 într-un tomberon de deşeuri menajere situat în municipiul Satu Mare pe strada Milcov se află cadavrele a doi nou născuţi. În cauză se efectuează necropsia pentru a se stabili vârsta, sexul şi cauza decesului celor doi nou născuţi”, a precizat Parchetul

Ulterior s-a stabilit că este vorba despre două gemene care au fost ucise. Micuţele au fost tăiate la burtă, probabil cu o foarfecă.

Deşi au trecut mai multe zile de la tragicul evenimente, Poliţia nu a reuşit să o descopere pe mama lor. Probabil şi acest caz va rămâne un mister, ca multe alte crime din istoria Sătmarului.