Constat cu amărăciune că niște proști, cei care pe vremuri erau coada clasei la gramatică, pot transforma frumoasa limbă română într-una penibilă și indigestă.

Agresiunile împotriva limbii noastre nu sunt doar de origine străină, ci de multe ori, ele vin din interiorul limbii printr-o nefericită utilizare a unor termeni.

Pe la tot felul de sindrofii ești îndemnat: ”serviți, vă rog!”. Se știe bine (sau nu?) că doar chelnerii servesc.

Dintr-un exces de hipercorecție tâmpită, unii vor să pară simandicoși și spun că ”au servit masa”, în loc să spună pur și simplu că au luat masa, cum bănuim că au făcut-o.

Dar nu, ”a servi masa” sună mai solemn. Solemn pe dracu! E pur și simplu greșit. Cel puțin în acest context.

Dacă spui că ai servit masa la ”Miorița”, asta înseamnă că tu, ești pur și simplu chelner acolo și nimic altceva!

Alții ascultă un ”purpuriu” de melodii în loc de potpuriu. Avem de-a face în acest caz, cu o ilară calchiere primitivă, acceptată mai ușor de către inculți.

Dar ce spuneți despre faptul că majoritatea restaurantelor sătmărene oferă la meniu, specialitatea ”Gordon Bleu”, în loc de ”Cordon Bleu”?

Probabil că niște analfabeți cu ifose au considerat că totuși ”Gordon” sună mult mai bine decât ”Cordon”. Vorba aia, că doar n-o să mâncăm un…cordon.

Ba da, stimabililor, exact un ”cordon” mâncați și nicidecum pe domnul ”Gordon”!

Dintr-o solidaritate a mediocrității lingvistice, la rândul lor, mulți clienți comandă ”Gordon Belu”. Vorba aia, ”așe scrii, așezâșim!”, replica lui Marin Moraru dintr-un rol celebru.

Dar cele mai cumplite derapaje ale limbii le poți întâlni în comunicatele poliției, cele care, de regulă, pot provoca hohote homerice.

Aflăm astfel cum că un anume cetățean Vasile I., infractor sadea, domiciliază pe raza județului Satu Mare. Oare nu cumva pe raza planetei Pământ, ca să fim mai exacți?

Aici, în aceste comunicate sinistre cred că niște agramați dau totala măsură a lipsei de simț al limbii, prin prostiile fenomenale pe care le debitează.

O marte parte a presei preia la modul ”pelicănesc”, comunicatele Poliției fără să aibă răbdare măcar să le citească.

Odată, dactilografa grăbită a scris numele ”Karoly” drept ”Karolz”, mă rog, o simplă scăpare pe tastatură.

Vă dați seama că toată presa a preluat această greșeală și nimeni nici măcar nu s-a gândit dacă nu cumva acest Karolz este rezultatul unei erori.

Dar ce mai contează, bine că am avut cu ce umple paginile, mai mult sau mai puțin virtuale.

Se scriu multe dobitocii prin presa noastră locală și într-o bună zi, poate că am să scot o antologie de enormități.

Săptămânal am putea strânge cel puțin un capitol cu mărgăritarele rostirii și scrierii cretine.

Bântuie prin mass media sătmăreană de câțiva ani buni, un gazetar (?) bătrân, de o penibilitate absolută care scrie prostie după prostie, într-o nesfârșită rafală, trasă drept în inima limbii române, ca să nu mai vorbim despre logică și bun simț.

Mă mir că patronii lui nu l-au dat încă afară, sau măcar să-l fi amendat zdravăn pentru uriașul prejudiciu de imagine adus ziarului cu pricina.

Normal, indivizii aceștia care au curajul să scrie texte, au citit la viața lor, infinit mai puțin decât au scris, iar cumplita mediocritate care duhnește din textele lor, mai ceva ca o canalizare defectă, pare să înlocuiască orice urmă de spirit.

Folosirea infinitivului în exces, a gerunziilor în cascadă este de multă vreme o ”cutumă”, ca să folosesc și eu un termen din stupidul arsenal lingvistic al gazetarului cu pricina.

Trăim prost, vorbim prost, fără urmă de respect pentru limba noastră maternă, vitregind câmpul exprimării corecte de șansa unei rostiri frumoase și armonioase.

Nenorocirea începe în școală, unde manualele de limbă română au fost în așa hal croite, încât elevii normali nu au nici cea mai măruntă șansă să afle câte ceva măcar, despre rostirea curată românească, despre esența literaturii române.

Dar acesta este un subiect mult mai dureros decât cel despre care fac astăzi vorbire.

Până atunci însă, oameni buni, încercați să citiți cât mai multe cărți esențiale.

Serviți, vă rog!

 

Felician POP