Bătălia politică nu se termină nici după campanie

PDL ameninţă că schimbă viceprimarii PSD, PSD rispostează şi îi schimbă pe cei de la PDL

Lupa politică din judeţ nu s-a încheiat şi nici nu a luat pauză după alegerile din 25 mai. După ce aproapte toate partidele s-au lăudat că s-au aflat pe primul loc la alegeri, în fel de fel de clasamente,  acum între liderii PDL şi PSD au avut loc un nou schimb de replici. Cei de la PDL vor să facă noi majorităţi în consiliile locale alături de PNL, iar cei de la PSD ripostează şi vor să schimbe din viceprimarii PDL.

PDL îl critică pe primarul Dorel Coica

Preşedintele filialei judeţene a PDL Satu Mare, Petre Mureşan, şi deputatul Andreea Paul au susţinut o conferinţă de presă pe diverse teme anunţând că au început deja discuţiile informale pentru fuziunea cu PNL la Satu Mare şi că unde este posibil se vor crea noi majorităţi în consilii iar unii viceprimari PSD vor fi schimbaţi.
Petre Mureşan a început prin a face unele declaraţii dure la adresa primarului Dorel Coica, acuzându-l de faptul că habar nu are de administraţie şi că nu şi-a onorat promisiunile electorale.
„A dovedit că este un mare mincinos, un laş, acest om că îşi dovedeşte caracterul infect. De la începutul mandatului şi până astăzi a arătat că nu are habar de administraţie, nu are viziune şi un plan coerent pentru oraşul nostru”, a declarat Mureşan.
În schimb, susţine acesta, primarul a avut diferite luări de poziţii în care îi atacă pe adversari, cum ar fi consilierul PDL Cosmin Raţiu, făcând referire şi la schimbul de replici avut cu actorul Sorin Oros.
Liderul PDL a amintit unele dintre promisiunile electorale făcute de Dorel Coica în campania din 2012, precum crearea de noi locuri de muncă, acordarea de facilităţi pentru investitori, crearea unui fond de dezvoltare al municipiului, formarea unui grup de profesionişti la primărie, crearea unui parc informatic, crearea a 1044 de locuinţe pentru tineri şi persoane cu venituri mici după modelul implementat la Constanţa de către primarul Radu Mazăre, reabilitarea termică a tuturor blocurilor din oraş.
„Realizări, aproape zero! Într-o sută de ani ar reuşi să-şi onoreze promisiunile”, a concluzionat Mureşan.
El nu exclude posibilitate ca la anul să aibă loc alegeri anticipate după ce Curtea de Apel Oradea a respins contestaţia primarului împotriva deciziei ANI prin care a fost declarat incompatibil. Edilul mai are o singură cale de atac.

“PDL şi PNL repornesc motoarele dreptei în Satu Mare”

Deputatul Andreea Paul a fost critică la adresa Consiliului Judeţean, spunând că nu are o strategie de dezvoltare şi se mai pierd încă 10 ani dacă această strategie nu se face repede. Ea a făcut o comparaţie cu judeţul Maramureş, unde se mişcă masiv, precizând la Satu Mare „nu se mişcă lopata decât atunci când în poză intră edilii locali ai PSD”. Aceasta a mai făcut o comparaţie a proiectelor depuse la GAL Ţara Oaşului şi la GAL Ţara Oltului, arătând că aici au fost atrase de patru ori mai multe fonduri datorită implicării şi spiritului de antreprenor specifice unei gândiri de dreapta.
În încheiere, aceştia au dat puține declarații cu privire la crearea noului partid de dreapta, a negocierilor de fuziune dintre PNL şi PDL la nivel de Satu Mare. Deocamdată nu au fost făcute foarte multe detalii deoarece ambele partide sunt în reorganizare la Satu Mare, având loc doar o întâlnire informală între conducerile celor două filiale.
“Repornim motoarele dreptei în Satu Mare cu PDL şi PNL. Reorganizăm echipa şi în propria ogradă, aseară în cadrul birourilor reunite ale municipiului şi judeţului am luat decizia de a o numi pe Ileana Blidar preşedintă a organizaţie municipale a PDL Satu Mare. Liberalii au avut o întâlnire, tot aseară, şi aşteptăm validarea de la nivel central a noului birou constituit”, a spus Andreea Paul.
“Sunt multe localităţi în judeţul Satu Mare în care vor avea loc discuţii, se vor face majorităţi şi probabil că vor fi schimbaţi unii dintre viceprimarii PSD. În mod sigur”, a încheiat Petre Mureșan.

Replica lui Mircea Govor

Preşedintele PSD Satu Mare, Mircea Govor, a anunțat că a făcut unele calcule și poate schimba patru viceprimari PDL din județ, în urma anunțului făcut de președintele PDL Satu Mare, Petre Mureșan, cu privire la schimbarea unor viceprimari PSD.
“M-am uitat pe listele cu viceprimarii şi mi-au dat o idee. Dacă tot îi interesează viceprimarii, o să-i schimb eu. Am deja făcute nişte calcule unde într-adevăr pot să-i schimb. Am crezut că la Satu Mare se respectă votul cetăţenilor din 2012. Noi n-am umblat să-i căutăm ce viceprimari au, puteam să-i schimbăm, n-a fost interesul nostru, n-am umblat după asemenea lucruri. Iată că acum ei s-au trezit că vor să schimbe, atunci să nu aibă surprize, o să mă ocup eu de subiectul ăsta, până la alegerile prezidenţiale o să fac curăţenie“, a declarat Govor.
Liderul PSD le-a mai dat o temă de gândire democrat liberalilor, şi anume câţi primari au în realitate, sugerându-le să aigă grijă de aceştia.
“Din câte văd eu PDL are scriptic nouă primari la nivelul judeţului. Eu i-aş întreba de câţi mai au ştire că fac parte din formaţiunea lor politică? Din câte eu ştiu, nu prea mai au. Dar până să-şi aleagă alţi viceprimari eu zic să-şi grijească de primari“, a spus Govor.
În cadrul conferinței, președintele PSD a mai cerut public ministrului Sănătății să efectueze un control la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Satu Mare cu privire la acuzațiile aduse de Valer Marian, potrivit cărora Govor, alături de familia sa, ar fi beneficiat de decontări în valoare de 500.000 de euro pentru tratamente la o clinică de specialitate din Austria. Govor cere ca rezultatul să fie făcut public, susținând că acuzațiile nu sunt reale și a mai solicitat ministrului Sănătății să-i facă „senatorului nimănui” un control medical care să stabilească dacă are sau nu discernământ. Potrivit acestuia, nici el, nici fratele său şi nici mama sa nu au beneficiat de decontări de la CJAS.
El a dat asigurări va plăti pentru toate demersurile sale.
Liderul PSD a mai cerut demisia unui funcţionar public care se implică în acţiunile politice ale Forţei Civice, fără însă a-i spune numele, afirmând că “ştie el despre cine e vorba”.