Fără îndoială, unul dintre cele mai mari scandaluri care au avut loc în ultimii ani în Satu Mare este cel dintre Biserica Ortodoxă și LIDL. Probabil că adevăratele motive nu au ieșit încă în spațiul public, dar cele două părți au făcut unele declarații. Protopopul Ioan Socolan a declarat că nu este de acord ca supermarketul să fie poziționat cu spatele la biserică. De aici au început jocurile manipulările și traficul de influență.

 

Socolan cheamă credincioşii să pună presiune pe presă

 

Protopopul ortodox Ioan Socolan i-a convocat într-o seară pe enoraşii de la mai multe bisericii să vină să-l susţină într-o conferinţă de presă în care şi-a prezentat propunerea către LIDL.

Reprezentanții Bisericii au arătat presei schiţe cu situaţia propusă de LIDL dar şi cu cea propusă de Biserica Ortodoxă. În prima variantă magazinul LIDL este amplasat cu spatele spre biserică şi cu parcăruile spre Careiului iar în cea de-a doua variantă magazinul este cu partea laterală spre biserica şi cu parcările spre podul Golescu.

“Biserica nu este împotriva investiţiei ci suntem în dezacord cu locul ales de către ei. Dumnealor ne propun variantă de amplasare a magazinului cu spatele spre biserică. Pentru noi este chiar inoportună această aşezare a magazinului LIDL. De ce? Pentru că ar obtura imaginea bisericii. Această biserică va dăinui sute şi sute de ani”, a declarat Ioan Socolan.

El a explicat că magazinul LIDL va avea o înălţime de 8 metri, care ar obtura biserica.

“Noi am propus o altă variantă, amplasarea magazinului cu spatele pe Dunării. Este o poziţie din punctul nostru de vedere foarte oportună. Reprezentanţii magazinului LIDL vorbesc de preţuri uriaşe pentru a se repoziţiona magazinul. Păi încă nu s-a investit nimic aici, la fel de bine se pot face tate lucrările şi acolo precum şi aici”, a mai spus Socolan.

El a spus că este de acord să cedeze o bucată de teren pe care să se realizeze parcări ce pot fi folosite atât de clienţii LIDL cât şi de enoriaşi.

În cadrul întâlnirii au avut loc mai multe schimburi de replici între unii locatari din Micro 16 și credincioși.

Un episod demn de evul mediu a avut loc după conferinţă, pe terenul pe care ar fi trebuit să se construiască magazinul Lidl, de la cap pod Golescu. Protagonişti au fost un sobor de preoţi, conduşi de protopopul Ioan Socolan, un grup nu prea mare de enoriaşi chemaţi să susţină cauza bisericii în conflictul cu LIDL şi un sătmărean simplu care nu a făcut altceva decât să pună nişte întrebări.

La câteva zile după dezbaterea cazului Biserica vs LIDL, după ce biserica nu a ieșit tocmai bine în mediul virtual, chiar dacă a obținut o victorie în Consiliul Local împotriva corporatiștilor, protopopul Socolan a convocat presa să explice la fața locului de ce nu este de acord cu poziționarea supermarketului. Și pentru a fi cât mai convingător, protopopul a chemat și alți preoți să-l susțină dar și pe enoriași.

Totul a fost bine şi frumos, preoţii au încercat o mică diversiune de a sensibiliza presa vrând să arate că ei dau mâncare caldă de două ori pe săptămână, dar pentru că acest lucru nu a ţinut, preoţii şi-au expus părerile.

Totul a fost bine şi frumos până când din mulţime a apărut un bărbat care locuieşte în Micro 16 şi care i-a luat la întrebări pe reprezentanţii bisericii de ce nu sunt de acord cu supermarketul, moment în care aproape toţi enoriaşii au sărit ca arşi pe el. Toate s-au întâmplat sub privirile preasfinţiilor sale, care stăteau pe margine şi savurau tot spectacolul, nicidecum nu au intervenit pentru calmarea situaţiei şi o bună înţelegere între oameni, conform învăţăturilor creştine. Ba mai mult, au fost momente când au şi zâmbit, oarecum satisfăcuţi că susţinătorul LIDL este bine pus la punct de credincioşi.

După mai multe multe de schimburi de replici, enoriaşii l-au numit pe bărbat agitator şi s-au retras în biserică, să spună o rugăciune, probabil pentru iertarea păcatelor.

 

Kereskenyi spune că diavolul nu este în Satu Mare

Primarul Kereskenyi Gabor le-a transmis, indirect, un mesaj preoţilor ortodocşi care se opun construirii supermarketului LIDL la cap pod Golescu, declarând că nu ştie ca diavolul să fi apărut la Satu Mare pentru a construi un supermarket. El a spus că are programată o întâlnire cu reprezentanţii LIDL, în care le va sugera să facă un gard verde pe gardul cu biserica, dacă aceasta este problema.

Am citit mass-media de astăzi, în care am avut ocazia să citesc că această investiție LIDL ar fi lucrătura diavolului. Nu știu și nu cred că diavolul și-ar fi făcut apariția în Satu Mare și sper că nu va face acest lucru, cel puțin cu această investiție. Cert este că reprezentanții LIDL vor veni astăzi la Satu Mare și o să am o întâlnire cu ei. Bineînțeles, dorim să fie o soluție acceptabilă pentru toate părțile, dacă este posibil acest lucru. Am văzut și în alte orașe, spre exemplu Oradea, poziționarea unui supermarket identică cu cea din Satu Mare. Consider în continuare că acest lucru nu este o problemă adevărată și trebuie găsită o soluție, trebuie calmate spiritele. Am vorbit cu foarte mulți oameni din oraș, chiar și enoriași ai acelei biserici, care ar dori acea investiție. Nu neapărat acea investiție, ci o rezolvare a zonei respective, pentru că este o zonă plină de bălării, de boscheți care consider că nu este bine să fie în vecinătatea oricărei biserici, indiferent de cult. Consider că se poate găsi o soluție viabilă, am să sugerez investitorului să monteze ceva gard viu, frumos, dacă chiar asta este problema foarte mare a bisericii. Orice soluție o să găsim, va fi una comercială pentru că nu întâmplător a achiziționat un privat acel teren și dorește să facă o investiție. Am auzit mulți oameni care spun că ar fi frumos acolo un parc. Dacă terenul ar fi al primăriei, ne-am gândi la astfel de soluții, dar dat fiind faptul că este un teren privat, ne-am bucura să se valorifice, va primi o valoare numai comercială. Ăsta este interesul investitorului, nu o să facă nu știu ce servicii pentru comunitate, dar avem ocazia, după 25 ani, să se rezolve situația acelui teren“, a declarat Kereskenyi.

Edilul a explicat că LIDL a cumpărat acel teren din motive economice, şi are toate avizele pentru proiect, în fond fiind vorba despre o discuţie politică

Nu vreau să mă bat în piept cu BCA că eu am adus aici Lidl. Lidl a achiziționat aici acest teren și de la sfârșitul anului 2015 a făcut demersurile premergătoare valorificării terenului și începerii investiției. În luna aprilie a ajuns în fază de dezbatere, eu când am venit cu echipa la primărie deja această dezbatere publică a fost încheiată, ba mai mult a primit undă verde din partea Comisiei de Circulație, ulterior proiectul a primit și avizul Comisiei Tehnice de Urbanism și așa cum am ați observat și din partea Comisiei de Specialitate de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din partea Consiliului Local. Consider că restul sunt doar discuții politice“, a mai spus edilul.

Trebuie precizat faptul că proiectul nu a fost adoptat de Consiliul Local deoarece nu a adunat suficiente voturi. Proiectul a adunat 11 voturi, ale consilierilor UDMR-PNL, fiind nevoie de 12. S-au împotrivit cei de la PSD şi ALDE. Cu siguranţă într-o şedinţă viitorare acest proiect va trece, întrucât la şedinţa respectivă au lipsit doi liberali, Adrian Albu şi Romeo Pop. Dacă vor participa aceştia, proiectul LIDL va avea 13 voturi şi va fi adoptat.