1. Tentativă de suicid la 13 ani

O fată de numai 13 ani din Gherța Mare a avut o tentativă de suicid fiind salvată în ultimul moment la Urgențe. Apropiații acesteia spun că era prietenă foarte bună cu băiatul de 14 ani care s-a spânzurat în urmă cu două săptămâni și că aceasta ar fi dorit să ajungă, în acest fel, la el. Deocamdată nu sunt indicii clare că fata ar fi jucat Balena Albastră.  

Practic, preadolescenta a încercat să se sinucidă înghițind mai multe pastile luate de la bunica sa, la două săptămână de când cel despre care spunea că este prietenul ei cel mai bun s-a spânzurat.

”Am înțeles că în urmă cu două săptămâni, un coleg sau un prieten al acestei fetițe s-a spânzurat. Acesta era foarte bun prieten cu ea. Aseară, fetița a luat niște tablete de la bunica ei. Ceva medicamente de tensiune. Bunica nu a mai putut să o trezească azi dimineață și a adus-o la Urgențe. Aici nu a vrut să comunice fetița cu nimeni. Din câte am înțeles, părinții ei sunt în Germania, că mai are un frate care stă la ceilalți bunici. Până nu demult au locuit în Portugalia, sau așa a spus doamna doctor de la Pediatrie. Acuma este stabilă, a început să-și revină. Doamna doctor de la Pediatrie mi-a spus că este vorba despre o tentativă de suicid pentru că, din câte am înțeles, apropiații fetiței povestea că aceasta ar fi vrut să meargă după copilul care s-a spânzurat. Ca să fie împreună. Am înțeles că erau foarte buni prieteni. Toate acestea au fost povestite de rudele ei”, a declarat, pentru PortalSM, asistenta șefă a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Satu Mare, Nicoleta Pereș.

La un moment dat a fost vehiculată chiar ideea că fata ar fi jucat Balena Albastră, o posibilă explicație pentru această tentativă de suicid, dar asistenta șefă de la UPU este de altă părere.

”S-au gândit chiar și la varianta că ar fi jucat jocul Balena Albastră, dar nu prea cred că s-a întâmplat. Eu cred că fetița se simțea singură pentru că părinții erau plecați unul în stânga, celălalt în dreapta. Nu prea cred că le fac prea bine aceste lucruri copiilor”, a mai spus Nicoleta Pereș.

Reamintim faptul că în urmă cu două săptămâni, în noaptea de 26 spre 27 februarie, un copil de 14 ani din localitatea Gherţa Mare s-a spânzurat. Trupul neînsuflețit a fost găsit în podul locuinţei de către tatăl său.

Părinţii copilului care s-a sinucis le-ar fi spus poliţiştilor că nu cunosc niciun motiv pentru care a recurs la acest gest drastic. Nimeni nu ştie deocamdată ce l-a determinat să îşi pună capăt zilelor.


 

  1. Interlopul șantajist ”Tono” a ajuns după gratii

 Interlopul șantajist Andrei Lakatos, zis Tono, a ajuns după gratii unde va sta aproape trei ani. A fost condamnat pentru două infracțiuni de șantaj.

”Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Carei, împreună cu cei din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale și cu sprijinul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale, l-au identificat și prins pe raza municipiului Carei, pe numitul Andrei L., de 55 ani, din localitate, pe numele căruia a fost emis, de către Judecătoria Carei, un mandat de executare a pedepsei închisorii, prin care a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru comiterea a două infracțiuni de șantaj”, se arată într-un comunicat de presă remis de IPJ Satu Mare.

În noaptea de 4 spre 5 februarie 2016, cinci dintre cei mai periculoși membri ai unui clan de interlopi din Carei au fost săltați de procurorii  de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei și polițiștii de la Poliția municipiului Carei chiar în timp ce încercau să scoată o femeie din propria ei locuință. Grupul șantajist era condus de Bella Berki, zis Tatu,  și de interlopul șantajist Andrei Lakatos, zis Tono, care aveau alături alți trei complici.

”Polițişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Carei sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, cu sprijinul de specialitate al S.O.S Oradea, i-au prins în flagrant pe L. Andrei, de 54 ani, din Carei, B. Bela, de 34 ani, din Tăşnad, D. Giani, de 46 ani, din Pir, S. Gheorghe, de 31 ani, din Carei,  K. Tiberiu,  de 42 ani, din Pir, care prin ameninţări ar fi  încercat să o determine pe Ileana P., din Berveni, să evacueze un apartament situat în Municipiul Carei”, se arăta în comunicatul de presă remis la acea dată de IPJ Satu Mare.

Aceștia ar fi încercat, prin amenințări și șantaj, să pună mâna pe apartamentul unei femei din Carei, care a împrumutat 2.000 de euro de la interlopul șantajist Tono. Acesta din urmă  i-a perceput apoi dobânzi uriașe pentru această sumă de bani.

Cum femeia nu a reușit să le plătească dobânzile exagerat de mari, Tono, Tatu și trei complici au intrat cu forța, în noaptea respectivă, peste femeie încercând să o scoată din propria ei locuință. Șantajiștii au fost prinși în flagrant de procurori și polițiști.

 

 

  1. Zilele lui Stegerean la Apaserv sunt numărate

 Zilele lui Dan Stegerean la conducerea Apaserv sunt numărate. Consilierii locali UDMR nu îl mai vor pe Dan Stegerean încă patru ani la conducerea SC Apaserv Satu Mare SA, sau cel puțin aceasta este concluzia care se poate desprinde din votul lor.

Unicul proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de săptămâna aceasta a avut cinci articole:

Art.1. Se aprobă Raportul de evaluare nr. 468/10.04.2017, întocmit de Comisia de selectie, pentru evaluarea membrilor consiliului de administratie care au solicitat reînnoirea mandatului la S.C. Apaserv Satu Mare S.A., potrivit Anexei nr.1, parte integrantă a prezentei hotărâri.

Art.2. Se aprobă reînnoirea mandatului pentru domnul Stegerean Dănuțiu Vasile Viorel.

Art.3. Contractul de mandat va fi încheiat începând cu data numirii noului Consiliu de Administrație al S.C. Apaserv Satu Mare S.A.

Art.4. Prezenta hotărâre va fi susţinută de dl. Munteanu Ţânţaş Gheroghe Grigore reprezentantul Municipiului Satu Mare în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii.

Art.5. Prezenta hotărâre se comunică, prin intermediul secretarului Municipiului Satu Mare în termenul prevăzut de lege, Primarului mun. Satu Mare, Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare şi S.C Apaserv Satu Mare S.A.

Fără prea multe explicații, când s-a ajuns la votul proiectul de hotărâre privind aprobarea Raportului de evaluare a membrilor  Consiliului de administraţie al S.C. Apaserv Satu Mare S.A, consilierii UDMR și cei ai PNL s-au abținut. Conslierul UDMR Bertici Ștefan a votat împotrivă, iar consilierii PSD și ALDE au votat pentru. Dar nu a fost suficient ca proiectul să treacă, astfel că a fost respins.

După ședință, consilierii locali au rămas în sală pentru discuții. Va fi organizată în cel mai scurt timp o nouă ședință extraordinară pentru votarea acestui proiect.

 

  1. Adrian Cozma și-a anunțat oficial candidatura la șefia PNL Satu Mare

Consilierul Județean Adrian Cozma și-a anunțat oficial candidatura sa pentru președinția Organizației Județene Satu Mare a Partidului Național Liberal.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au mai fost prezenți și o parte dintre susținătorii săi, și anume primarul comunei Călinești-Oaș, Dinu Birtoc, președintele organizației de tineret PNL, Cristian Beseni, primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea, primarul comunei Santău, Marinel Rotar, omul de afaceri liberal Augustin Iștoc, primarul comunei Pișcolt, Cosmin Varga, viceprimarul comunei Terebești, Tudor Chiorean, viceprimarul comunei Santău, Sergiu Silaghi, și președintele organizației de pensionari PNL, Petrică Silaghi.

Adrian Cozma a precizat că a acceptat propunerea de a candida la șefia Partidului Național Liberal Satu Mare pentru că este nevoie de o reformă în sânul partidului și că trebuie dat un semnal de unitate, reconstrucție, recredibilizare a PNL.

”Da, am acceptat invitația, propunerea colegilor din Partidul Național Liberal Satu Mare de a candida pentru funcția de președinte al PNL Satu Mare. Am acceptat această propunere văzând că este nevoie de o reformă, de o nouă forță politică în interiorul partidului, dar nu numai, și, de asemenea, suntem datori să dăm un semnal de unitate, de reconstrucție, de recredibilizare a PNL. Suntem datori față de sătmărenii care au avut încredere în PNL, dar la ultimele alegeri nu am prezentat suficientă încredere sau poate nu am comunicat suficient de bine să-i determinăm pe aceștia să ne voteze. Pornesc cu gândul de a veni cu o echipă competentă, cu oameni care au demonstrat că se poate. Am alături primari, dar și oameni care au demonstrat atât pe plan politic cât și profesional. Nu este o echipă a mea, este o echipă a Partidului Național Liberal. Nu este vorba de a susține pe cineva anume, ci niște principii foarte clare care să dea o altă față Partidului Național Liberal pe care suntem datori să le prezentăm. Electoratul de dreapta are așteptări și ne-a dat un semnal cât se poate de clar și ferm la alegerile parlamentare. Rezultatele nu sunt deloc lăudabile. Și tocmai acest lucru ne determină să fim conștienți că este nevoie de o reformă. Vrem să oferim o alternativă credibilă la ceea ce reprezintă celelalte partide astăzi la Satu Mare, și aici nu mă refer neapărat la PSD, ci la toate partidele, și dorim să venim cu proiecte care să genereze modernizarea municipiului și județului Satu Mare. Echipa care mă susține este formată din oameni care doresc ca Partidul Național Liberal să fie principala forță politică în 2020 la nivelul județului Satu Mare. Asta am în vedere. Este echipa Partidului Național Liberal”, a spus Cozma.

Atât Augustin Iștoc, cât și primarul comunei Păulești, Zenoviu Bontea, au arătat că-l susțin pe Adrian Cozma în cursa sa pentru președinția PNL Satu Mare și-l consideră cel mai potrivit, prin calitățile pe care le are, să ocupe acest post.

Adrian Cozma a mai precizat că, în ciuda a ceea ce se mai spune în presă, PNL se află pe un făgaș normal și că are substanță.

”Această substanță bună poate nu a fost suficient de bine pusă în valoare la ultimele alegeri. Au fost probleme de comunicare. Avem oameni competenți atât la nivelul Organizației Județene Satu Mare, dar vă asigur că acesta va fi principalul element: să unim toate forțele bune ale acestui partid. Toți membrii PNL sunt chemați să se alăture acestui proiect privind relansarea și recredibilizarea Partidului Național Liberal”, a mai arătat Cozma.

Consilierul județean a mai precizat că, cel puțin deocamdată, este singurul candidat pentru acest post, însă până pe data de 23 aprilie se pot înscrie și alți candidați.

Adrian Cozma a mai declarat că nu crede că, în interiorul PNL, a fost vreodată o sciziune, chiar dacă a fost vorba despre opinii diferite.

”Însă, după dată de 28 aprilie, după alegerile de la Satu Mare, și după 7 iunie, când va avea loc Congresul Național PNL, această fuziune va fi finalizată și nu vor mai exista alte opinii”, a mai spus consilierul liberal.

La Conferința de Alegeri de la Satu Mare vor participa 350 de delegați din cele 56 de organizații locale din județul Satu Mare.

 

  1. Se doarme cu nerușinare la Finanțe. Ce spun sătmărenii

Un sătmărean a surprins un cadru inedit la sediul Direcției de Taxe și Impozite Locale (DITL) Satu Mare, care a devenit viral pe internet. A susprins cum se doarme cu nerușinare la Finanțe.

Prezent la sediul DITL Satu Mare, sătmăreanul a remarcat faptul că într-un birou al acestei instituții o persoană dormea cu capul pe masă. Este foarte adevărat că pe acel birou scrie ”Elevi în practică” și este foarte posibil ca persoana care dormea să fi fost o elevă.

Cert este că sătmăreanul a imortalizat momentul și a postat fotografia pe contul său de Facebook însoțită de următorul comentariu:

”Azi, la Taxe si Impozite Satu Mare, viitorul arata promitator, ce vad copiii la oameni mari fac si ei”.

Fotografia a devenit virală pe internet iar sătmărenii nu s-au sfiit să-și dea cu părarea:

A fost meci cu prelungiri si penalty-uri, ce e greu de inteles?”, spune un sătmărean.

”Ei acuma nah e obosită !!!  Poi nu era asa obosita ca manelele puscau”

”Este o eleva in practica… 🙂 obosita… ieri a fost Floriile… :)”.

Sătmăreanul care a făcut fotografia mai spune că din biroul respectiv bubuiau manelele, fără pic de rușine față de sătmărenii care călcaseră pragul acestei instituții cu alte scopuri: să dea niște bani din buzunar.