1. Primăria pregătește terenul pentru McDonald’s

 Mult așteptatul lanț de restaurante McDonald’s își face încet loc și în municipiul Satu Mare. Conducerea Sătmarului pregătește terenul de la intersecția Burdea și speră ca investitorul să pună cât mai repede în valoare această zonă.

Primarul Kereskeny Gabor spune că s-au făcut mai multe demersuri, având loc discuții cu reprezentanții McDonald’s. În acest sens, urmează ca primăria să organizeze o licitaţie publică pentru dreptul de superficie asupra terenului deţinut în zonă.  Edilul speră ca municipiul Satu Mare să reușească să atragă cât mai repede acest investitor, iar zona de la Burdea să se transforme cât mai repede.

Un singur impediment ar putea sta în calea acestui proiect, și anume samsarii care ar putea să bage bețe-n roate. Cu toate acestea însă, primarul spune că va depune inclusiv plângeri penale dacă cineva va încerca să pună piedici în realizarea acestui proiect, fiind cunoscuți deja samsarii imobiliari din Satu Mare care scot la înaintare bătrâni care să revendice terenurile respective. Deocamdată nu poate fi vorba despre plângeri penale deoarece nu se știe cine va participa la licitație.

Va fi o licitaţie deschisă, un preţ de pornire, dar având în vedere caietul de sarcini, cine vine va trebui să facă acolo un restaurant tip fast food. Asta e ideea. Este un plan urbanistic zonal aprobat acolo. Teoretic poate să vină oricine. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe”, a declarat Kereskenyi.

Pe terenul de la intersecția Burdea, McDonald’s vrea să construiască un restaurant cu spații de joacă.

 

  1. Cantitate uriașă de țigări, într-un TIR care transporta ,,lemne

Polițiștii de frontieră din cadrul P.T.F. Halmeu împreună cu lucrătorii vamali au descoperit aproximativ 249.000 de pachete cu țigări de proveniență ucraineană, ascunse într-un automarfar care transporta tocătura de lemn din Ucraina in Romania.

În data de 25 septembrie a.c., în jurul orei 00.30 la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, jud. Satu Mare, s-au prezentat, pe sensul de intrare în țară, cetățeanul român Sorin F. în vârstă de 45 ani, însoţit de Victor F. de 34 ani, ambii domiciliați pe raza județului Maramureș, conducând un automarfar marca Volvo, care tracta o semiremorcă marca Reisch, ambele înmatriculate în România.

Din primele verificări s-a constatat faptul că șoferul transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, tocătură de lemn din Ucraina.

În baza unei analize de risc si ca urmare a faptului că remorca TIR-ului a fost semnalată de câinele specializat in detectarea tutunului. polițiștii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali, au efectuat un control asupra mijlocului de transport și deoarece exista suspiciunea că în acesta se află o cantitate mare de țigări de proveniență ucraineană, automarfarul a fost condus la Biroul Vamal Sighetu Marmației fiind însoțit de către un echipaj mobil din cadrul Direcției Regional Vamale Cluj, pentru efectuarea unui control amănunțit.

Astfel, au fost descoperite ascunse și nedeclarate, în vederea sustragerii de la controlul vamal, aproximativ 249.000 de pachete (498 de baxuri) de țigări marca Marble și Jing-Ling de proveniență ucraineană.

Baxurile de țigări erau ascunse sub tocătura de lemn pe care cele două persoane intenționau să o introducă în țară, conform documentelor prezentate pentru controlul de frontieră.

Totodată, în cauză cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș, iar la finalizarea acestora se vor lua măsurile legale ce se impun.

 

  1. Lucrările la podul Decebal vor fi reluate în primăvară

Asfaltarea pe podul Decebal s-a încheiat, iar circulația va fi reluată pe acea parte, însă, cu toate acestea, cealaltă parte rămâne în stand-by. City managerul Maskulik Csaba a declarat că deși firma executantă spune că ar reuși să termine întreaga lucrare în 5 săptămâni, vorbim de partea dreaptă a podului, la coborâre, unde trebuie turnat asfalt nou, conducerea municipiului Satu Mare se îndoiește de acest lucru, iar lucrările se pare că vor fi reluate abia anul viitor în primăvară. Conducerea oraşului nu mai are încredere în promisiunile firmei din Zalău.

În această dimineață s-a circulat deja pe asfaltul proaspăt turnat, un polițist local dirijând circulația, însă acest lucru nu trebuia să se întâmple atât de repede, spun reprezentanții primăriei.

Acum rămâne de refăcut cealaltă parte a podului, la coborâre, lucru aproape imposibil de realizat în acest an, spun reprezentanții primăriei, având în vedere că firma care se ocupă de pod, este aceeași care a făcut o treabă de mântuiala pe strada Diana.

Cel mai probabil, lucrările la podul Decebal vor fi reluate anul viitor, iar până atunci, sensul giratoriu de la Burdea va rămâne în funcțiune.

 

  1. Spital de 10 mil. euro la Satu Mare

Proiectul de hotărâre care prevede construirea unui nou spital a fost aprobat de Consiliul Judeţean Satu Mare. Preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a explicat că deocamdată proiectul este în prima fază și anume nota de fundamentare. Urmează ca în trei luni aceasta să fie analizată şi pe urmă să se întocmească studiul de fezabilitate. În cel mai optimist caz, ar urma ca în şase luni să fie semnat contractul de finanţare şi ulterior organizată o licitaţie de execuţie, care ar putea complica lucrurile.

Noua clădire este chiar în curtea Spitalului Nou, în locul parcul, şi va fi conectată la actualul spital. Noul spital va avea cinci etaje, va fi dotat cu aparatură modernă şi va avea un heliport pe acoperiş.

“Este un proiect care dacă primeşte finanţare şi se va implementa, va schimba tot ce înseamnă servicii în sistemul de sănătate. Ar afecta toate cele 16 secţii existente în spital şi ar creşte calitatea actului medical reducând timpii pierduţi între secţii. Am avea acces şi pentru comunicare prin heliport pe timp de noapte. Ar fi o investiţie foarte foarte binevenită în acest sistem care a avut de-a lungul anilor o viaţă nu foarte uşoară, şi este necesară nouă, tuturor”, a spus Pataki Csaba.

Noua clădire va avea 5 nivele plus parter și subsol, în care vor funcționa următoarele secții: Bloc operator central (10 săli) plus sterilizarea centrală, ATI + UTS, Oftalmologie + ORL. chirurgie generală, ortopedia și chirurgia pediatrică, urologia și chirurgia plastică, vestiar, o farmacie și o sală de conferință. De asemenea, pe acoperișul noii clădiri va fi amenajat și un heliport, care va fi astfel mutat din curtea spitalului. Mai mult decât atât, conducerea spitalului intenționează să mute și neurologia în noua clădire, secția funcționând acum în spitalul vechi.

Proiectul va fi depus spre finanţare prin Programul de Cooperare România – Ungaria.

Contribuţia Consiliului Judeţean este doar 250.000 de euro pentru un spital a cărui valoare este estimată la circa 10 milioane de euro.

 

  1. Primăria mută serviciile cu publicul în magazinul Someșul

Primăria Satu Mare primește gratuit ultimul etaj din magazinul Someșul. Unele dintre cele mai importante servicii din cadrul Primăriei municipiului Satu Mare se mută într-un singur loc, unul spațios, municipalitatea venind astfel în ajutorul cetățenilor, care vor putea să își rezolve mai multe probleme, fără să fie nevoiți să se plimbe dintr-un loc în altul. 

Primarul Kereskenyi Gabor a anunțat într-o conferinţă de presă că ultimul etaj din complexul comercial Someșul va găzdui, începând cu 1 ianuarie 2018, serviciul de buletine, starea civilă, o parte din serviciul taxe și impozite, precum și casieria Administrației Domeniul Public, care sa află în acest moment în zona pieței Someș. Astfel, se doreşte crearea unui ghişeu unic unde cetăţenii să-şi rezolve toate problemele.

” Vom înființa astfel un ghişeu unic pentru ca sătmărenii să nu mai fie obligați să străbată tot orașul pentru câteva acte. Noul spațiu va avea peste 600 de metri pătrați și va fi amenajat astfel încât să fie evitată aglomerația și cozile interminabile. Îmi pare rău că din cauza unor interese ascunse, Serviciile Pașapoarte, Permise și Înmatriculările de Vehicule nu se vor muta în această locație. Indiferent de deciziile pe care le iau alte instituții, noi alegem să ne punem mereu în slujba cetățenilor!”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

Noul spațiu va avea peste 600 de metri pătrați și va găzdui servicii publice la standarde de secol XXI.