După o lungă perioadă de timp, măcinată de o serie de procedee economice specifice tranziției,fabrica de bere din Satu Mare și-a început din nou producția pe la mijlocul anului 2016, sub egida societății Sam Mills, cu o nouă conducere și o altă mentalitate.S-au făcut investiții majore în automatizarea instalației de pasteorizare, la linia de îmbuteliere la doză și linia de îmbuteliere la butoi, investiții la pardoseala specială -cu rășină epoxilică și investiții importante în igienizare ,pentru a reporni producția.

Am stat de vorbă cu Adrian Handrău, administratorul societății HB Traditional Brewery, societatea care produce berea sătmăreană. Dumnealui ne relatează despre greutățile cu care se confruntă pentru a intra pe piața și așa foarte aglomerată din domeniu.”Vă închipuiți că aici trebuie să ne batem cu Heineken, Korona ”.Au participat până acum la două târguri de profil la Paris și Londra observînd tendințele pieței, astăzi se merge pe fabricarea cu procedee tradiționale .,astfel că berea noastră sătmăreană se face cu fermentație naturală în 30 de zile. În România sunt doar doi producători care procesează berea cu fermentare clasică Satu Mare și Suceava. Așa se produce berea care să fie cât mai naturală. La satu Mare se folosește materie primă autohtonă, apa este obținută din puțul propriu forat la 113 metri obținând o apă de calitate, ,,malțul, orzul și mălaiul îl producem noi la Sam Mills, iar hameiul îl aducem de la Sighișoara, unde sunt cele mai mari culturi din țară.

Explicații tehnice, bine argumentate primim de la inginer Florescu Traian -director tehnic, care lucrează în acest domeniu din anul 1980 cînd a absolvit facultatea.și care ne face turul fabricii, însoțidu-ne cu detalii despre fiecare etapă din procesul de fabricație

Fabrica lucrează astăzi cu un număr de 45 de angajați, cu o capacitate de producție de 200000 de hectolitri, 3500 flacoane/oră la linia de îmbuteliere pet și 3500doze/oră la linia de îmbuteliere doze, cu o posibilitate de mărire a capacității de producție, în funcție de cererea de pe piață, deoarece este pusă în conservare o parte a fabricii.

Produsul finit -berea se găsește în magazinele din Satu Mare SAMBURGER,la flacon de 2,5 l și 0,5l -bere cu alcool 4% și e.p.10 iar la doză de 0.5l și 0.33l -bere HAB -cu alcool de 5% și e.p.11, acest ultim sortiment deocamdată doar pentru export Danemarca.. Se lucrează la un sortiment nou, o bere cu alcool de 7.5 % și extract primitiv de 16 și va apare sub denumirea BOCK, cam într-o lună .

Un proiect nou, în apropiere este berea la sticlă, o bere premium, și beri speciale care să se acomodeze cerințelor, cît mai naturale .Un proiect imediat este berea la butoi de unică folosință, de 20și 30litrii, deocamdată la export și sperăm că în curând și la terasele sătmărene.”berea noastră nu este nici cea mai scumpă, nici cea mai ieftină dar este cu siguranță cea mai sănătoasă bere”-încheie Adrian Handrău.