În atenţia ministrului GABRIEL OPREA

 

SC Piscicola SA cu sediul în loc. Adrian, oraş Livada, judeţul Satu Mare, prin reprezentant legal, vă adresăm această scrisoare deschisă, cu speranţa că, măcar la nivel central, reclamaţiile noastre vor fi luate în seamă şi se va proceda în consecinţă, în vederea stopării unui flagel căruia organele abilitate locale nu pot – sau nu doresc – să-i pună capăt.

În fapt, este vorba de proliferarea braconajului în zona oraşului Livada din judeţul Satu Mare.

Chiar dacă presa locală a făcut mai multe dezvăluiri legate de acest fenomen, prezentând modul în care se desfăşoară braconajul în zona localităţii Livada, şi pe râul Tur şi la barajul de la Călineşti Oaş, Poliţia nu a luat nicio o măsură de stopare a acestor ilegalităţi, neglijând sau chiar tolerând în continuare aceste infracţiuni, ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic, deşi pierderile sunt importante. Braconajul a devenit un fenomen îngrijorător, atât la peşte cât şi la iepuri, fazani sau raţe.

Grupuri infracţionale organizate, de aproximativ opt-zece persoane, braconează în continuare în zona oraşului Livada, a satului Adrian şi pe râul Tur, deşi zona este protejată prin lege.

Aceşti indivizi organizaţi în grupuri periculoase de infractori se dedau la vandalizarea bunurilor societăţii (cabluri tăiate, garduri distruse, conducte sparte, otrăvirea câinilor de pază, etc). Infractorii sunt înarmaţi cu bâte şi pietre şi se dedau la acte de furt, tâlhărie, ameninţarea şi agresarea fizică a paznicilor.

Poliţia Română, plătită din banii contribuabililor pe care ar trebui să-i păzească, nu face nimic pentru a stopa acest fenomen infracţional.

Menţionăm că am depus zeci de plângeri la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, dar toate acestea au rămas fără urmări.

De parcă nu ar fi destul, poliţiştii din oraşul Livada au început să-i amendeze chiar pe paznicii societăţii, cu scopul vădit de a-i intimida şi de a nu mai face sesizări, pe motive absolut puerile, cum ar fi lipsa ecusonului sau a halatului de protecţie, aspecte irelevante, dar sancţionate, evident abuziv, cu o severitate demnă de o cauză mai bună.

În zonă este cunoscut faptul că peştele prins ilegal în locurile amintite, se vinde la negru.

Este suspect faptul cum de această comercializare ilegală, care a ajuns la cote alarmante, nu a intrat în vizorul Poliţiei, deoarece aceasta nu a identificat până în prezent, niciun braconier.

Mai grav este faptul că în pădurea satului Adrian, se aud frecvent focuri de armă, de unde rezultă că se braconează şi alt tip de vânat, cum ar fi iepurele, fazanul, raţa, mistreţul sau poate chiar căpriorul.

Este greu de crezut că braconierii acţionează fără a avea acoperire, dar Poliţia oraşului Livada declară că nu cunoaşte acest aspect.

Probabil există două variante: ori poliţiştii nu se pricep să-şi facă treaba, să intervină pentru a stopa fenomenul, ori pot fi suspectaţi de o legătură cu braconierii, din moment ce zona este arie protejată Natura 2000 şi astfel de activităţi sunt interzise.

Pe de altă parte, este de neînţeles atitudinea custodelui ariei protejate, Societatea Carpatină Ardeleană, care nu a luat niciun fel de măsuri pentru stoparea acestui flagel ce periclitează direct ecosistemul din acest areal.

În aceste condiţii, considerăm că Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să intervină în mod direct luând unele măsuri, chiar schimbarea personalului de la Poliţia Livada, care probabil că este depăşită de situaţie.

Ar fi interesant de aflat dacă poliţiştii din localitate nu consumă în mod frecvent, produse obţinute prin braconaj.

De menţionat este faptul că agenţii economici care desfăşoară activităţi în zonă, plătesc astfel degeaba sume de ordinul zecilor de mii de lei către stat, iar autorităţile care ar trebui să le protejeze investiţiile, nu-şi fac datoria.

În speranţa că scrisoarea noastră va fi tratată cu maximum de responsabilitate şi profesionalism, vă mulţumim anticipat.

 

Satu Mare, la 27.10.2014