1. DECLARAŢIE pentru sprijinirea românilor şi maghiarilor din Ucraina

Consiliul Local al Municipiului Satu Mare a adoptat o declaraţie prin care cere suspendarea noii legi a Educaţiei din Ucraina, care va duce la desfiinţarea multor şcoli ale comunităţilor române şi maghiare din ţara vecină.

Redăm în continuare declaraţia:

DECLARAŢIE

Consiliul Local al Municipiului Satu Mare a luat la cunoștință cu îngrijorare adoptarea în Rada Supremă a Ucrainei și promulgarea de către președinte a Legii Educaţiei, care limitează drastic dreptul la educaţie în limba maternă pentru minoritățile din Ucraina și le restricționează grav drepturile privind folosirea limbii materne.

Noua lege nu doar că încalcă normele europene, dar contravine și mai multor tratate internaționale fundamentale pe care Ucraina le-a semnat pentru protejarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a minorităților.

Prin noua Lege a Educației, Ucraina se îndepărtează de valorile europene și implicit își periclitează parcursul european.

Satu Mare este oraș înfrățit cu Beregovo și Ujgorod, deasemenea avem relații foarte bune cu orașele Munkacevo și Slatina. În zona de sud-vest a Ucrainei conviețuiesc importante comunități românești, maghiare și slovace, care doresc să-și păstreze identitatea națională și culturală, în acord cu normele europene.

De-a lungul timpului, am susținut comunitățile din această zonă, de aceea, cunoscând situația de aici nu putem sta indiferenți la ce se întâmplă în Ucraina.

La începutul anului 2017, Satu Mare a sprijinit financiar orașul înfrățit Beregovo, în vederea susținerii unei funcționări minime a serviciilor publice.

Prin proiectele cu finanțare europeană, derulate împreună cu parteneri din Ucraina, Ungaria și Slovacia, Satu Mare și-a adus aportul la dezvoltarea schimburilor culturale și umane dintre România și Ucraina, dar și la dezvoltarea infrastructurii din țara vecină.

Satu Mare este un exemplu de societate multiculturală fapt pentru care Consiliul Local al Municipiului Satu Mare cere partenerilor noștri din Beregovo și Ujgorod să intervină pe lângă Guvernul Ucrainei pentru a respecta valorile comune europene ale democrației și statului de drept și să suspende aplicarea noii legi.

Solicităm de asemenea Guvernului României să ia toate măsurile pentru a împiedica aplicarea noii legi.

 

  1. Adrian Albu: ,,Există riscul ca cel mai mare angajator din județ să își închidă porțile”

 

Adrian Albu a declarat că sunt societăți care doresc să își dubleze numărul de angajați sau să îl crească de patru ori, dar nu o fac pentru că nu există persoane suficiente dispuse să muncească.

El a precizat că la bursele locurilor de muncă sunt persoane care merg doar după ștampilă pentru a primi mai departe șomaj. Ba mai mult, el a avertizat că există riscul ca cel mai mare angajator să își închidă porțile pentru că nu găsește suficienți angajați.

“Avem investitori care nu îşi mai dezvoltă afacerile. Fără nume, vă spun că este societate în Satu Mare care ar dori să îşi dubleze sau să-şi înmulţească cu patru numărul de angajaţi, nu o face în condiţiile în care există pericolul major ca un alt investitor, cel mai mare investitor în momentul de faţă, ia în considerare posibilitatea de a închide porţile, pentru că în loc să mai poată angaja 700 de oameni, a mai scăzut din câţi avea”, a declarat Albu.

În opinia viceprimarului Adrian Albu, problema este ajutorul social la nivel destul de ridicat. Sunt persoane care au terminat 8 clase și nu știu să semneze.

Afirmația a fost făcută în conferința de lansare a unui proiect pe probleme sociale, desfășurată la Primăria Satu Mare.

 

 

  1. Undă verde pentru McDonald’s

 

Primăria își ia toate măsurile pentru a evita un nou caz NEPI și vrea să fie protejată de samsarii care ar putea avea intenția de a bloca următoarele investiții în municipiul Satu Mare. Acum este vorba de lanțul de restaurante McDonald`s, al cărui viitor pare să fie sigur, mai ales după ședința ordinară, în cadrul căruia consilierii locali au votat propunerea primarului.

McDonald`s are undă verde în zona Burdea, după ce Consiliul Local Satu Mare a luat atitudine și a aprobat în ședința ordinară un proiect menit să-i țină departe pe cei care ar putea să nu țină deloc cont de binele comunității sătmărene.

Pe terenul de la intersecția Burdea, McDonald’s vrea să construiască un restaurant cu spații de joacă.

 

  1. Un sătmărean a câştigat 147.500 $ la poker!

 

Un sătmărean a câştigat 147.500 $ la poker! Este vorba despre Mihai Niste, el reușind să termine pe locul 5 Main Event-ul Merit Poker Retro 3 desfășurat în Cipru din cei 356 de înregistraţi. El a câștigat astfel 147.500 de dolari.

Competiţia a fost câştigată de libanezul Albert Daher, cu summa de 218.000 dolari.

Aceste rezultat este cea mai mare performamţă pentru Mihai Niste.

Printre alte premii, el a mai obţinut o o victorie în Main Event-ul Romanian Poker Championship în 2010 ($74.718), un loc 3 într-un HighRoller de $5000 desfăşurat anul trecut tot in Cipru pentru $62.040.

Potrivit siteurilor de poker, Mihai Niste a ajuns la 597.354 dolari încasări din circuit şi a urcat pe locul 10 în topul orientativ prezentat de HendonMob.

 

 

  1. O singură firmă din Satu Mare a ales splitarea TVA

 

Numai 175 de firme au adoptat sistemul de plată defalcată a TVA, până pe 2 octombrie, adică aproximativ 0,014% din totalul firmelor active, informează mediafax.ro. În Satu Mare, o singură firmă a ales splitarea taxei pe valoare adăugată.

Situația pe județe se prezintă astfel: Aradul, Clujul și Maramureșul sunt județele care au cele mai multe firme ce au adoptat sistemul de plată defalcată a TVA, iar la polul opus se află Bistrița Năsăud, Hunedoara, județul Olt, Sălajul și Satu Mare, cu câte o singură firmă care a ales splitarea TVA. Cum poate era de așteptat, Bucureștiul domină acest top, în Capitală existând nu mai puțin de 44 de firme care au ales acest procedeu.

Conform informaţiilor postate pe site-ul Registrului Comerţului, la sfârşitul lunii august, erau activi din punct de vedere juridic 1.251.168 de profesionişti.