În unitatea din Satu Mare nu sunt medicamente iar în fosă a fost găsit un cadavru

Spitalul Judeţean Satu Mare se poate numi fără doar şi poate Spitalul Groazei. Asta pentru că nu există medicamnete elementare iar în fosa septică a fost descoperit un cadavru care zăcea acolo de cel puţin trei luni. În tot acest timp, spitalul îşi închide porţile, nu ştie nici să reacţioneze. Conducerea se foloseşte de presă după cum are chef. Părerea omaneilor efectiv nu contează pentru această conducere incompetentă. În plin scandal, managerul interimar Camilo Coste pleacă în concediu. Fără cuvinte.

Un cadaru a fost descoperit în fosa septică a Spitalului Judeţean. Imediat, conducerea a oprit accesul presei în curtea spitalului i nu a făcut niciun comentariu. De abea după o zi, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Pataki Csaba, a explicat că în zona respectivă accesul este foarte greu, iar întraga zonă trebuie păzită de firma de pază.

El a precizat că nu are detalii din anchetă, doar informaţii neoficiale care i-au parvenit şi lui.

“Nu se ştie dacă a fost accident sau dacă a fost omor. Este vorba despre o persoană de sex masculin. Nici noi nu am fost informaţi la rândul nostru, iar cei din spital nici ei nu ştiu mai mult”, a spus Pataki.

El a explicat că în zona în care a fost descoperit cadavrul se poate ajunge foarte greu, nu este vorba despre o groapă în mijlocul spitalului.

“Parchetul o să facă cercetări de rigoare, o să întrebe, de exemplu, paza spitalului, dacă e vorba de o persoană internată cândva în spital, dacă e vreun aparţinător, cum s-a ajuns acolo. Nu e cercetare administrativă, e cercetare penală. Eu ştiu că este o zonă greu accesibilă, unde se putea ajunge prin efracţie. Nu vă gândiţi că este undeva o groapă în mijlocul spitalului sau undeva într-o zonă accesibilă. Este într-o zonă greu accesibilă. Am vorbit cu administratorul spitalului şi mi-a zis că e foarte greu de ajuns acolo. Ultima dată, din câte ştiu eu, s-a accesat acest spaţiu când s-au reparat pompele, fiind folosite de bucătărie, în ianuarie sau februarie”, a spus președintele CJ.

Pe lângă asigurarea pazei în puntele fixe, firma de pază avea obligația să efectueze și patrulări în curtea spitalului.

 

Ipoteze…

În lipsa unor informații certe, venite din partea autorităților sau a anchetatorilor, din interiorul Spitalului Județean ies la suprafață informații cutremurătoare în cazul cadavrului de la spital descoperit în fosa septică a bucătăriei.

De fapt, locul în care a fost găsit cadavrul nu este o fosă septică clasică, adică o groapă adâncă și acoperită într-un loc deschis, ci este o groapa de sub sala pompelor. Această sală este acoperită, practic este o clădire, în care se află pompele și motoarele care le pun în funcțiune. Sub acestea se află groapa septică despre care se face vorbire. Așa după cum afirma președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, accesul în această sală este foarte dificil. Clădirea este închisă, sau cel puțin era până nu cu mult timp în urmă, cu un grilaj de fier și lacăt, afirmă surse din interiorul Spitalului Județean.

Nu se știe cum a ajuns bărbatul în acea groapă și nici dacă grilajul de fier era închis sau nu. Însă cei din spital nu exclud și varianta unei crime.

Ultima dată când, oficial, s-a umblat la această clădire a fost în ianuarie, începutul lui februarie, când au fost schimbate pompele. De fapt, ce fac aceste pompe? În groapa septică de sub ele se scurge apa folosită în bucătăria spitalului. Când ajunge la un anumit nivel, pompele intră în funcțiune și scot această apă uzată din groapă și o bagă în sistemul de canalizare.

Marți, pompele nu au mai funcționat. Apa uzată din groapa septică a refulat prin canalizarea bucătăriei Spitalului Județean. Mulți din spital cred că, de fapt, pompele s-au înfundat tocmai cu acest cadavru. Crezând că este vorba despre altceva, angajații Spitalului Județean au cerut ajutorul celor de la Apaserv pentru a goli fosa septică. A fost momentul în care a fost descoperit cadavrul.

În lipsa unor informări clare venite din partea conducerii Spitalului Județean (care nici măcar nu au permis accesul presei pentru a face fotografii la groapa septică), dar nici din partea altor instituții, mass-media din Satu Mare caută informații pe surse. Asta până la primirea unor informații oficiale din partea organelor abilitate.

 

Criză şi de medicamente

În tot acest timp, spitalul s-a confruntat cu o lipsă de medicamente. Nu au existat medicamente esenţiale, bolnavii erau trimişi la farmaciile din zonă.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România- Filiala Satu Mare, a transmis un mesaj de solidaritate întregului personal medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

”Ținând cond de situația fără precedent ivită la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, ca urmare a lipsei de medicamente, materiale sanitare, a situatiei tensionante create, luând în considerare faptul că asistenții medicali sunt implicați iî mod direct în actul medical, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România- Filiala Satu Mare, în baza prerogativelor conferite de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 144 din 28 octombrie 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical, precum şi organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, organizația sa, prin reprezentanții aleși, se solidarizează cu membrii săi din cadrul SJU Satu Mare și cu Colegiul Medicilor din România-Filiala Satu Mare.

În consecință, solicităm conducerii Consiliului Județean Satu Mare să ia măsuri urgente de soluționare a acestei situații astfel încât actul medical să se desfășoare în condiții optime, asigurand atât siguranța pacienteului, cât și condiții de muncă corespunzătoare personalului medical”, se arată în comunicatul Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Filiala Satu Mare.

 

Casa de Asigurări dă soluția

Banii cheltuiți de sătmăreni pe medicamente în timp ce au fost internați la Spitalul Județean Satu Mare pot recuperați de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare.

Instituția a remis un comunicat de presă prin intermediul căruia face precizări pentru pacienții care și-au cumpărat medicamente în timpul internării lor în spital.

Având în vedere situaţia regretabilă în care se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare în ceea ce priveşte sincoparea aprovizionării cu medicamente, situaţie de care este strict responsabil, Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare se vede obligată să vină cu următoarele precizări şi informaţii pentru asiguraţii din judeţ:

În conformitate cu legislaţia în vigoare, pacienţii spitalului care vor fi nevoiţi să cumpere medicamente, vor putea solicita printr-o cerere adresată spitalului restituirea banilor cheltuiţi, cu condiţia ca achiziţia de medicamente să fie avizată de către medicul curant din secţia în care sunt internaţi şi sunt respectate condiţiile stabilite de metodologia aprobată de conducerea spitalului.

Facem aceste precizări, considerând că deşi  situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare este temporară şi cu siguranţă remediabilă,  asiguraţii care au nevoie de servicii medicale şi medicamente nu trebuie să fie cu nimic afectaţi”, se arată în domcumentul remis de CJAS Satu Mare.