Lumea politică din Satu Mare devine din ce în ce mai agitată pe zi ce trece. În apropierea campaniei electorale toate partidele şi toţi candidaţii se agită şi fac strategii să câştige o poziţie în conduceea oraşului şi a judeţului Satu Mare. Ultima săptămână politică a fost una nebună la Satu Mare, cu certuri între politicieni, candidaţi noi, demisii. Din afară privite lucrurile, se pare că doar politicienii ar avea ceva de câştigat, din moment ce viața sătmărenilor de rând nu se schimbă cu absolut nimic. Ba mai sunt şi “agresaţi” în campanie de politieni, să mai smulgă câte un vot. Facem în continuare o scurtă trecere în revistă a principalelor evenimente şi declaraţii din ultima săptămână.

 

Adrian Ștef s-a hotărât: candidează la Primăria Satu Mare.

Președintele ALDE a municipiului Satu Mare și actualul președinte al Consiliului Județean, Adrian Ștef, a anunţat că va candida la Primăria municipiului Satu Mare.

“Îmi doresc foarte mult să văd cum vor aprecia sătmărenii activitatea mea, avem pregătită o dare de seamă cu activitatea de la Consiliul Judeţean. Înainte de a lua această decizie am stat foarte mult să mă gândesc pentru că acesta l-am considerat considerat un demers foarte serios. Nu cred că în ziua de azi se poate aborda candidatura la primăria reşedinţă de judeţ apelând la trucuri electorale expirate de mult. Eu cred că nu se pune problema să am nevoie de un timp de acomodare, am experienţă în administraţie, în Consiliul Judeţean, cred că voi demonstra acest lucru. Cred că cele 78 de milioane de euro pe care le-am atras în judeţul Satu Mare sau 55 de milioane de euro investiţi în infrastructura rutieră asfaltând peste 270 de km de drumuri în judeţul Satu Mare sau cei aproximativ 15 milioane de euro investiţi în sănătate, cred că vorbesc de la sine”, a declarat Adrian Ştef.

El a subliniat că vrea să abordeze problemele municipiului cum a făcut-o la Consiliul Judeţean.

La fel vreau să abordez şi problemele din municipiul Satu Mare, cu la fel de multă seriozitate şi să ştiţi că am spus-o de fiecare dată: Iubesc judeţul Satu Mare dar m-am născut în municipiu şi poate municipiul Satu Mare îl iubesc şi mai mult. Chiar îmi doresc să fac la fel de mult şi pentru oraşul meu natal. Aici chiar e nevoie de unele proiecte majore, anumite lucruri chiar se pot realiza cu bani puţini, cu spirit de gospodar. Cunosc foarte mulţi sătmăreni, cunosc foarte bine aşteptările lor şi să ştiţi că în campania electorală nu voi scoate în evidenţă deficineţele sau  lipsurile contracandidaţilor mei, n-o să-mi fac poze lângă gropi, lângă clădire spoite, sau clădiri bombardate, clădiri neîngrijite. Vreau să vin cu proiecte  în faţa sătmărenilor, să îi am parteneri în rezolvareaa acestor probleme pentru că chiar cred că toate lucrurile acestea se pot rezolva împreună cu sătmărenii”, a spus Ştef.

 

Dispute politice pe tema ştrandului. Beny Alex câştigă

Nebunia a început când primarul a anunţat că doreşte că preia ştrandul de la familia Ţânţaş deoarece nu şi-a începlinit obligaţiile contractuale. Subiectul a fost dezbătut în şedinţa Consiliului Local de unde lucrurile au deviat, Kereskenyi Gabo şi consilierii UDMR atacându-l primar, care a ripostat violent.

Proiectul de hotărâre privind rezilierea contractului de concesiune a ștrandului cu firma Beny Alex a căzut la vot în cadrul ședinței de Consiliu Local. 

Consilierul local Butka Gergo a întrebat executivul de ce s-a așteptat atât de mult luarea deciziei de reziliere a contractului de concesionare, de ce nu a fost monitorizată mai atent de Primărie îndeplinirea termenilor din contract, considerând că este o neglijență din partea Primăriei că s-a lăsat această decizie pe ultima sută de metri în condițiile în care la 1 Mai ar trebui să se deschidă ștrandul.

 În cele din urmă, s-a trecut la votul proiectului de hotărâre.  Proiectul de reziliere a contractului de concesiune avea nevoie de 16 voturi pentru, dar a luat doar  7 voturi pentru (vot PSD), două împotrivă (vot Marcela Papici și Butka Gergely) și 7 abțineri (consilieri UDMR și PNL). Așadar, din toată această nebunie a avut de câștigat familia Țânțaș.

 

Dorel Coica: Mall-ul NEPI trebuie să fie gata în iulie; Kereskenyi s-a opus

Imediat după şedinţă, primarul Dorel Coica a declarat că UDMR boicotează dezvoltarea oraşului acuzându-l direct pe contracandidatul său, deputatul Kereskenyi Gabor că nu are interesul să dezvolte oraşul.

“În luna iulie anul acesta NEPI ar fi putut să facă inaugurarea mall-ului, datorită frânelor  pe care le-a pus dl. Kereskenyi împreună cu consilierii dânsului, uite să s-a ajuns ca nici acum, în luna aprilie, NEPI nu au tot ce trebuie ca să pornească această investiţie. Eu ca primar am avut obligaţia să aduc investitori şi i-am convins pe NEPI să vină. Dacă sătmărenilor nu le trebuie investiţie de 40 de milioane de euro cu 1.000 de locuri de muncă, tinerilor nu le trebuie un mall, şi să meargă la Baia Mare sau cum a zis dl. Kereskenyi la Debrecen că e mai aproape şi preţurile sunt mai mici, atunci să-l aleagă pe Kereskenyi primar în 5 iunie“, a declarat Coica.

Primarul spune că dacă sătmărenii nu au nevoie de aceste mari investiții, trebuie să îl voteze pe Kereskenyi.

Dacă sătmărenii nu au nevoie de mall, de Dedeman, de Kaufland, de Lidl, foarte bine, în data de 5 iunie au ocazia să îl aleagă pe Kereskenyi şi atunci mergem cu toţii la Debrecen. Mai avem şanse, să trecem de iunie, să aprobăm construcţia mallului, totul depinde de cetăţeni, ei vor decide ce vor: merg mai departe aceste construcţii sau vine dl. Kereskenyi şi le trimite în alte zone. Dânsul n-are interesul să dezvolte Satu Mare. Dânsul are interesul să dezvolte altceva şi în altă parte“, a mai spus primarul.

Ca şi replică, Kereskenyi Gabor spune că primarul nu face altceva decât să mintă, şi că de el ar fi depins acordarea tuturor avizelor.

Dorel Coica a mai confirmat că Zilele Municipiului Satu Mare nu vor mai avea loc deodată cu Zilele Judeţului Satu Mare, lansând totodată un atac la adresa preşedintelui Adrian Ştef, care şi-a anunţat candidatura la primărie.

Din păcate dl. Ştef şi-a anunţat candidatura, toată lumea ştie că dl. Ştef are şi cetăţenie maghiară, sângele până la urmă s-a unit cu dl Kereskenyi. Noi, Consiliul Local vom face Zilele Municipiului Satu Mare iar dl. Ştef împreună cu dl. Kereskenyi o să facă Zilele Judeţului împreună cu Partium şi o să fie o sărbătoare în care o să se bucure în sfârşit şi apropiaţii d-lui Ştef din Consiliul Judeţean care şi-au dorit tot timpul să unească sărbătoarea maghiară cu Consiliul Judeţean“, a declarat Dorel Coica

 

Cosmin Raţiu demisionează din conducerea PNL

Nici în PNL lucrurile nu stau deloc bine. Aici foştii PDL-işti cu noii PNL-işti se mănâncă între ei. Consilierul local şi prim vicepreşdintele PNL Satu Mare, Cosmin Raţiu, şi-a anunţat demisiile din aceste funcţii, el rămânând deocamdată simplu membru de partid care ar putea candida ca independent la Primăria Satu Mare.

El a explicat că a fost atacat pe nedrept de actuala conducere a PNL că a neglijat partidul în favoarea businessului său.

“Săptămâna trecută au fost aduse nişte acuzaţii nefondate la adresa mea de preşedintele PNL al municipiului Satu Mare, acuzaţii care din punctul meu de vedere nu au nicio legătură cu realitatea. Au fost nişte atacuri indirecte din partea colegilor mei, iar eu am decis să fac un pas înapoi din toate funcţiile pe care le deţin în partid, acea funcţie de la BJP, aripa PDL, de prim-vicepreşedinte precum şi de la muncipiu, cât şi din Consiliul Local. Timp de trei ani am fost acuzat de primarul Coica de tot felul de lucruri care pur şi simplu nu aveau nicio legătură cu realitatea şi am văzut că în ultima perioadă o parte din  colegii mei de partid m-au luat ca şi ţintă”, a spus Raţiu.

El a arătat că mai multe nume sonore urmează să se retragă din PNL Satu Mare.

Dl. fost prefect Giurcă nu mai candidează, eu mă retrag, dl. Cipri Costea se retrage, dl. Claudiu Figula se retrage, din punctul meu de vedere foarte mulţi oameni capabili din diferite domenii de activitate se retrag din actualul PNL. Este un mare semn de întrebare. Un alt mare semn de întrebare pe care o pun conducerii PNL este acea listă de consilieri municipali care pe mine mă interesază. Toată lumea a avut un trend să promoveze tineri iar eu nu regăsesc nici măcar un singur tânăr pe  locurile eligibile. Veţi vedea mâine lista pe Consiliul municipal şi nu veţi regăsi niciun tânăr”, a adăugat Raţiu.

Medicul stomatolog a explicat că se doreşte restartarea clasei politice cu oameni capabili pe diferite domenii de activitate, dar din păcate PNL Satu Mare nu reuşeşte să facă acest lucru.

El a prezentat un act oficial al partidului din care reiese că nu a fost retrogradat în funcţie, contrazicându-l astfel pe colegul său de partid Alexadru Panea.

“Deocamdată mă voi axa pe domeniile mele medicale, fac parte dintr-un sondaj de opinie care se realizează săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare la Satu Mare până miercuri, iar dacă cetăţenii vor considera că un candidat independent aduce plus valoare administraţiei locale şi prin priceperea mea în administraţia locală, în business şi tot ce am făcut pe raza municipiului Satu Mare, merit să candidez şi eventual să obţin voturi pe municipiul Satu Mare, îmi voi anunţa candidatura ca şi independent. Deocamdată sunt membru simplu şi simpatizant PNL, merg alături de echipa actuală”, a mai spus Raţiu.

În cazul în care nu va candida, el va susţine un alt candidat pe care îl va considera capabil să conducă municipiul.

“Şi dacă nu voi candida, voi susţine cea mai bună echipă care este dovedită ca experienţă pe administraţie, oameni care au lucrat în administraţie, chiar pot să enumăr o parte dintre ei. Este Horea Anderco, care are 20-30 de ani de administraţie în spate, pot să-l enumăr şi pe dl. Kereskenyi care are în spate administraţie, şi actualul candidat PDL pe care, vom vedea personal, dacă o să-l susţin, deşi dânsul se foloseşte de numele meu şi public şi la diferite emisiuni televizate, pe mine nu m-a deranjat”, a precizat Raţiu.

În continuare, susţine acesta, vor fi oameni capabili care se vor retrage din PNL, considerând că vechiul PDL nu a reuşit să se impună în faţa PNL-ului la Satu Mare.

“Vor fi oameni care sunt pe listă care se vor retrage. Îmi pare rău că după plecarea dlui Mureşan vechiul PDL s-a lăsat puţin manipulat, n-am reuşit să impunem un lider care să coordoneze şi să gestioneze situaţia exact cum ar trebui. Este un cumul de factori, acum se încearcă şi la nivel naţional eliminarea foştilor lideri PDL, se pune presiune pe tot ce înseamnă valoare”, a precizat Raţiu.