Un eveniment ajuns la a cincea ediţie, numit Fabricat în Satu Mare a atras în luna mai mii de sătmăreni. Cum nu puteam nici eu lipsi, cu această ocazie l-am cunoscut pe Tiberiu Markos, Vicepreşedintele Asociaţiei Economice Româno Germane din Nord Vest. Câteva cuvinte schimbate, o strângere de mână şi o promisiune. Suficient încât să caut momentul prielnic în care să scot din rastelul cu întrebări câteva la care să-l invit să răspundă pentru a vă aduce în faţa dumneavoastră un exemplu de antreprenor de succes. Pe măsură ce răspunsurile veneau, îmi era din ce în ce mai clar că întâlnirea cu domnul Markos e una pe care, chiar daca am amanat-o, nu trebuia nicicum ratată.

Iată şi de ce:

Întreb.: Din perspectiva vicepreşedintelui Asociaţiei Economice Româno Germane din Nord Vest , care ar fi principalele perspective ale dezvoltării economice în judeţul Satu Mare şi care sunt acţiunile pe care le întreprindeţi în acest sens?

Răsp.: Asociaţia Economică Româno Germană din Nord Vest, respeciv Camera Meşteşugarilor sunt două organizaţii patronale, prima fiind o organizaţie puternică în care avem ca membri marile companii germane prezente în oraşul şi judeţul Satu Mare, respectiv acele companii care au capital mixt, româno-german sau companii cu capital sută la sută indigen dar care au relaţii de afaceri cu companii din Germania. Pot să afirm, doar prin prisma calităţii membrilor noştri că asociaţia noastră este una dintre cele care pot contribui major la dezvoltarea economiei noastre.

Firmele care sunt în Satu Mare au venit cu tehnologii moderne, tehnologii care înseamnă cunoştinţe, competenţe şi valoare adăugată. Produsele fabricate în Satu Mare sunt recunoscute atât în ţară cât mai ales în străinătate pentru că o bună parte dintre ele merg la export.

În ceea ce priveşte Camera Meşteşugarilor, acolo avem IMM-uri, unde pot să spun ca aproape 100% sunt cu capital românesc. Aceste firme sunt cheia viitorului pentru că de la idee la o afacere de succes trebuie străbătută o cale lungă şi trebuie să spun că şi noi trebuie să devenim antreprenori foarte buni.

Consider că generaţia noastră este prima generaţie de antreprenori de după ’89 care învaţă din mers, care a făcut foarte multe greşeli dar care pot spune că are şi rezultate pozitive care se reflectă în cifra de afaceri, care se reflectă în profit, în număr de angajaţi, în produse şi servicii competitive.

Dacă fac o sinteză a celor două asociaţii, cum vedem noi perspectivele economiei sătmărene, eu zic că acum este momentul şi oportunitatea judeţului nostru, căci dacă ne comparăm cu celelalte trei judeţe de pe graniţa de vest: Timis, Arad, Bihor, eu cred că a venit vremea noastră. Satu Mare poate deveni Timişoara nordului. Satu Mare are oportunităţi date în primul rând de amplasarea geografică, având în vedere că avem o compoziţie etnică pozitivă (sunt români, maghiari, ucrainieni în zonă). Dacă împreună ne găsim proiecte pe care să le susţinem – mă refer la proiecte economice în special – şi ne implicăm, antreprenori, angajatori, angajaţi, eu cred că vom avea rezultate pozitive.

Faptul că avem o compoziţie etnică mixtă ne avantajează şi, dacă mergem pe ideea că acest lucru trebuie să fie un fapt constructiv, atunci rezultatele vor fi benefice.

Tiberiu-Markos-2

Întreb.: Ce acţiuni aţi desfăşurat în ultima perioadă şi ce vă propuneţi în perspectivă?

Răsp.: Cea de-a cincea ediţie a expoziţiei Fabricat în Satu Mare s-a bucurat de un deosebit succes.

Am avut la dispoziţie un spaţiu adecvat pentru vizitatori de peste 800mp, spaţiu pentru public, scenă şi ne-am bucurat de un număr de peste 2700 vizitatori în cele trei zile din luna mai, când s-a desfăşurat evenimentul.

Au fost prezente personalităţi ale vieţii publice, reprezentanţi ai ambasadei Germaniei în România, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ România-Germania, ai Clubului Germano-Maghiar din Budapesta.

Asemenea cluburi ca cel pe care îl avem în Satu Mare sunt şi în Timişoara, Sibiu, Tg. Mureş, Cluj, clubul nostru fiind unul dintre cele mai active.

Pe lângă această expoziţie, lunar noi avem întâlniri cu caracter deschis (şi vă invităm cu drag să participaţi, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, la ora 18, la sediul nostru) iar o parte dintre şedinţe le organizăm chiar la membrii noştri, caz în care avem ocazia să ne cunoaştem în mediul în care ne desfăşurăm activitatea curentă, ca să vedem exact ce probleme sunt, cum lucrează fiecare şi ce poate să facă asociaţia noastră pentru ei, pentru că dacă mergem pe ideea că împreună suntem mai puternici decât fiecare în parte, atunci acest slogan trebuie valorificat. Înţelegem prin asta reprezentarea în faţa autorităţilor dacă este cazul, fiind cooptaţi în comisiile de dialog social organizate de Prefectura Satu Mare. Aş menţiona aici că avem o relaţie foarte bună cu domnul prefect, care arată o deschidere totală faţă de noi şi eu cred că dl prefect face parte dintre acei oameni cu care judeţul nostru se poate mândri. Bineînţeles, avem o relaţie bună şi cu Consiliul Judeţean şi cu Primăria. Toate proiectele noastre sunt cunoscute de către aceste instituţii şi chiar am avut bucuria să vedem că ele au fost susţinute, fireşte, în limita posibilităţilor. Niciodată nu am cerut susţinere financiară. Am cerut doar aprobări şi sprijinul autorităţilor competente pentru buna desfăşurare a manifestărilor publice.

Pe de altă parte dorim să avem o relaţie foarte bună cu tinerii din Satu Mare. Asociaţia noastră a semnat un parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, noi având aici o extensie. Avem aici trei specializări: inginerie mecanică, inginerie mecanică şi economică (inginer-economist) şi ingineri automatişti. Noi vrem să investim în laboratoare, vrem să îi ajutăm pe studenţi să facă proiecte la firma noastră, lucrări de diplomă sau lucrări de masterat şi consider că în trei-patru ani putem să atingem acel deziderat pe care l-am proclamat la ediţia a cincea a expoziţiei Fabricat în Satu Mare, acela de a organiza şi noi un campus universitar tehnic la Satu Mare.

A avea un campus înseamnă să îndeplineşti anumite cerinţe. Trebuie să avem cel puţin trei-patru corpuri de clădiri, dotări, facilităţi, spaţii pentru profesori, trebuie să asigurăm studenţilor şi un cadru de recreere.

Suntem în discuţii cu Primăria pentru ca în clădirea fostului cinematograf Popular, în cazul în care aceasta va deveni sediu pentru asociatiile noastre, acolo să amenajîm un spaţiu unde studenţii să se întâlnească, să socializeze.

 

Întreb.: Acel spaţiu se va organiza sub forma unui hub?

Răsp.: Da, aşa am gândit. Se vor putea desfăşura şi activităţi prin care antreprenorii, prin organizaţiile patronale, să participe alături de partenerii sociali la dezbateri care să ajute mediul de afaceri.

Tinerii trebuie încurajaţi să dezvolte afaceri.

 

Întreb.: În ce măsură vedeţi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor la nivel regional? Există o astfel de strategie?

Răsp.: La nivel de judeţ avem totuşi nişte limitări. Dar pe o rază de 100 km, deplasarea se poate face relativ uşor şi se pot crea legături care pot dezvolta afacerea şi în afara judeţului.

De asemenea, având la dispoziţie un sediu precum viitoarea Casă a Meşteşugarilor despre care am vorbit anterior, acolose pot organiza seminarii, cursuri, la care să invităm şi pe cei din jurul judeţului nostru să vină la aceste conferinţe, să participe la evenimentele de business, să avem tineri prezenţi acolo, să cream într-adevar din Satu Mare un centru de afaceri, pentru că avem o comunitate germană puternică. Acum am semnat un tratat de principiu, deocamdată pe 6 luni, dar eu sunt convins că în 2016 va fi semnat acordul de parteneriat între judeţul Satu Mare şi o regiune din unul dintre cele mai bogate landuri din Germania, Baden-Württemberg, locul de unde provin şvabii noştri.

Avem relaţii foarte bune cu vecinii noştri din Ungaria şi noile proiecte, care sunt transfrontaliere (patru judeţe de la noi, patru judeţe din Ungaria), cred că am putea promova nişte proiecte comune care să fie avantajoase pentru ambele părţi. Accesul la autostrada M3 cred că este important pentru sătmăreni. Poate că ar trebui să sprijinim un proiect transfrontalier pe această direcţie.

Am fost de câteva ori şi în Ucraina şi cred că există oportunităţi de dezvoltare a afacerilor, dar şi cu Polonia şi Slovacia.

 

Întreb.: Cum vedeţi direcţiile de dezvoltare pe ramuri, în judeţul Satu Mare?

Răsp.:  Trebuie urmărite tendinţele la nivel global iar pe tineri trebuie să-i îndrumăm către domeniile care cer creativitate, inovare.

De exemplu, economia a trecut de la specificul liniar la cel circular, în care reciclarea deşeurilor este o sursă deosebit de importantă de materie primă. Cine va reuşi să folosească ca materie primă în produsul său peste 70% materie primă reciclată, cu siguranţă va avea un preţ de cost mai redus şi, în consecinţă va fi mai competitiv.

În execuţia bugetară a Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020 s-au stabilit trei direcţii prioritare: energie, industria alimentară şi infrastructura de apă potabilă-apă uzată. Toate sunt vitale pentru omenire. Firmele trebuie să urmeze trend-ul.

Ca manager al firmei Tehnosam SRL am avut ocazia să particip la opt proiecte de cercetare dezvoltare şi am văzut cum se lucrează. Comisia Europeană efectiv stabileşte domeniile care sunt cercetate şi cele 28 de ţări membre, trebuie să aloce pentru coşul comun al cercetării o anumită sumă. Dacă ştim să redactăm o cerere bine conturată, bine argumentată, putem fi lideri de proiect, putem organiza un consorţiu format din 5, 6, 7 ţări, fiecare ţară vine cu o firmă sau două, competente într-un domeniu restrâns şi astfel costul cercetării va fi mult mai redus. Trebuie să informăm firmele din Satu Mare, de ce nu, din România, să participe pentru ca din păcate nu am văzut o universitate sau o platformă de cercetare din România care să fie lider de proiect pe domeniul în care activăm noi.

 

Întreb.: Care a fost aportul mediului de afaceri, a organizaţiilor patronale în definirea strategiei de dezvoltare economică a judeţului?

 Răsp.: La elaborarea master-planului la nivel de municipiu am fost consultaţi, nu şi la nivel de judeţ.

Pentru definirea unor linii directoare, pentru stabilirea unei strategii e nevoie de consultare. Sunt oameni competenţi care îşi pot aduce aportul în acest sens, nu trebuie întrebaţi toţi locuitorii.

Trebuie făcută o sinteză a ideilor bune şi, pe baza unei analize pertinente, partidele politice să aibă în vedere şi să ţină cont de tendinţele la nivel mondial, de competenţele şi realităţile obiective în elaborarea strategiilor proprii, conducând astfel la conturarea unei strategii care să urmeze un fir comun care, cu mici ajustări să poată fi aplicată indiferent de alternanţa politică.

 

Întreb.: Ce acţiuni aveţi în plan pentru următoarea perioadă?

 Răsp.: Un eveniment care va avea un impact deosebit este Octoberfest. Va fi o manifestare cu elemente multiculturale, la care comunitatea sătmăreană să se simtă bine. Vor fi ansambluri artistice ale comunităţii germane, fanfare şi, fireşte, bere! Vom vedea ce locaţie vom găsi, căci iată, infrastructura pentru asemenea evenimente încă nu există. Ce bine ar fi fost să avem o sală a sporturilor, multifuncţională, unde 1000, 1500 de oameni să poată petrece civilizat cu ocazia unor asemenea manifestari!

 

Întreb.: Ce ne puteţi spune despre afacerea pe care o conduceţi?

Răsp.: Îmi face mare plăcere să vorbesc despre economia judeţului dar îmi face şi mai mare plăcere să vorbesc despre firma la care lucrez ca director executiv, Technosam S.R.L., firmă de inginerie care face proiecte de automatizări industriale şi automatizări în domeniul agriculturii, Satu Mare având multe ferme de creştere a animalelor unde sunt necesare automatizări şi noi am contribuit la modernizarea acestor ferme.

Am contribuit de asemenea la modernizarea unor abatoare. Tehnosam are competenţe în domeniul infrastructurii de apă potabilă-apă uzată. Am fost subantreprenori ai unei firme din Ungaria şi am făcut tot sistemul de automatizare pentru cele 46 de puţuri de captare apă brută ale oraşului Satu Mare. Sătmărenii, când deschid robinetul şi se spală pe dinţi dimineaţa, să ştie că apa ajunge la ei şi datorită Tehnosam!

Participăm şi suntem în consorţiu de cercetare-dezvoltare promovat de o firmă din Marea Britanie.

Avem cooperare cu o firmă din Germania, lucrăm pentru o firmă din Olanda, bineînţeles şi cu firme din Ungaria, acum cu o firmă din Spania care a câştigat o lucrare pe partea de apă…

Noi discutăm cu partenerii, clienţii noştri soluţiile, găsim soluţii adecvate bazate pe tehnologii moderne şi mai ales energo-eficiente. Facem audituri energetice., stabilim consumuri şi dorim să contribuim la reducerea lor şi la creşterea eficienţei energetice. Desfăşurăm de asemenea o activitate unde avem monopol în România. Suntem singura firmă din ţară care asigură autorizarea funcţionării unor utilaje folosite în industria minieră, în extracţia de cărbune, uraniu şi sare. De asemenea efectuăm lucrări în domeniul asigurării securităţii personalului de exploatare şi de întreţinere.

Asigurăm şi o soluţie prin care descărcăm câmpul electric înainte de apariţia fulgerului, o soluţie inovativă faţă de paratrăsnetul clasic.

Avem şi o mică activitate comercială, asigurând piese de schimb din domeniul nostru de activitate, doar pentru clienţi industriali. Produsele sunt la un standard de calitate superior, aparţinând unor branduri recunoscute pe plan mondial.

Suntem între primele trei firme din România care au achiziţionat ?e-plan?, un program renumit pe plan mondial privind elaborarea documentaţiilor electrice şi a schemelor electrice.

Ca o concluzie, activitatea noastră ar putea fi caracterizată prin calitate la un preţ bun şi la un termen adecvat.

Pentru conformitate, Cezar Petrovici