Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, însoțit de deputatul Magyar Lorand, a semnat miercuri, 13 decembrie, la Bucu­rești, contractul de finanțare pentru cel mai așteptat obiectiv de investiție al Primăriei Municipiului Satu Mare, cel de-al treilea Pod peste râul Someș.
Pe de cealaltă parte, din partea Guvernului României, contractul a fost semnat de Adrian Gâdea, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Adminis­trației Publice și Fondurilor Europene.
După mai bine de două decenii de așteptare, conducerea Primăriei Municipiului Satu Mare a făcut miercuri un pas istoric pentru demararea acestei investiții vitale pentru dezvoltarea municipiului Satu Mare.


Kereskényi Gábor: “Am semnat contractul de finanțare pentru cea mai mare investiție din municipiul Satu Mare din ultimele decenii!”
”Încheiem anul cu o veste mult așteptată. Astăzi am semnat contractul de finanțare pentru investiția “Pod peste râul Someș, amplasament str. Ștrandului”. Este un vis al sătmărenilor, care în sfârșit prinde contur, un vis care nu mai e doar un slogan electoral. Am fost singurul candidat la alegerile din 2016 care nu a promis construcția celui de-al treilea Pod peste râul Someș, chiar dacă am fost conștient de impor­tanța investiției pentru Satu Mare.
Am preluat un proiect eșuat al fostului primar, cu trei licitații organizate la care nu s-a prezentat niciun ofertant. Dar, din iunie 2016 am făcut pași concreți și hotărâți în realizarea acestui obiectiv: a fost scos la licitație și apoi finalizat proiectul tehnic al podului, a fost întocmit dosarul cu toate documentațiile pentru a fi depus spre finanțare la Guvern. Totodată, a fost declanșată procedura de expropiere. Acum urmează să organizăm licitația, iar apoi să demarăm lucrările de construcție”, a declarat primarul Kereskényi Gábor.

Cel mai mare proiect din România finanțat prin PNDL 2

Conform raportului de specialitate, structura celui de-al treilea va fi suținută de doi piloni, prin intermediul unor hobane din oțel special, dispuse simetric în sistem semiharpă. De asemenea, se mai prevede amenajarea a patru benzi de circulație, cu câte două benzi pe sens, două trotuare prevăzute cu parapet pietonal și o pistă pentru bicicliști. Pentru accesul de pe diguri pe trotuarele podului se prevăd patru scări, câte două scări pe fiecare dig, iar pentru siguranța circulatiei pietonale se vor amplasa parapeți metalici de protecție pe rampe, viducte și pod precum și pe scările de acces de pe diguri.


În vederea realizării investiţiei vor fi alocate 81.344.496 de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2, în timp ce alte aproximativ 48 milioane de lei vor fi alocate din bugetul local. Valoarea totală a investiției, conform contractului semnat astăzi este de 128.404.545 lei ( TVA inclus).