1. Copil născut mort la Negreşti. Medicii, acuzaţi

 Caz de necrezut in Negresti-Oas. O gravida in 9 luni a adus pe lume un copil mort dupa ce medicii din maternitatea de acolo au lasat-o sa zaca o noapte intreaga, in dureri cumplite, in loc sa-i faca cezariana. Motivul pentru care nu au operat-o este incredibil. Maternitatea nu avea anestezist noaptea. 

Tanara de 24 de ani a fost trimisa cu o ambulanta la Satu Mare, dar pentru prunc a fost prea tarziu. Pe drum spre spitalul din Satu Mare, insa, copilul  a murit in pantecele mamei.

”Medicul mi-a spus: mama, ia-ti copilul daca nu vrei sa moara, sau vrei sa se nasca un copil mort? Asta mi a spus medicul nervos, cand l-am intrebat de ce nu ii face cezariana aici.Si la un moment dat zice nu avem anestezist!”  a povestit mama pentru Kanal D.

”Spitalul din Negresti nu are medic anestezist dupa masa si noaptea. Nu sunt garzi de medic anestezist si nu se poate opera. Medicii anestezisti stau in Satu Mare, amandoi. Daca pacientul are nevoie urgenta se cheama ambulanta si se duce la Spitalul de Urgenta din Satu Mare” a spus un medic ginecolog din maternitate.

Conducerea Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș vine cu precizări în cazul bebelușului mort, după ce medicii ar fi refuzat să facă mamei cezariană.

Poziția Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș:

”Pacienta V.S.R a fost internata in cadrul sectiei obstretica ginecologie in data de 04.10.2017 ora 2155 , diagnosticul de internare fiind : “sarcina in 39 saptamani in evolutie, fat viu unic, contractii uterine dureroase “ ;

– medicul specialist obst. ginecologie dr.Murgea Alexandru , in evidenta caruia era pacienta a fost chemat de la domiciliu de catre pacienta, acesta ajungand la spital in jurul orei 22 ;

-dupa internare i s-a administrat antispastice, in urma administrarii tratamentului contractile au incetat ;

– a doua zi , in data de 5.10.2017 ora 10 pacientei i s-a recoltat sange pentru analize de laborator si au fost monitorizate bataile cardiace ale fatului. Bataile fatului in cursul zilei , precum si analizele pacientei se incadrau in limitele normale conform inregistrarilor existente in foaia de observatie;

– in urma consultului pacientei din data de 5.10 s-a constatat ca gravida nu se afla in travaliu;

-in cursul zilei de 5 octombrie pacientei i s-a administrat doar vitamine intrucat pacienta nu a mai prezentat contractii;

-tot in 5.10.2017 in jurul orei 22 , dr.Murgea Alexandru a venit la spital din proprie initiativa pentru a reevalua starea pacientei, ocazie cu care s-a constat ca pacienta nu prezenta modificari fata de starea precedenta, deci pacienta nu era in travaliu , acuzand doar usoare dureri abdominale ; Indicatia medicului a fost ca in caz de mentinere a durerilor sa i se administreze antispastice ;

– in jurul orei 23.10, dr.Murgea Alexandru a fost sunat si chemat la spital de catre asistenta de serviciu, fiind informat ca pacienta a intrat in travaliu, i s-au rupt membranele, pacienta acuzand contractii uterine intense si varsaturi ;

– pana la sosirea medicului la spital, asistenta de serviciu a monitorizat bataile cardiace ale fatului. La sosirea medicului la spital, acesta a constatat ca bataile cardiace fetale erau oscilante, motiv pentru care in conformitate cu protocolul medical, pacientei i s-a administrat vitamine si oxigen, cu recomandarea de decubit lateral stang ;

-la ora 23.40 , tinand cont ca starea pacientei si a fatului nu s-au imbunatatit , dr.Murgea Alexandru a luat decizia de a transfera pacienta la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare, intrucat la nivelul spitalului Negresti Oas nu putea fi asigurata interventia chirurgicala care se impunea, respectiv efectuarea operatiei de cezariana.

Mentionam ca Spitalul Orasenesc Negresti Oas, are angajati cu norma intreaga, 2 medici in specialitatea anaestezie terapie intensiva (ATI), care asigura serviciile medicale de specialitate in cadrul programului normal de lucru, spitalul neavand linie de garda in specialitatea ATI, care de altfel este specifica spitalelor de urgenta si nu spitalelor orasenesti.

Consideram ca dr.Murgea Alexandru a actionat conform legislatiei in vigoare si in limitele de competenta a sectiei obstretrica ginecologie (categoria I A conform Ordinului Ministrului Sanatatii nr.1881/2006 privind ierarhizarea unitatilor spitalicesti, sectiilor, compartimentelor de obstetrica ginecologie si neonatologie ) si a Spitalului Orasenesc Negresti Oas.

Referitor la afirmatia din stirea postului tv, Kanal D; “La spitalul din Negresti-Oas nimeni n-a vrut sa ne ofere un punct de vedere….” , mentionam ca in minutul 2.12 din inregistrarea video difuzata se poate observa cand managerul spitalului discuta cu reporterul televiziunii Kanal D. In discutia avuta , in ziua de 09.10.2017 in jurul orei 1615 managerul spitalului a solicitat reporterului sa transmita toate intrebarile pe adresa de e-mail a spitalului , urmand ca acesta sa primeasca un raspuns a doua zi .Precizam ca aceste intrebari nu au mai fost adresate , stirea fiind prezentata fara punctul de vedere a spitalului, fiind difuzata doar o inregistrare telefonica cu dr.Murgea Alexandru , acesta nefiind informat ca este inregistrat.

Intelegem situatia grea prin care trece pacienta V.S.R. si familia acesteia, și ii asigurăm de toată compasiunea noastră.

 

  1. Traficanţi de droguri săltaţi în Micro 17

Traficanţi de droguri săltaţi în Micro 17. Mai multe persoane au fost luate pe sus de mascaţii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare.

Evenimentul a avut loc la intrarea în Micro 17 şi a fost filmat de mai mulţi sătmăreni care au asistat la descinderea mascaţilor. Poliţiştii au oprit o maşină de culoare neagră înmatriculată în Ilfov în care  se aflau trei bărbaţi şi o femeie.Toate cele patru persoane au fost culcate la pământ, maşina le-a fost percheziţionată, după care au fost duse la sediul IPJ pentru audieri.

Se pare că erau urmăriţi pentru trafic de droguri.

Şoferul a fost reţinut pentru 24 de ore. Poliţiştii de la Rutieră l-au testat cu un aparat special şi s-a constatat că era sub influenţa  unor substanţe psihoactive. De asemena s-au recoltat şi probe biologice.

 

  1. O secretară din judeţ a încasat 23.000 de lei pe lună

 Peste 23.000 de lei pe lună. Acesta este salariul pe care l-a primit fosta secretară a unei primării dintr-o comună din Satu Mare. Totul a ieşit la iveală după un control al Curţii de Conturi, care mai arată că şi edilul, viceprimarul şi un poliţist local au încasat, ilegal, zeci de mii de lei. Prejudiciul total depăşeşte 330.000 de lei.

Zenoviu Bontea, primarul comunei Păulești, județul Satu Mare, pentru digi24.ro: „Este de-a dreptul o anomalie pe care eu, sincer vă spun, nu pot să mi-o explic. Astfel de anomalii au mai fost și în alte luni, spre exemplu s-a ajuns într-o altă lună la 23 de mii de lei net.”

Zenoviu Bontea este primar din iunie anul trecut. S-a crucit când a văzut sumele ameţitoare remunerate ilegal, semnalate de controlul Curţii de Conturi.

Zenoviu Bontea, primarul comunei Păulești, jud. Satu Mare: „Spre exemplu, în februarie 2016, secretara comunei Păulești, doamna Sava Eva, a încasat 19.000lei.”

Documentele arată că doar secretara primăriei din comună a încasat, nejustificat, peste 230.000 de lei. Jumătate reprezintă sporuri şi indemnizaţii de conducere, iar cealaltă jumătate… alte sume. Femeia se apără și a declarat pentru Digi24 că banii i se cuveneau .

Eva Sava, fosta secretară a comunei Păulești, jud. Satu Mare: „Dacă se verifică actele atunci trebuie să reiasă că eu, pe lângă salariu, am primit retroactiv bani pentru proiect. Atât comentez, nimic altceva.”

Zenoviu Bontea, primarul comunei Păulești, jud. Satu Mare: „A susținut că ar fi luat sporuri pentru administrarea fondurilor europene, dar pentru aceasta trebuia să aibă niște ștate, niste pontaje, așa zice legea, ori acelea nu există.”

Curtea de conturi a mai descoperit că de bani nemeritaţi au mai beneficiat fostul primar, viceprimarul, dar şi un fost poliţist local, fiul contabilei primăriei de la acea vreme. Prejudiciul în cazul lor este de peste 100 de mii de lei.

Iosif Nagy, fostul primar al comunei Păulești, jud. Satu Mare: „Trebuie luată contabila, trebuie întrebat cum a fost pontat, trebuie întrebat cum a fost socotit, secretara, contabila și ei știu mai bine. Eu în 2015-2016 am fost internat de vreo 6-7 ori la spital și am și cam lipsit.”

Odată cu primirea deciziei Curții de Conturi, primăria va începe procedura de recuperare a banilor.

 

  1. Tractor forestier fabricat în orașul Ardud

Tractor forestier fabricat în orașul Ardud! De curând, S.C. Roteca S.R.L. a lansat modelul „TAROS 80”, primul tractor forestier fabricat în totalitate în orașul Ardud.

Tractorul are o greutate de 9300 kg și este echipat cu motor de 104 kW(141 CP), capacitate cilindrică de 4500 cm3, turație maximă de 2200 rot/min, transmisie hidrostatică tip Rexroth, cutie de distribuție cu două trepte de viteză, sistem de frânare cu 2 circuite cu discuri umede incluse în axe, capacitate rezervor carburant de 160 litri, sistem hidraulic, sistem electric, cabina izolată fonic și contra vibrațiilor, încălzită; indicatoare la bord: turometru, contor ore de funcționare, indicatori temperatură motor, nivel carburant.

Pe lângă toate aceste caracteristici, tractorului mai este echipat cu: lama față 2200 mm lațime, scut hidraulic de spate 2200 mm lațime, extinctor, trusă medicală, triunghi reflectorizant, cutie cu scule. Telecomanda radio pentru troliu, telecomanda radio pentru conducere, grefierul frontal monat pe lamă sunt opțiunile suplimentare pe care acest tractor le mai poate conține.
„TAROS 80” a fost apreciat și expus pentru prima dată la Târgul Internațional Forestier de la Zinzin, din județul Brașov, organizat în perioada 28 – 30 septembrie 2017.

Ardudenii au astfel numeroase motive de a se simți mândri, prin acest proiect S.C. Roteca S.R.L. devenind și cea de-a doua mare firmă producătoare de ultilaje forestiere din țară.

La puțin timp de la lansare, spre surprinderea societății, „TAROS 80” a fost vândut și deja a pornit spre Germania.

 

  1. Au început lucrările la centura municipiului Satu Mare: descărcare arheologică

Lucrările la centura de ocolire a municipiului Satu Mare au început cu descărcarea arheologică şi pregătirea terenului pentru lucrare, adică tăierea de arbuşti. Reprezentanţii concernului Itinera, care a câştigat lucrarea, au realizat o scurtă filmare cu stadiul lucrărilor, putându-se observa că se face descărcarea arheologică şi testele pe teren.

Miercuri, 26 iulie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin Direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj a predat amplasamentul obiectivului de investiție “Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare“ către firma care execută lucrările, Itinera S.p.A, în prezența consultantului, firma Consitrans.

În momentul de faţă firma executantă face lucrări de deminare, decopertări pe teren din 50 în 50 de metri.

Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare are o lungime totală de 13,572 km din care drum cu două benzi 5,6 km,cu o lățime de 10 metri, iar drum cu patru benzi 7,972 km, cu o lățime de 18,5 metri. De asemenea, vor mai fi cosntruite două noduri rutiere precum și cinci poduri și pasaje. Investiția trebuie realizată în 12 luni de la începerea lucrărilor.

Traseul centurii municipiului Satu Mare începe din DN 19A și are o direcție S-N de la limita vestică a Parcului Industrial Sud Satu Mare, va trece pârâul Homorodul Vechi, calea ferată Oradea-Halmeu și se va intersecta cu DN19. Această intersecţie va fi amenajată denivelat cu un pasaj superior având lungimea de 63,00 m, inclusiv realizarea unei intersecţii la nivel. Varianta de ocolire traversează râul Someş cu un pod cu lungimea de 640,85 m (inclusiv viaductele de acces la pod) între digurile de apărare ale municipiului. După traversarea râului Someş, varianta de ocolire intersectează DN 19A unde va fi amenajată o intersecţie la nivel tip giraţie.

Lucrările vor fi executate de asocierea Itinera SPA – Collini Lavori SPA – Via Design SRL.