Cutremur în viața politică sătmăreană. Doi foști consilieri județeni au fost condamnați la închisoare, pentru acte de corupție, respectiv delapidare. Fostul director al APIA Satu Mare și fost lider PDL, Viorel Pintea, a fost condamnat pentru luare de mită, iar Daciana Filip, fostă juristă la Apaserv și fost consilier județean PNL, pentru delapidare.

Șpagă de la fermieri

Viorel Pintea, fost director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, a fost condamnat printr-o sentință definitivă la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, el fiind prins în flagrant delict de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

“Reține ca temei al condamnării inculpatului Pintea Viorel la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de luare de mită din perioada 22-24.11.2013, dispozițiile art. 289 alineat 1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alineat 1 Cod penal și constată că inculpatului nu-i este aplicabilă cauza specială de reducere a pedepsei prevăzută de art. 19 din Legea nr. 682/2002”, se arată în sentința definitivă a Curții de Apel Oradea, pronunțată marți.

Viorel Pintea a fost prins în flagrant, în noiembrie 2013, de procurorii DNA în timp ce primea 3.000 de euro de la un fermier. Procurorii au reținut în sarcina sa trei infracțiuni de luare de mită.

“În perioadele martie — mai 2012 și 22 — 24 noiembrie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Pintea Viorel a pretins, în mai multe etape, de la un denunțător suma totală de 10.500 euro, din care a primit în total 5.500 euro respectiv 3.000 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile funcționale stabilite prin fișa postului. Sumele de bani și bunurile, au fost pretinse de inculpat în contextul derulării, între întreprinderea individuală a denunțătorului și APIA Satu Mare, a unui contract privind înființarea unei culturi de viță de vie, valoarea totală a ajutorului nerambursabil acordat ridicându-se la suma de aproximativ 1.000.000 euro. Această sumă de bani a fost achitată denunțătorului în două tranșe de plată, una în anul 2011 și una în anul 2012”, au arătat procurorii DNA.

Totodată, potrivit anchetatorilor, denunțătorul i-a dat inculpatului Viorel Pintea, fie direct, fie prin intermediar, aproximativ 100 de miei, 2.000 litri vin și produse lactate în valoare totală de 36.600 lei, în condițiile în care inculpatul i-a promis denunțătorului sprijin în obținerea cu mai multă ușurință a subvențiilor.

Delapidare la APASERV

Fost consilier județean PNL, fost director la Folda, fost consilierul juridic al Apaserv, Daciana Filip a fost acuzată de delapidare. Daciana Filip a ocupat şi funcţia de consilier judeţean în perioada 2008 – 2012. Coincidenţă, sau nu, în aceeaşi perioadă s-a angajat şi ca juristă a societăţii. Daciana Filip a ridicat din conturile societăţii, prin casierie, suma de 200.000 de lei, motivând că ar fi vorba despre taxe de timbru pentru procesele în care a reprezentat Apaserv.

Potrivit procurorilor, sumele achitate pentru taxele de timbru au fost mult mai mici, calculându-se un prejudiciu de circa 200.000 de lei. Totul a ieşit la iveală în luna septembrie 2014, după ce s-a constatat că sumele ridicate de juristul Daciana Filip nu aveau acoperire cu documente justificative.

Daciana Filip a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendare, obligată să restituie către Apaserv suma de 218.109 lei și să presteze muncă în folosul comunictății la Asociația Free Life Satu Mare.