1. Grevă generală la Garda de Mediu

 Angajații Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Satu Mare se află în grevă generală pe perioadă nedeterminată. Își manifestă astfel nemulţumirea şi indignarea pentru inechitatea salarială care există în domeniul protecţiei mediului.

”Greva noastră vine ca răspuns la eșuarea negocierilor dintre sindicatul Gărzii Naționale de Mediu cu Ministerul Mediului, respectiv Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În momentul de față, revendicările noastre sunt, în principiu, de natură salarială, dar și ne dorim să fie îmbunătățite condițiile de muncă ale întregului personal. Din păcate, nu avem niciun răspuns și sunt mici șanse ca solicitările noastre să fie soluționate într-un mod favorabil, de aceea noi am decis, în unanimitate, ca întreg personalul Gărzii de Mediu, din toată țara, să intre în grevă pe perioadă nedeterminată”, au declarat reprezentații Gărzii de Mediu Satu Mare.

Aceștia sunt nemulțumii de faptul că nu există o egalizare a salariilor, între salariații gărzii de mediu și cei ai gărzii forestiere, având deopotrivă atribuții de monitorizare, inspecție și control. Practic, salariile celor de la Garda de Mediu sunt la jumătate față de ale celor de la Garda Forestieră cu toate că, spun cei de la mediu, au aceeași activitate.

”Este de neînţeles discrepanţa între importanţa care se acordă la nivel global problemelor legate de protecţia mediului şi modul în care sunt trataţi în ţara noastră cei care veghează la păstrarea unui mediu sănătos. Cu toate că protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate conform Strategiei Naţionale de Apărare a ţării, angajaţii Gărzii Naţionale de Mediu nu au mai beneficiat de o creştere salarială din anul 2009, fiind remuneraţi în prezent conform celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar”, se arată într-un comunicat de presă remis de sindicatul Gărzii de Mediu.

Pe întreaga perioadă a grevei generale nu se vor desfăşura activităţile specifice Gărzii Naţionale de Mediu şi nu se va lucra cu publicul în niciun comisariat din ţară, fapt pentru care angajații instituției își cer scuze cetăţenilor pentru această disfuncţionalitate. Însă, cel puțin la Satu Mare, toți cei 11 angajați se află la birouri, doar că nu lucrează.

 

 

  1. Vasile Țânțaș a ajuns după gratii

Omul de afaceri Vasile Țânțaș a ajuns după gratii. A fost încarcerat după ce a fost condamnat la un an de închisoare pentru că a lăsat o clădire-simbol a oraşului Satu Mare să se degradeze. Familia lui va ataca decizia judecătorilor la CEDO.

”Inculpatul Ţânţaş Vasile a fost condamnat de prima instanţă la pedeapsa de un an închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere, soluție rămasă definitivă prin decizia Curţii de Apel Oradea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Oradea, Claudia Rus.

După cum se știe, clădirea Hotelului Dacia a fost cumpărată în urmă cu 10 ani de omul de afaceri pentru a o reface. Din păcate, însă, considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din Transilvania, monumentul a ajuns azi o ruină.

În 2015, Direcţia pentru Cultură Satu Mare l-a dat în judecată şi a cerut un an de închisoare cu suspendare şi plata a 800 de mii de euro. Instanţa a decis însă să-l trimită un an după gratii şi să nu-l pună la plată.

„Sincer să fiu, nu îl vreau condamnat. Eu doresc ca acești bani să existe și să punem în siguranță clădirea”, a precizat directorul Direcției de Cultură Satu Mare, Mircea Drăgan.

Familia omului de afaceri este revoltată de decizia instanţei.

”Adică consolidez clădirea, bag bani în clădire, plătesc 500.000 de euro pentru un proiect, după care nu finalizez lucrarea şi mă bagă la puşcărie că nu am finalizat lucrarea”, a declarat, pentru aceeași televiziune, fiul omului de afaceri, Beniamin Țânțaș.

“Noi, dimpotrivă, noi am salvat clădirea, pentru că noi am făcut subzidiri, cămăşuiri”, a spus și Vasile Țânțaș.

În urmă cu doi ani, omul de afaceri a încercat să o vândă statului cu 5 milioane de euro, aproape de trei ori preţul la care a cumpărat el clădirea.

Vasile Ţânţaş a fost încarcerat la Penitenciarul Satu Mare. Familia sa spune că va ataca decizia la CEDO.

Construită în 1902, în stil secession, clădirea care a găzduit hotelul Dacia din Satu Mare a fost considerată la vremea respectivă una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Astăzi mai vedem doar reproducerea fațadei clădirii, sub forma unei plase care îi protejează pe trecători de bucățile de tencuială ce s-ar putea desprinde în orice moment.

 

 

  1. Expoziție deosebită, la Muzeul Judeţean

 

 

Vernisajul “Primum non nocere – între trecut şi viitor”, în cadrul căruia sunt expuse mai multe piese de patrimoniu, este o expoziție pe care Muzeul Județean Satu Mare o găzduiește timp de 12 zile.

Evenimentul de miercuri  a fost o introducere în deschiderea porților către o istorie peste care, cu trecerea anilor,  s-a așezat praful. În salonul Muzeului Județean, 2000 de ani s-au înfățișat în obiecte precum: cărți vechi, articole vestimentare, cărți vechi, icoane și arme. Angajații muzeelor din Satu Mare, Cluj, Zalău și Oradea au reușit, prin vie înclinație față de moștenirea strămoșească, să restaureze obiecte care au sute de ani vechime, dar și obiecte cu o vechime de circa 2.000 de ani.

 

Restauratorii muzeelor reușesc să facă de multe ori lucruri excepționale, fără ca ele să fie apreciate sau măcar remarcate. Tocmai de aceea, potrivit directorului Muzeului Județean, Felician Pop, scopul vernisajului “Primum non nocere – între trecut şi viitor” este acela de a atrage atenția publicului asupra muncii pe care o fac restauratorii. Rămânând, de multe ori, în anonimat, aceștia reușesc să salveze de la dispariție o serie de obiecte prețioase din trecut.

 

“Suntem prima generaţie din istorie care am ajuns să trăim în propriile noastre ruine. Restauratorii sunt oameni oarecum fraţi cu veşnicia, lucrurile sunt mereu supuse la tot felul de factori umani sau naturali şi vedem cu ochii noştri cum foarte multe lucruri dispar pe vecie. Restauratorii sunt în permanentă luptă cu oamenii, în primul rând cu timpul, cu factorii biologici sau chimici care atacă aceste lucruri. Aici se pot vedea foarte multe lucruri, care, dacă nu ar exista oamenii aceştia cu mâini de aur, probabil nu le-am mai fi văzut niciodată”, a spus Felician Pop.

 

Gheorghina Olariu, de la laboratorul de restaurare al Muzeului Judeţean, în luarea de cuvânt, a vorbit despre valoarea nemăsurată pe care o poartă obiectele restaurate. Aceasta a subliniat, totodată, meticulozitatea cu care trebuie să lucreze restauratorii pentru a reda obiectelor strălucirea de altădată.

 

De menționat este faptul că, alături de obiectele restaurate, există imagini dinainte ca acestea să treacă prin mâinile restauratorilor, astfel că toţi cei curioşi pot vedea cum s-au tranformat acestea.

 

Tinerii prezenți la eveniment au fost invitați să creeze o punte între trecut și viitor, Mirel Bucur, președintele Asociației Restauratorilor din România,  sugerându-le acestora să încerce o carieră spre meseria de restaurator. Acestea a subliniat un lucru important, acela că în România astfel de expoziții nu există în număr prea mare.

 

Salonul interjudeţean de restaurare este constituit din piese de patrimoniu, aparţinând următoarelor muzee : Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Cetăţii şi a Oraşului Oradea, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău şi Muzeul Judeţean Satu Mare.

 

 

  1. Șef nou la IPJ Satu Mare

 

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare are un nou șef.  Potrivit celor declarate de purtătorul de cuvânt al IPJ Satu Mare, Răducu Silaghi, împuternicirea comisarului șef Alin Haniș la conducerea Inspectoratului a expirat în data de 7 mai. Acesta a revenit la Poliția Oradea.

Din aceeași dată, atribuțiunile de șef al IPJ Satu Mare au fost preluate de comisarul șef Sorin Stan, nimeni altul decât împuternicitul pentru funcția de adjunct al șefului Inspectoratului din data de 3 aprilie. Astfel că actualul împuternicit ca adjunct al șefului IPJ Satu Mare, care acum a preluat și atribuțiunile de șef, a lucrat mai bine de o lună de zile cu fostul împuternicit Alin Haniș.

Înainte de a fi împuternicit ca adjunct al șefului IPJ Satu Mare, Sorin Stan a fost șeful unui birou din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

 

 

  1. A fost publicată lista exproprierilor pentru Centura Sătmarului

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial lista cu persoanele care vor fi expropriate în vederea realizării centurii de ocolire a municipiului Satu Mare.

În total este vorba despre exproprierea a 950.645 mp de teren intravilan şi extravilan, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 18.569.929,48 lei.

Dacă în unele cazuri este vorba despre suprafeţe mari care implică şi sume mari, în unele cazuri suprafeţele sunt mici, dar şi sumele ce vor fi acordare.

Astfel, un sătmărean primește 50 de lei pentru 5 mp de teren extravilan. Printre cei mai “norocoşi” expropriaţi se află un bărbat care primeşte 432.350 lei pentru 43235 mp de teren extravilan.

Primăria Ardud va primi o despăgubire de 3,24 lei (trei lei şi 24 de bani) pentru o suprafaţă de 3 mp de teren arabil extravilan.

O societate comercială a primi 3.080.025 lei pentru o suprafaţă de 15.795 mp de teren intavilan.