1. Proteste serioase la Satu Mare

Mii de persoane au protestat timp de șase seri în municipiul Satu Mare, acestea fiind cele mai serioase manifestări din ultimii ani din Satu Mare. Protestatarii au mărșăluit prin oraș și au cerut retragerea OUG 13. Eu au huiduit în fața sediile PSD și ALDE, strigând în gura mare că cele două partide sunt “aceeași mizerie”.

Un lucru inedit s-a petrecut în duminică seara, când protestatarii au ajuns la sediul PSD Satu Mare. Aici se afla o femeie care, cel puțin prin bannerul pe care-l afişa, spunea că sprijină Guvernul PSD și le-a cerut protestatarilor să respecte votul ei și al altor 3,9 milioane de români. 

”RESPECTAȚI votul meu și a altor 3.599.999 ROMÂNI! SUSȚIN GUVERNUL PSD!”, se arăta în bannerul prezentat de curajoasa sătmăreancă, lână uşa sediului PSD.

Din fericire lucrurile nu au degenerat: Fie că protestatarii nu au văzut mesajul sătmărencei, fie că s-au comportat din cale afară de civilizat. Cert este că femeia nu a fost huiduită. La un moment dat, unul dintre protestatari şi-a trimis fetiţa să o servească cu napolitane.

Femeia, care a refuzat să-și dea numele, deși este convinsă că o vor cunoaște mulți din fotografii, a declarat că nu a fost vreodată membru al unui partid politic după Revoluție și nu este nici în prezent.

”Am venit pentru că m-am săturat. Ordonanța care a scos lumea în stradă a fost abrogată. Ce mai vor? Guvernul ăsta are abia o lună de când a fost investit, din care două săptămâni a lucrat sub presiune. Lăsați-l fraților să lucreze și respectați votul românilor! Cel puțin eu am fost și am votat. Dar am convingerea că jumătate dintre cei care au fost în această seară în fața sediului PSD nu au fost la vot în data de 11 decembrie”, a fost mesajul transmis de sătmăreancă.

 

  1. Bilanţ ISU: 5993 persoane asistate în 2016

Comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someş” al judeţului Satu Mare a prezentat bilanţul instituţiei pe anul trecut, pompierii sătmăreni fiind felicitaţi pentru activitatea pe care o desfăşoară. Cuvinte de laudă au avut atât subprefectul Altfatter Tamas cât şi împuternicitul prim adjunct al inspectorului general al IGSU, lt. col. Cristian Radu, şi şefii altori instituţii participante la bilanţ.

Şeful ISU Satu Mare, Nicolae Dima, a prezentat date statistice din care iese că numărul total al intervenţiilor a crescut cu 22,5% faţă de anul precedent, de la 6319 la 7742. Numărul intervenţiilor SMURD a crescut de la 5414 la 5.744, numărul acţiunile de protecţie a comunităţilor de la 121 la 167. Îmbuncurător est faptul că a scăzut numărul incendiilor de la 258 la 231 şi al incendiilor de vegetaţie de la 161 la 56.

Bilanţul arată că pompierii au salvat din incendii 49 de persoane. Specialiştii de pe ambulanţele SMURD au asistat medical 5.993 de persoane.

Din nefericire însă, patru persoane au decedat în incendii.

Valoarea bunurilor salvate se ridică la 85 de milioane lei.

După episodul Colectiv, pompierii şi-au mărit foarte mult numărul controalelor. Anul trecut au fost 1862, unde au fost constatate în total 11.760 de deficienţe. Au fost aplicate 7488 avertismente şi 631 de amenzii în cuantum de 1,34 milioane lei.

La final, reprezentanţii mai multor institituţii i-a felicitat pe pompierii sătmăreni.

 

  1. TIR lovit de tren în Botiz

Un cumplit accident feroviar s-a produs la Botiz. Un Tir înmatriculat în Suceava a fost pur si simplu spulberat de un tren la trecerea de cale ferată de pe varianta de ocolire a municipiului Satu Mare destinat traficului greu. Trecerea peste calea ferată, se află la ieșirea din Botiz spre Satu Mare, pe șoseaua de ocolire, și nu este prevăzută cu bariere.

În urma impactului cu trenul Satu Mare – Halmeu, Tir-ul a fost distrus aproape în întregime, iar șoferul acestuia a scăpat fără răni mari. În schimb, potrivit lt. col. Ioan Pop, împuternicit adjunct şef centru operaţional regional, un bărbat de 37 de ani din tren a fost rănit şi transportat la spital. Trenul a deraiat de pe șine.

Circulația pe această arteră este blocată. Pompierii intervin la fața locului pentru a curăța scurgerile de combustibil din camion. Potrivit unor martori oculari, acesta ar fi afirmat că nu a văzut trenul venind.

 

  1. Primăria începe exproprierile pentru cel de-al treilea pod

Conducerea Primăriei municipiului Satu Mare îşi propune în acest an alocarea unei sume importante pentru proiectul tehnic pentru cel de-al treilea pod dar şi exproprierea terenurilor în vederea începerii lucrării. Suma alocată exproprierilor este de 1.150.000 de lei. De asemenea, pentru proiectul tehnic este prevăzută suma de 880.000 de lei, urmând să fie finalizat în acest an.

Primarul Kereskenyi Gabor a declarat, recent, că municipalitatea poate realiza cel de-al treilea pod din credit, în cazul în care nu se găsesc alte surse de finanţare. Conform estimărilor, podul ar costa 90-95 milioane lei, cu tot cu TVA.

Urmează ca bugetul pe acest an să fie supus aprobării Consiliului Local.

 

  1. Lansare originală: Bocetul Şamanului

Tânărul pictor Bogdan Crivăţ (Rostaş) a debutat în poezie, lansându-şi primul volum de versuri intitulat “Bocetul Şamanului”. Evenimentul a fost unul inedit, al apărând la eveniment îmbrăcat chiar de şaman.

Bogdan Crivăț este născut pe data de 08.10.1998 la Satu Mare și studiază la Liceul de Arte „Aurel Popp”, fiind membru al Cenaclului Alfazet. Studiază artele plastice și în lumea aceea se exprimă poate cel mai bine. Totuși, a scris această carte pentru că de multe ori culorile refuză să vorbească, tot așa cum uneori cuvintele refuză să se coloreze.

La eveniment au luat cuvântul directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, directorul editurii Ecou Transilvan din Cluj, Nadia Baciu, criticul literar Kereskenyi Sandor, directorul Centrului de Creaţie, Robert Laszlo, vicepreşedintele cenaclului Cronograf, Vasile Conioşi Mesteşanu şi omul de cultură Teodor Curpaş.

“Şamanul, care prin incantaţiile sale invoca bunăvoinţa zeilor, iată că a ajuns să bocească, a ajuns în acel impas ontologic şi poate astrologic prin care, chiar dacă este un şaman vindecător, nu mai poate să vindece această lume şi la căpătâiul lumii şamanului nu i-a rămas decât să bocească. Aşa am surprins eu esenţa acestei cărţi”, a spus Felician Pop.

Criticul literar Kereskenyi Sandor le-a spus celor prezenţi că “Bocetul Şamanului” este o carte foarte frumoasă şi valoroasă, care “face cinste şi autorului şi redactorului şi editorului”.

Decorul a fost realizat de Mihaela Pastor iar programul artistic susținut de către George Negrea și formația SBS Trio.