Au dat o masă caldă la mii de persoane

În anul 2015, în Satu Mare lua naștere un proiect care urma să transforme mâhnirea de pe chipurile celor neajutorați în zâmbete și lacrimi de fericire. Au trecut doi ani de când proiectul ”O masă caldă” reușește să dedice fiecare zi de vineri umanității și carității.

  

Proiect început la Cluj

”O masă caldă”, proiectul care a reușit să hrănească zeci de mii de oameni, a început în vara anului 2013, în Cluj-Napoca, când un grup de tineri a strâns bani și a gatit la cantina primăriei, oferindu-le astfel o masă caldă persoanelor cu venituri reduse. De la 50 de porții gătite în anul 2013, astăzi proiectul s-a extins în mai multe orașe din țară și a ajuns la peste 40.000 de porții de mâncare.

”O masă caldă” a ajuns la Satu Mare în anul 2015, când la inițiativa Simonei Gavrilă se deschide a șaptea cantină din țară a acestui proiect. Astfel, de doi ani, în fiecare vineri, la Satu Mare se adună grupuri de voluntari care gătesc între 50 și 90 de porții de mâncare pentru cei nevoiași. Întâlnirea voluntarilor are loc la Cantina Liceului Teologic ”Constantin Brâncuși”, unde aceștia gătesc împreună, iar la final  mâncarea este transportată la Centrul Social de Urgență pentru Adulți, urmând ca zeci de persoane să se bucure de o masă caldă. Din punct de vedere nutrițional, porțiile sunt echilibrate și respectă principiul care i-a consacrat pe inițiatorii proiectului: 2 lei/porția. În ceea ce privește alimentele, acestea sunt cumpărate de la producătorii locali din județul Satu Mare.

 

Proiect bazat exclusiv pe voluntariat

Proiectul ”O masă caldă” se bazează exclusiv pe voluntariat, pe donații și pe un management inteligent al resurselor. Așadar, organizatorii împreună cu voluntarii reușesc să ofere porții echilibrate din punct de vedere nutrițional, la costul de aproximativ 2 lei/porția. Programul își desfășoară activitatea în 9 bucătării, în care se gătește o singură dată pe săptămână, pentru peste 700 de persoane. Din cele 9 bucătării, 4 sunt localizate în Cluj-Napoca, 3 în București, una în Bistrișa și una în Satu Mare. Inițiatorii proiectului doresc, însă, ca programul să se extindă în cât mai multe orașe din România.

 

Oricine poate beneficia de o masă caldă

Rețeta care stă la baza acestui proiect este simplă: pentru umanitate, fără prejudecăți.

”Oricine poate beneficia de o masă caldă. Nu privim la etnia, vârsta, condiția materală sau la îmbrăcămintea celor care vin să primească mâncare. Hrana este o nevoie de bază și cei care vin la cantinele noastre chiar au nevoie de ea. Printre cei care primesc o masă caldă sunt copii din familii cu dificultăți financiare, oameni fără adăpost, oameni care se află la limita sărăciei..”, spun coordonatorii programului.

În ceea ce îi privește pe voluntari, aceștia provin din toate zonele, și toate clasele sociale, uniți de un singur scop: să dăruiască dezinteresat.

Înscrierile și donațiile se fac pe site-ul omasacalda.ro.