„Băutura papilor”, cum se mai numește această licoare, după cele spuse de producătorul acestei licori, sau ,,țuica diplomațiilor’ cum l-a denumit reputatul scriitor, Dr. Felician Pop în cartea sa ,,Povestea Pălincii”: În această carte scriitorul menționează: ,,Această licoare făcută în judeţul meu natal e cea mai bună din lume. În zonă, băutura e poreclită „ţuica diplomaţilor“, ducându-i-se renumele până-n Japonia. Pălinca, palinca sau ţuica, licoarea nelipsită din viaţă ţăranului ardelean”.
Secretele acestei licori vindecătoare stă în oportunitatea și spiritul de ingeniozitate pe care Bondici Iosif, un profesor de educație tehnologică din Satu Mare, care în urmă cu 18 ani, a aflat de secretul realizării pălincii de nuci. În această vreme, profesorul
muncea în vacanţă, alături de nişte prieteni, pe moşia unui episcop romano-catolic din Debrețin, Ungaria. Ei culegeau vişine şi nuci, din care episcopul făcea pălincă. Bondici spune că l-a rugat pe episcop să îi spună reţeta şi, într-un final, acesta i-a dezvăluit-o, făcându-l să promită, însă, că nu o va transmite altora şi, mai ales, că nu va face afaceri cu această reţetă decât după moartea episcopului. „Episcopul avea vreo 50 de hectare de nuci, iar într-o zi nu m-am mai putut abţine şi l-am întrebat ce face cu ele. Atunci m-a dus într-o pivniţă imensă, unde erau nişte cazane, şi mi-a dat să gust din această pălincă. La scurt timp, mi-a dat şi reţeta, dar au trecut ani buni până când să o şi produc. I-am promis că voi face asta doar după moartea lui“, explică Iosif Bondici. Și s-a ținut de cuvânt. După ce a îmbuteliat 5 litri, cea mai mare cantitate de țuică de nuci imbuteliată vreodată și cu eșecul celor de la
Guiness Book, care l-au anunțat că: nu există termen de comparare, a rezultat bineînțeles, nemulțumirea acestui întreprinzător. „După ce le-am transmis solicitarea cei de la Guiness Book să vină să omologheze în Cartea Recordurilor pălinca de nucă, au făcut verificări şi mi-au comunicat că sunt singurul producător de pălincă de nuci din lume. Am stabilit data pentru omologare, dar nu au mai venit“, povesteşte Bondici. Pălinca de nuci, de tip C este o băutură deosebit de rară care are şi efect de medicament. Vindecă foarte multe tipuri de afecţiuni. Băutura este îmbuteliată în sticle de cele mai diverse forme, de la cele ornate cu cifre pentru aniversări, clepsidre, butoiaşe, mitraliere sau zeiţe, până la îndrăzneaţa sticlă în formă de penis. Sticlele le importă din Ungaria, tot din oraşul Debrețin, de la un producător local. „Sticlele sunt foarte scumpe, le aduc de la un producător care produce sute de modele“, a menționat Bondici, Jozsi, cum îi spun prietenii, mărturiseşte că nu îşi doreşte să facă o afacere din vânzarea acestei băuturi-unicat, ci doar să îşi rotunjească veniturile.Încă din 2006, Nut Brandy este marcă înregistrată şi Iosif participă cu plăcere la toate târgurile de profil, fiind recunoscut ca producător tradiţional. Locuieşte în satul Mărtineşti, din Satu Mare, dar se trage din comuna Medieşu Aurit, sat Medieş Vii, acolo unde şi produce această pălincă împreună cu socrii lui. Nu face cantităţi mari, ci doar cât să umple câteva sticle. Preţurile variază între 120 şi 250 de lei, în funcţie de forma sticlei şi de gramaj. Sticlele în care pun pălinca sunt foarte scumpe, le aduc de la un producător din Ungaria care produce sute de modele adaugă Bondici.Fiind un producător local, fără pretenții de orice fel, Bondici Iozsi expune în Centrul Nou, la căsuțele producătorilor locali, această licoare alături de produse tradiționale de țuică sau pălincă din zona Medieșului Aurit. Ca o complectare la cele expuse, venerabilul profesor, ajuns la frumoasa vârstă de 68 de ani vine cu o altă noutate.
După ani mulți de studii, căutări, experimente, pornind de la bolile care l-au afectat, a a reușit (naturist convins), să obțină un produs 100% natural pentru remedierea afecțiunilor legate de: varice, lipsa poftei de mâncare, îngrășare excesivă, dureri musculare, antioxidant, și cre dizolvă pietrele de la rinichi, bun pentru organele interne, curăță colonul, ajută la digestie. Bondics Energy, este un produs realizat sub forma unui cub de ciocolată, care se administrează în cafea, ceai unde se dizolvă instantaneu. Acest produs conține: ulei de cocos presat la rece, ulei de cânepă presat la rece, acerolă, un extract de plante, cu con­ținut de vitamina C organică, păducel (pentru inimă), măceșe, făină de struguri(antioxidant), făină de avocado și zeolit (piatră vulcanică) un produs natural energizant și detoxificant.
În urma aplicării acestui tratament, primele simptome apar după 3-4 zile când se obsearvă o mobilitate nai accentuată, varicele au tendințe de vindecare. Termen de garanție 6 luni (la rece). Produsul se poate găsi sub forma de tablete sau borcănașe de 50-100ml. A se consuma o apă plată de minim 8 PH după administrare.
Toate aceste produse le puteți găsi de joi și pînă duminică în Centreul Nou la Căsuțele producătorilor locali.
S.B.

Palinca de nuci