Miscari pre-electorale tot mai inteligente
Deși fãrã importanțã foarte mare, postul de viceprimar ar putea fi decisiv pentru urmãtorii patru ani

Cea mai inteligentă mişcare politică a anului a fost făcută în cursul săptãmânii trecute la Satu Mare de către conducerea fostului USL, adică de către preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, lider al PLR şi preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, prin oferirea postului de viceprimar al municipiului Satu Mare UDMR-ului. Deşi în primă fază oferirea postului de viceprimar UDMR, într-un oraş unde maghiarii reprezintă o comunitate importantă, pare un lucru oarecum normal, din mişcarea politică se poate trage concluzia că aceasta este de fapt un şah la UDMR.

Există situații din care orice variantă ai alege ieși prost. Exact în această poziție se află UDMR, ca urmare a propunerii ce i s-a făcut direct în spațiul public. Adică, dacă UDMR acceptă postul și merge alături de actuala conducere, nu va mai putea să ducă o campanie electorală împotriva actualei administrații, iar dacă refuză postul și atacă administrația în campania se poate invoca faptul că i s-a oferit șansa unui parteneriat pentru dezvoltarea municipiului, dar a refuzat-o.
UDMR cere postul de viceprimar de după alegerile locale, dar primarul Dorel Coica, bazându-se pe fosta majoritate de dinainte de ruperea vechiului PNL nu a oferit nimic. De altfel, Coica nici acum nu este de acord cu această propunere, intrând iarăși într-un conflict tot public cu Adrian Ștef.

Firul evenimentelor… și al declarațiilor

Președintele Consiliului Jude­țean Satu Mare, Adrian Ștef, a anunțat că postul de manager al Spitalului Județean va fi ocupat de către viceprimarul Marcela Papici, iar postul ei va fi oferit UDMR-ului.
”În momentul când s-a luat această decizie și ne-am consultat cu Marcela Papici și a fost de acord, am realizat de astfel că este un moment politic foarte important pentru județul Satu Mare. Se va candida pentru postul de viceprimar și în acest moment se poate asigura un e­chi­libru cât se poate de bun împreună cu colegii de la UDMR. Așa că, zilele următoare probabil că se va finaliza acest subiect, normal că se va discuta cu toți cei implicați și se va găsi o soluție”, a declarat Mircea Govor.
”Oferim postul UDMR-ului pentru că eu cred că este important să existe un echilibru în Con­siliul Local, în Consiliul Județean. Este o perioadă im­portantă acum și din punct de vedere a fondurilor europene, trebuie să pregătim acum foarte bine proiectele și avem startul pregătit. De asemenea, este importantă perioada 2013-2020 și am considerat că trebuie să existe un echilibru foarte bun în administrația locală, pentru că astfel au de pierdut sătmărenii. Eu cred că UDMR-ul va trebui să își stabilească candidatul iar noi le vom oferi susținerea, PLR cu cei de la PSD. Noi suntem dispuși să votăm la prima ședință”, a afirmat Adrian Ștef

Primarul Coica spune că este „surprins“

Primarul Dorel Coica a transmis un comunicat de presă în care se declară surprins de faptul că postul de viceprimar ocupat de marcela Papici a rămas vacant și de faptul că acesta a fost oferit UDMR-ului de către președintele Consiliului Județean, Adrian ªtef.
”Am aflat cu surprindere din presă că un post de viceprimar a rămas vacant prin demisia doamnei Papici Marcela și că ar fi fost oferit de către președintele Consiliului Județean ștef Adrian, UDMR – ului.
Nu văd rolul pe care-l poate avea președintele Consiliului Județean în ocuparea postului vacant de viceprimar.
Îl informez că viceprimarii sunt aleși prin votul consilierilor locali și că atribuțiile acestora sunt stabilite prin lege de către primarul ales al Municipiului Satu Mare”, a arătat Coica.

Replică după replică

Adrian ștef i-a dat replica primarului Dorel Coica privind ocuparea postului de viceprimar al municipiului Satu Mare de către UDMR.
“Referitor la afirmațiile domnului primar Dorel Coica legate de alegerea viceprimarului municipiului Satu Mare, doresc să fac următoarele precizări:
Nu este adevărat că nu a știut de iminenta numire a doamnei Marcela Papici în funcția de manager al Spitalului Județean Satu Mare. Împreună cu președintele organizației județene PSD, domnul Mircea Govor, l-am informat în prealabil pe domnul Coica, pentru a-i aduce la cunoștință, cele ce urmau să se întâmple.
În calitate de președinte al organizației municipale PLR Sa­tu Mare consider că pot avea un punct de vedere sau chiar o alternativă politică în ceea ce privește desemnarea unui nou viceprimar.
Demersul nostru, al meu, în calitate de președinte al filialei municipale PLR, precum și cel al domnului Mircea Govor, pre­ședintele organizației județene PSD, privind susținerea UDMR în vederea desemnării unui candidat la funcția de viceprimar, se înscrie în eforturile noastre comune de a oferi minorității maghiare din municipiul Satu Mare posibilitatea de a-și promova un reprezentant în conducerea municipiului.
De altfel, și în cadrul Consiliului Județean există o structură de conducere similară care este funcțională.
Așa cum am declarat și în conferința de presă, urmează o perioadă importantă în ceea ce privește accesarea fondurilor europene, astfel că va trebui să pregătim foarte bine proiectele pentru care avem deja, startul pregătit. Având în vedere ex­periența doamnei Papici, am considerat numirea ei în fruntea Spitalului Județean,  drept o alegere cât se poate de potrivită.
Pe de altă parte, prin această opțiune, dorim să asigurăm o majoritate responsabilă în Consiliul Local Satu Mare.
Suntem dispuși să votăm noul viceprimar, chiar la ședința următoare a Consiliului Local.
În speranța că am reușit să restabilim în mod onest și corect datele acestei probleme, îmi manifest sprijinul total pentru un demers administrativ transparent, pus în serviciul cetățenilor, al informării lor exacte”, a arătat ștef.
Propunerea a ajuns ca o veste trăznet în UDMR, nimeni nu se aștepta la așa ceva. Majoritatea liderilor UDMR nu este de acord cu acceptarea postului, dar s-au găsit deja câțiva oameni care se visau viceprimari.

Maskulik şi Nagy, pretendenți

Consilierii locali Maskulik Csaba şi Nagy Szabolcs sunt cele două nume care ar putea ocupa postul de viceprimar al municipiului Satu Mare. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă susţinută de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Vacantarea pos­tului de viceprimar al municipiului Satu Mare, determinat de plecarea Marcelei Papici, şi oferirea acestuia către UDMR, l-au făcut pe preşedintele UDMR Kelemen Hunor să vină la Satu Mare pentru a discuta cu membrii organizaţiei judeţene. Totuşi, Kelemen Hunor consideră că această propunere ar fi fost bine venită în 2013, iar acum nu vor un „viceprimar de vitrină”. Această problemă trebuie rezolvată în interiorul organizaţiei locale. Kelemen Hunor aşteaptă decizia până săptămâna viitoare.
Deputatul Kereskenyi Gabor a afirmat că pentru acest post s-au găsit patru consilieri locali doritori, dar fără a nominaliza pe cineva anume. El consideră că acum, pentru UDMR este prioritatea zero să câştige alegerile locale din 2016, precum şi postul de primar.

Concluzia este că UDMR se află într-o poziție nu tocmai fericită. Decizia pe care o vor lua poate fi hotărâtoare pentru următorul mandat.