Actorii nu şi-au primit slariile, politicienii se ceară

 

Un scandal public cum de mult nu s-a mai văzut a avut loc în această săptămână la Satu Mare. Angajaţii Teatrului de Nord nu şi-au primit în această lună salariile aferente lunii august, fondul fiind epuizat. Primarul Dorel Coica a declarat într-o conferinţă de presă că instituţia şi-a consumat bugetul de un milion de euro şi le-a transmis angajaţilor să-l ia la întrebări pe fostul director Sorin Oros, pentru modul în care a cheltuit banii.

„Nu s-au gospodărit bine, întrebaţi-l pe fostul manager unde sunt banii. Să le dea banii”, a spus primarul.

Edilul susţine că Teatrul consumă foarte mulţi bani şi că mulţi au fost cheltuiţi de Sorin Oros în vizita pe care a avut-o în Statele Unite ale Americii.

Potrivit edilului, este nevoie de o suplimentare de buget, însă a fost destul de rezervat cu privire la realizarea rectificării, considerând că un milion de euro pe an este mai mult decât suficient pentru Teatru.

 

 Revoltă pe ”dottore Coica”

Actualul manager Vasile ţăran este alături de angajaţii teatrului, fiind şi el în grevă japoneză.

Primarul Dorel Coica a acuzat fosta conducere a teatrului pentru lipsa de bani la capitolul respectiv, al indemnizaţiilor, iar actualul manager, Vasile ţăran, consideră că este vorba doar de orgolii între primar şi fostul director. ”Sunt fabulaţii şi poveşti. Cineva îl dezinformează pe domnul primar”, a afirmat Vasile ţăran.

În mod normal în data de 9 a fiecărei luni se virează de către Primăria Satu Mare salariile angajaţilor teatrului. Până în prezent banii nu au intrat, chiar dacă stagiunea a început la 1 septembrie.

”Sunt alături de angajaţii teatrului. Este o perioadă cruntă acum la întoarcerea din concediu, la început de an şcolar, iar salariile sunt oricum foarte mici ”, a mai spus Vasile ţăranu.

Directorul susţine că bugetul nu s-a depăşit, la capitolul indemnizaţii au fost alocaţi 2,5 milioane de lei, iar banii nu s-au cheltuit în totalitate, existând fonduri şi pentru luna septembrie. Dar, pentru plata salariilor deschiderea de credit trebuie făcută de Primăria Satu Mare, aceasta fiind principala ordonatoare de credite.

”Faţă de anul trecut s-au tăiat 320.000 lei. Am fost acuzaţi doar că nu mai avem venituri proprii, sume ce veneau mai ales din festivalul de teatru. Primăria a alocat 100.000 de lei pentru organizarea acestui festival, banii există în continuare, dar am prefera ca aceşti bani să-i folosim în transferul întregii instituţii în Casa de Cultură a Sindicatelor”, a declarat directorul Teatrului de Nord Satu Mare.

Actriţa Adriana Vaida, lider de sindicat în cadrul Teatrului de Nord, susţine că încă de săptămâna trecută a cerut conducerii explicaţii privind nevirarea salariilor angajaţilor.

“A trecut ziua noastră de salarii, în fiecare lună este pe 9, nu am primit salariile, am cerut întrebări managerului nostru, care s-a dus, s-a informat, dar răspunsurile sale nu au fost niciodată concrete. A spus doar că vor fi salarii. Noi am întrebat când dar acest răspuns nu ne-a fost dat. Am formulat o sesizare către conducerea Teatrului în care am scris că ne considerăm îndreptăţiţi să pornim proteste sindicale conform legii dacă nu avem un răspuns clar. Am anunţat că declanşăm grevă japoneză, care nu afectează cu nimic activitatea instituţiei. Acum aşteptăm un răspuns concret care trebuie să vină în două zile”, a declarat liderul sindicatului liber Scena, Adriana Vaida.

 

Replicile actorilor

Pe reţelele de socializare atât fostul director Sorin Oros cât şi alţi actori ai Teatrului de Nord şi-au arătat nemulţumirea faţă de afirmaţiile făcute de primarul Dorel Coica.

Sorin Oros: ”Acest primar doctor, hălăduit prin părţile noastre ca o pacoste, minte cu neruşinare, atacându-mă aiuristic şi de-a dreptul penal! Acum 4 luni, în acea scrisoare deschisă, pe care i-am adresat-o stimabilului “dottore”, am specificat clar de unde au provenit banii cu care Teatrul de Nord a făcut deplasarea în SUA, (pentru a reaminti cititorilor: din banii mei personali!!!) Aşadar, Pinocchio ot Sătmar von Oltenia, ar trebui să gândească înainte de a emite elucubraţii specifice politicienilor mioritici şi să nu arunce pe piaţă informaţii false în ceea ce mă priveşte! Am crezut că omul a priceput că e depăşit de fenomenul cultural şi că se va ocupa de problemele urbei; amăgitoare credulitate! Omul, care a stopat un festival de teatru de tradiţie, care a “numit” manager general un om care nu are treabă cu cartea, teatrul, muzica, cultura, în general, mă atacă disperat în neputinţa de a gestiona chestiunea culturală a oraşului. Dacă nu ştiţi, dom doctor, bugetul de salarii este inatacabil, ca de altfel, şi bugetul de producţie. Asta înseamnă că, şi dacă aş fi vrut să cheltui banii de salarii (pe Americi, ori, poate pe Chine roşii) nu mă lăsa Trezoreria, onorabile domn! Nu mai umbla cu cioara vopsită, nu mai încerca să câştigi electorat debil şi prostănac. Condu acest oraş, cum crezi, cum ştii, dar nu mai minţi în ceea ce mă priveşte! Nu arunca noroi pe numele meu! Nu am multe ore de religie şi pentru cauza mea lupt până la moarte, mon cher!”.

Carol Erdos: ”AZI MAI AM MEDICAMENTE DOMN DOTORE, DE NU VIREZI BANII DE SALARII AZI , MIINE VIN SA FAC CURAT PRIN PREJUR…..ADUC SI FACTURI SI RATA LA BANCA, SPER CA MA INSOTESC SI COLEGII….m-am saturat de PROSTIE!!!!”

Radu Botar: ”Colosal! Îmi place infantilismul acestui personaj cu care, în 13 ani de SM., nu am reuşit o singura dată, măcar, să ne strângem mâinile. Dar, înţeleg… O fi vreo strategie ( subtilă!) electorală şi noi, proştii, nu ştim… Din păcate, da, asistăm la îngroparea unui teatru care are un trecut remarcabil, care a fost un stindard al culturii şi care, acum, din nu se ştie ce motive obscure, a ajuns să deranjeze… E păcat dar există o vorbă: să nu te pui cu prostul că se pot face confuzii… Suntem deja în a 8-a zi fară salarii, cu abureli ieftine, cu noi conduceri indecise şi complet în ceaţă numite parcă în bătaie de joc tocmai pentru a se ajunge într-un trist final. Iată, am trăit să apuc a doua oară să asist la aşa ceva. O distrugere cu rea voinţă a culturii, sau , mă rog, a unei părţi din cultura acestui oraş… La care am pus şi eu umărul şi , iată, sănătatea. Dar nu contează! Am făcut-o fără pretenţii. Numai din devotament. Teatrul ăsta, aşa cum a fost şi cum a rămas, consumă şi trăieşte cu energie umană şi cu mai puţin altfel de resurse energetice. Oamenii acestei instituţii de cultură trăiesc de ani buni pe salarii de mizerie, complet indecente, cuprinse între 550, 600 şi 13oo, 16oo lei venit net pe lună. Aud?! Iar unora li se pare că trăim fraudulos şi că ne lăfăim în lux. Dar haina de pe “strălucitorul” ARTIST este, în mare parte, achizitionată tot din prosperele magazine second-hand… Să ne luăm banii de la un coleg care s-a închipuit vremelnic D-zeu definitiv în fruntea instituţiei muribunde? Dar cine l-a uns, cine l-a dorit, cine l-a încurajat… CINE? Aud?! şi ce vină au cei 120 de angajaţi pentru că onor “diriguitorii” habarnişti au făcut ce au făcut? Adică si-au bătut joc consecvent şi cu acriboşenie de tot şi de toate si de munca înaintaşilor. Dar, nu-i aşa? Ce contează! Ni se fâlfâie căci banu’, parnosu’ e la noi şi pe tarlaua noastră facem ce vrem noi, că noi suntem capii… Da, capi dei tutti capi! D’accordo! Numai că, vorba cântecului: “Vine o zi, vine o zi când se va sfârşi…” Căci, ceea ce uită pastişele astea ce-şi spun “edili”, că atunci când ajungi într-o funcţie de conducere şi administrare, mai ales, trebuie să NU UIţI nici o clipă că va veni şi ziua în care trebuie să laşi locul următorului dorit şi ales de Cetate… şi e foarte important, atunci, cum predai… Căci, sigur, dacă te mănâncă ruşinea poţi să-ţi pui mâinile de pe acum într-o brăţară… de cătuşe, să zicem… Deocamdată, este vorba de o imoralitate crasă şi o bătaie de joc cu bună, foooarte bună intenţie. Însă eu zic, că pentru rezolvarea “conflictului”, CEL care l-a numit pe CEL de la care “trebuie să ne luăm salariile”, cică, să se ia de mânuţe şi să bată pe la uşile “sanatoriilor de odihnă” iar dacă au ceva de împărţit să o facă între ei şi nu pe spinarea angajaţilor cu salarii de mizerie… Vă deranjează adevărul? Schimbaţi-l!… Să nu apucăm NOI să-l schimbăm în stilul nostru… artistic şi foarte… popular. Dixit!”

 

Vina, pasată viceprimarului Marcela Papici

Situaţia de la Teatrul de Nord a devenit tot mai tensionată. Primarul Dorel Coica a convocat o conferinţă de presă pentru a explica modul în care s-a ajuns la situaţie, singurul lucru pe care şi-l reproşează fiind faptul că a lăsat-o pe viceprimarul Marcela Papici să se ocupe de Teatru.

Primarul Dorel Coica, alături de directorul Direcţiei Economie Lucia Ursu, au prezentat situaţia financiară a Teatrului pentru perioada 2011-2014, din care reiese că bugetul instituţiei a fost majorat în fiecare an, iar sumele pentru salarii au crescut cu 254.000 de lei în 2012 şi cu 542.000 lei în 2013.

Primarul a arătat că Primăria şi-a achitat subvenţia de 3,1 milioane lei bugetată pentru acest an şi că restul salariilor pe anul acesta trebuiau să fie asigurate din veniturile proprii. Problema a apărut în momentul în care Teatrul a încasat doar 250.000 de lei faţă de un milion de lei cât era prevăzut în buget. De cealaltă parte, managerul actual, Vasile Ţăran, susţine că veniturile sunt mici din cauza faptului că nu s-a organizat festivalul Fără Bariere, care ar fi adus sume importante instituţiei.

„Va trebui să găsim soluţii să luăm 750.000 de lei de la alte capitole. Managerul actual nu are nicio vină, managementul a fost făcut de către Oros. De unde să scoatem aceşti bani? De la drumuri? Trotuare? Grădiniţe? Creşe? Anvelopări de blocuri? O să găsim o soluţie, sper”, a spus primarul.

Edilul s-a declarat nemulţumit de faptul că la piesele secţiei române sunt puţini spectatori, precizând că în acelaşi timp secţia maghiară merge foarte bine, cu sala plină.

Primarul crede că prin modificarea organigramei noul director va putea să pună lucrurile în ordine şi le-a sugerat actorilor să meargă pe la şcoli să-şi promoveze piesele ca lumea să meargă la teatru, să cumpere bilet, ca să le fie asigurate salariile. În opinia sa, anual se cheltuiesc foarte mari sume cu Teatrul, comparativ cu numărul redus de spectatori.

Întrebat cum s-a ajuns în această situaţie, deşi s-a ştiut de ceva vreme că nu vor fi suficienţi bani de salarii, Dorel Coica a spus că viceprimarul Marcela Papici s-a ocupat de instituţie, care l-a susţinut pe Sorin Oros în funcţia de director şi a şi garantat pentru el.

„Îmi reproşez că am lăsat-o pe d-na viceprimar să se ocupe de Teatru”, a subliniat Coica.

Managerul instituţiei, Vasile Ţăran, a spus că este de partea angajaţilor, în grevă japoneză, considerând că această problemă nu trebuia clarificată în public. El şi-a criticat şi colegii care după premiera de marţi seara au explicat publicului care e situaţia, dar l-a criticat şi pe primar.

„Orgoliile dintre Oros şi Coica ne-au tras înapoi, dar Oros trebuia să cedeze, aşa a afectat 130 de persoane”, a punctat Ţăran.

De asemenea, el i-a spus primarului că nu este bine informat în privinţa salariilor angajaţilor, acestea fiind cuprinse între 650 şi 1600 de lei net.

Primarul a făcut o comparaţie cu salariile poliţiştilor locali, care sunt similare, dar care asigură siguranţa publică în oraş.

În cele din urmă, după ce şi-a exprimat din nou părerile despre piesele lui Sorin Oros, primarul a spus că la finalul acestei luni va avea loc o şedinţă de consiliu local când se va rectifica bugetul local, după care angajaţii îşi vor primi salariile. Cel mai probabil banii vor ajunge la Teatru doar la începutul lunii viitoare.

Dorel Coica Lucia Ursu Natalia Covaci Vasile Taranu 26 Salariile de la Teatru vor fi plătite probabil luna viitoare. Dorel Coica dă vina pe Marcela PapiciÎn acelaşi timp, la Primărie a ajuns şi un grup de actori şi spectatori, în frunte cu actorul Carol Erdos, care au vrut să discute cu edilul şef. Carol Erdos a declarat că s-a ajuns în această situaţie strict din cauza problemelor politice.

„E vinovată primăria care nu a ştiut să împartă şi să vadă că bugetul pe care l-au alocat se termină şi că anul acesta au fost nişte cheltuieli în plus faţă de ce era scontat. Anul acesta nu a fost Festival de teatru, care aducea un venit propriu destul de substanţial. Nu e treaba noastră a actorilor de unde se iau bani. După părerea mea, buba sălăşluieşte în modul lor de a pune o conducere, la conducerea teatrului trebuie nişte oameni pricepuţi. Teatrul românesc de când există a fost condus fie de oameni literaţi, fie de oameni de teatru, fie de specialişti în problemele culturii şi cu o prestanţă, o valoare. Publicul când aude că e director la Teatrul de Nord Liviu Rebreanu se duce altfel decât când aude că e d-l Ţăran Vasile”, a spus Erdos.