Prima ediţie a caravanei TIFF (Transilvania International Film Festival) la Satu Mare s-a dovedit a fi una de un real succes. Numărul mare de participanţi i-a luat oarecum prin surprindere pe organizatori, acest tip de eveniment fiind în premieră în Satu Mare. În fiecare seară sute de sătmăreni au luat cu asalt locul în care a fost proiectat filmul. Au fost proiectate filme premiate la festivalurile internaţionale, nu filme comerciale. Se poate trage concluzia că la Satu Mare există cinefili împătimiţi. După această primă ediţie mai mult experimentală, organizatorii promit la anul o caravană de înaltă ţinută.

 

Drama Clouds of Sils Maria în prima seară

Sute de sătmăreni au urmărit luni seara primul film din caravana TIFF Satu Mare. Încă înainte de ora începerii proiecţiei, sătmărenii s-au adunat şi au ocupat scaunele puse la dispoziţie de organizatori. Foarte mulţi dintre sătmăreni au stat pe gradenele din Pasajul Coneliu Coposu iar cei care n-au mai avut loc s-au aşezat pur şi simplu pe jos şi au urmărit răbdători filmul Clouds of Sils Maria.

Seara a început cu scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman în regia lui Tudor Giurgiu, după care a început proiecţia filmului Clouds of Sils Maria, în regia lui Olivier Assayas.

Cele două actriţe principale, Juliette Binoche și Kristen Stewart, i-au cucerit pe sătmăreni.

 

Filmul românesc Comoara, în cea de-a doua zi

A doua seară a Caravanei TIFF la Satu Mare a adus sutelor de sătmăreni un film cu mult umor, o producție cinematografică care a avut premiera în luna mai a acestui an, în regia lui Corneliu Porumboiu. După o zi caniculară, cu ploi trecătoare, proiecția filmului a avut loc în Casa de Cultură a Sindicatelor. Decizia a fost luată de organizatori, iar această locație era planul B, pentru a preîntâmpina micile neplăceri cauzate de eventualele averse trecătoare. Sala Casei de Cultură a Sindicatelor a fost umplută la refuz, 550 de scaune ocupate, treptele și părțile laterale la fel și din păcate mulți sătmăreni nu au mai avut locuri.

Filmul ”Comoara” a fost premiat în acest an la Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, film care trebuia să fie, inițial, un documentar care să redea povestea din satul actorului Adrian Purcărescu, prieten cu Corneliu Porumboiu. Dar pentru că filmările nu au decurs așa cum își dorea, regizorul a decis să transforme totul într-o ficțiune. Cu mult umor, Porumboiu a redat legenda inițială, iar filmările au avut loc acasă la strămoșii actorului. Finalul căutărilor este, însă, surprizător pentru toată lumea. Experiența din ”Comoara” a fost emoționantă și pentru actorul Cuzin Toma care pentru prima dată, a jucat alături de soție și de fiul lor.

 

tif2

Poveşti Trăznite, în ultima zi

Ultima seară a Caravanei TIFF a readus în Pasajul Corneliu Coposu sute de sătmăreni iubitori de film. Proiecţia savuroasei comedii negre “Poveşti trăsnite” a binedispus audienţa, cele şase poveşti înlănţuite fiind pe placul spectatorilor. Un film gradat, cu umor, cu mult imprevizibil și cu niște actori foarte bine aleși.

Trădare în dragoste, umilințe din copilărie, întâmplări întunecate din trecut sau pur și simplu un context nefavorabil, toate sunt prezente în Poveștile trăsnite.

O excepțională comedie neagră, în care umorul te cucerește și până să apuci să te îngrozești se trece la următoarea poveste. Tânărul regizor Damian Szifron stăpânește perfect ritmul povestirilor și timpul, astfel încât spectatorii sătmăreni a rămas captivaţi vreme de două ore cât durează poveștile.

Filmul Wild Tales a primit o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015.

În țara de origine, Argentina, filmul a avut un succes fără precedent: peste trei milioane de spectatori. Un argument în plus pentru Wild Tales: producător este Pedro Almodovar.

Caravana TIFF ajunsă pentru prima oară la Satu Mare s-a încheiat, urmând ca de anul viitor să aducă noi filme premiate, noi surprize, iar oraşul Satu Mare a fost astfel introdus pe traseul minunatei caravane TIFF.

 

Comentarii

Ca la orice eveniment cârcotaşii s-au şi găsit să caute fel de fel de defecte. Astfel, au fost persoane care s-au plâns că organizarea a fost deficitară în cea de-a doua zi din cauza căldurii din Casa de Cultură a Sindicatelor. Trebuie precizat faptul că în seara respectivă meteorologii au anunţat ploi, iar Satu Mare nu are o sală mai mare. Nu este nicidecum vina organizatorilor că sala respectivă nu are aer condiţionat şi nici aerisire. Sala s-a umplut la refuz până la începerea filmului iar mulţi dintre sătmăreni nu au mai avut loc să intre, chiar dacă îşi doreau să vadă filmul. În municipiu nu există nicio sală cu o capacitate mai mare.

“Intenţia noastră rămâne acea de a aduce publicului cele mai apreciate filme ale momentului, mizând pe diversitatea cinematografică întocmai pentru a cuprinde un public cât mai larg, oferindu-i genuri cât mai variate de filme”, au precizat organizatorii.

Obligatoriu mai trebuie menţionat faptul că evenimentul s-a desfăşurat exclusiv din sponsorizări, fără bani publici, astfel că doritorii au avut acces gratuit la proiecţii. Un mare aport l-au avut tinerii voluntari.

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Caravana TIFF a venit la Satu Mare la inițiativa Asociației Culturale pentru Tinerii din Satu Mare, PortalSM și SamStudia, eveniment sprijinit financiar de Schlemmer România, Centrul Medical Oftalmologic Vitreum Satu Mare, hotel Cardinal, Paprika Chef și partener în organizare Primăria Satu Mare.