La 41 de ani, are o activitate bogată

Noul ministru al Apărării este sătmăreanul Gabriel Leș. El a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis într-o ceremonie ce a avut loc la Palatul Cotroceni.  Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu a primit, tot în această seară girul Parlamentului României, astfel că toți miniștrii acestui cabinet, printre care și sătmăreanul Gabriel Leș, au depus jurământul. Satu Mare a dat astfel un ministru cu care se poate mândri, care s-a făcut remarcat în mandatul de secretar de stat şi care cu siguranţă va confirma.

 

Cine este Gabriel Leș

Gabriel Leș a fost ales senator la alegerile din 11 decembrie.

În 2000 când a fost ales consilier local în mandatul 2004 – 2008 a fost viceprimar al municipiului Satu Mare. În 2009 a ocupat funcţia de subprefect al judeţului Satu Mare, iar din decembrie 2013 până în octombrie 2015, a deţinut funcţia de director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Satu Mare, după care a devenit secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale, funcţie pe care a deţinut-o până înainte de campania pentru alegerile parlamentare.

Gabriel Leş este licenţiat în economie la Universitatea de Vest Timişoara, deţine un masterat în „Managementul financiar contabil şi juridic al firmei”.

El a absolvit Programul de perfecţionare „Achiziţii publice, concesiuni, contracte”, curs urmat în cadrul Institutului Naţional de Administraţie.

În 2009 a urmat Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici iar de anul trecut este specializat în „Securitate şi bună guvernare” din cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

El s-a născut în 23.12.1975, este căsătorit şi are trei copii.

 

Ce planuri are în frruntea Ministerului Apărării

La scurt timp după ce a primit aviz favorabil din partea Comisiilor reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament pentru a ocupa funcția de ministru al Apărării, sătmăreanul Gabriel Leș a declarat că, odată ce va ajunge ministru, va continua să facă demersurile necesare pentru înzestrarea armatei.

“O să continuăm înzestrarea armatei şi, bineînţeles, în perspectiva celor 2% (din PIB) este nevoie pentru înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că înca în acest moment noi suntem beneficiari ai securităţii date de NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute de structurile NATO. Este semnată cererea pentru o nouă escadrilă. O escadrilă de doar 12 avioane nu este suficienta ca să creăm acea capabilitate de care avem nevoie”, a declarat Gabriel Leş după audiere.

Despre contractul pentru cele patru corvete, Gabriel Leş a declarat: “Nu ştiu exact stadiul în care este în acest moment. Corvetele sunt prevăzute ca şi necesitate pentru înzestrarea armatei României ca şi capabilitate necesară. Bineînţeles că acestea vor continua într-un fel sau altul. Mai devreme sau mai târziu aceste corvete se vor face pentru că sunt cuprinse în înzestrarea armatei. Sunt nişte cerinţe minimale operaţionale date de categoriile de forţă care trebuie respectate, dar acest lucru se poate face la 2,3,4 ofertanţi”.

Întrebat ce îl recomandă pentru funcţia de ministru al Apărării, Leş susţine că activitatea de secretar de stat şi proiectele derulate în perioada în care a ocupat acest post.

“Activitatea pe care am depus-o ca secretar de stat în cadrul departamentului pentru armament, partea de înzestrare şi proiectele pe care le-am derulat în cursul acestui an. Partea de transportoare 8×8, pe modernizarea fregatelor, pe cerinţa de avioane F16, partea de C4ISR, adica intelligence, recunoaştere, senzoristică. Sunt 12 proiecte”, a declarat Gabriel Leş.